Boek met pie recepten – A year of pies – van Ashley English

899

Je zou denken dat er een keer genoeg is aan boeken over taart en cake maken. Ondanks dat ik zelf een kleine boekenkast vol heb, voeg ik dit boek toch graag toe aan mijn collectie. Wat fijn is aan A year of pies is dat het meer biedt dan een overzicht aan recepten. Ashley English geeft met dit boek een praktische handleiding geschreven om het hele jaar door taart te kunnen maken met verse ingrediënten van het seizoen. Zoet én hartig!

Zoete & hartige pies

Voor ik het boek in handen kreeg, hoopte ik eigenlijk op een boek met hartige pierecepten om van die kleine pies te kunnen maken zoals die van pieman. Ik had toen eigenlijk al beter moeten weten. Het woord ‘pie’ is soms wat misleidend omdat het zowel voor zoete als hartige taarten wordt gebruikt. Gaat het over hartige taarten dan staat dat er meestal ‘savoury’ (hartig) voor. Dus vermoedelijk had ik gewoon even last van een gevalletje wishful thinking. Niettemin is het boek gevuld met fijne recepten waarvan eenderde hartig en tweederde zoet.

Inhoudsopgave a year of pies van ashley english

Praktisch

Ashley begint bij de basis door per stap te vertellen hoe je zelf het beste een pie fabriceert: deeg maken, uitrollen, vorm bekleden, deegdeksel maken, decoreren en blindbakken. Dankzij de heldere foto’s en uitleg snap je direct wat de bedoeling is en kun je zo aan de slag. Nu heb ik in het verleden al enkele keren een traditionele American Pie gemaakt, maar was ik steeds niet helemaal tevreden over het deeg of over de vulling. Met het basisrecept uit A year of pies kan echter weinig misgaan. Twijfel je over de vulling, dan gebruik je gewoon een van de recepten uit het boek.

Deeg maken voor een pie - uit a year of pies van ashley english

Seizoensgericht koken

Per jaargetijde vind je in het boek 15 recepten met typische fruit- en groentesoorten van dat seizoen zoals een aardbeienkruimeltaart met citroen-verbena-slagroom in de lente, een perziken-pruimentaart met munt-walnootpesto in de zomer, een flespompoengalette met cheddar en salie in de herfst en een kruidige vleespie in de winter.

perziken-pruimentaart met munt-walnotenpesto uit a year of pies van ashley english

Hier en daar valt me op dat de verkrijgbaarheid van de ingrediënten niet helemaal synchroon loopt met de Nederlandse seizoenen. De schrijfster zelf is Amerikaanse, grote kans dat de beschikbaarheid en productie van groentes en fruit daar net iets anders is dan hier. Gelukkig staat er achterin een fijn register waar je per ingrediënt naar recepten kunt zoeken.

zoete aardappeltaart met rozemarijn en bourbon uit a year of pies van ashley english

Eivrij of zuivelvrij dieet?

Doe je je best om eieren in je dieet te vermijden, dan is dit boek een uitkomst. Er zijn slechts enkele recepten waarbij ei een belangrijk ingrediënt is. In veel recepten wordt ei nog wel gebruikt om de taart te glazuren, maar daarvoor in de plaats zou je ook melk kunnen gebruiken. Ook met een dieet zonder melk of zuivel kom je een heel eind met dit boek mits je de boter in het basisrecept wilt vervangen door margarine, kokosvet of een andere vorm van vet. Verder kun je de genoemde zuivel vaak vervangen door zuivelalternatieven op basis van soja, tarwe of rijst.

Glutenvrij dieet?

Ben je gedwongen om gluten te vermijden dan zou ik ook dit boek vermijden tenzij je zelf al een alternatief recept hebt voor glutenvrij deeg. In totaal staan er drie recepten in voor glutenvrije taart, in verhouding vrij weinig als gluten echt geen optie zijn. Daarmee is het vooral een handreiking voor mensen die bij uitzondering glutenvrij moeten bakken.

aardbeienkruimeltaart met verbenaslagroom uit a year of pies van ashley english

Gastrecepten

Wat ik als foodblogger een leuk pluspunt vind aan dit boek is dat Ashley gastrecepten heeft opgenomen van bevriende foodbloggers met een link naar hun website. Stuk voor stuk getalenteerde foodbloggers die allemaal een lekkere bijdrage leveren aan A year of pies. Hieronder een lijstje met alle foodblogs die hebben meegeschreven.

Ashley English

Ashley English

Kookboekenauteur Ashley English woont in een klein bergdorpje in het westen van North Carolina waar ze samenwoont met haar man en zoontje. Daar zet zij zich al jaren in voor organisaties die zich hard maken voor sociale en agrarische zaken en is ze lid van Slow Food USA. Eerder schreef zij onder andere boeken over Homemade living waarin ze laat zien hoe je zelf zuivelproducten maakt (Home dairy), eten inmaakt (canning & preserving), kippen houdt (keeping chickens) en bijen houdt (keeping bees). Verder schrijft zij voor verschillende tijdschriften en websites waaronder de populaire blog Design * Sponge

A year of pies

Ashley English
Good Cook – november 2013
ISBN10: 9461430949
Prijs: € 17,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close