Hoe decoreer je een taart met dr. Oetker?

1.1K

Gedecoreerde taarten zijn vaak prachtig om te zien en zo kunstig gemaakt dat het zonde is om ze op te eten. Maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik zelf niet zo dol ben op het suikerwerk. Liever eet ik een frisse cheesecake of homemade fruittaart die met net zo veel liefde is gemaakt. Moet er toch een gedecoreerde taart komen, dan compenseer ik de fondantlaag met een verrukkelijke binnenkant. Wat een verrassing als je de taart doorsnijdt en van binnen schuilt geen gewone taart maar een red velvet cake met cream cheese frosting!

Workshop taart decoreren

En toen kreeg ik opeens de uitnodiging voor een dr. Oetker workshop. Doen of niet? Onervaren kan ik mezelf niet meer noemen, zou ik er nog iets kunnen leren? Bovendien loop ik in de supermarkt het schap vaak snel voorbij en wijk ik uit naar de gespecialiseerde taartenwinkel als ik fondant nodig heb. Gelukkig voor mij, heb ik toch ja gezegd. Samen met mijn buurvrouw, met het ov naar Amsterdam waar de workshop werd gegeven door taartdame Diana, eigenaresse van Taart je Taart.

De taarten staan al klaar op tafel

Botercrème

Bij binnenkomst staan de taarten waar we mee gaan werken al klaar. Iedereen snijd zijn eigen taart door en moet hem zelf afsmeren met botercrème. Deze laag heb je nodig om het met fondant of marsepein te kunnen bekleden. Doe je dit niet dan zal je fondant niet zo goed blijven plakken en heb je kans dat het sneller kapot scheurt op de hoeken van je cake.

Taart besmeerd met botercrème voordat de fondant erop gaat

 

Taart bekleden

Diana legt uit hoe dik (ong. 2 a 3 mm) en hoe groot je de fondant ongeveer moet uitrollen voordat je deze over de taart heen legt. Ligt de lap op de taart, dan wrijf je daarna met beleid rondom de fondant tegen de taart. Alleen door in de rondte te werken, kun je ervoor zorgen dat je geen stukken over houd of dat het ergens gaat scheuren. Zit alles goed, dan snijd je de overtollige fondant weg met een scherp mesje.

Diana laat zien hoe je een cake met fondant bekleedt

Tijdens de workshop snuffel ik ongemerkt even rond door de ruimte. Welke kookboeken staan hier op de plank? Ik zie veel bekende boeken en auteurs. Boeken van Magnolia Bakery, cakepops van Bakerella, Nigella Lawson en nog heel veel boeken met cupcakesrecepten en taartdecoratieboeken over werken met sugarpaste.

Alle bakboeken van TaartjeTaart op een rij

Om het hoekje in de keuken kijk ik ook mijn ogen uit. Stapels bakblikken, meerdere mixapparaten en tot mijn verrassing hun favoriete recepten op de muur geschreven. Eigenlijk wel zo praktisch, je raakt ze nooit kwijt en hebt ze altijd bij de hand. Ik denk niet dat ik daar thuis mee aan moet komen.

Cakerecepten met stift op de muur geschreven
Vier verschillende keukenrobots op een rij

Decoratiemateriaal

Tijdens de workshop mogen we alle materialen gebruiken die er zijn. Er zijn verschillende kleuren fondant, kleurstoffen, schrijfstiften, parels, glitters en decoratiebloemen. Diana heeft alle andere materialen die we nodig hebben zoals deegrollers, uitstekers en decoratiegereedschap. Zelf heb ik moeite om een thema te bedenken. Voor wie wil ik een taart maken? Een oefentaartje voor de bruidstaart die ik deze zomer ga maken voor de lieve fotograaf Eline?

Werken met fondant

Het idee dat ik in mijn hoofd heb, blijkt alleen net niet met dit materiaal mogelijk te zijn dus moet ik iets anders, vandaag wordt het een lentetaart. Fondant kleuren en uitsteken Het begint met de uitsteker van het hertje. Dr. Oetker heeft geen bruine fondant, maar wat blijkt, als je de chocolade schrijfstiften gebruikt en daarvan een beetje door de witte fondant heen kneed, krijg je een zachte kleur bruin die perfect past bij mijn lieflijke hertjes.

Poedersuiker

Bij het uitrollen van de fondant gebruik je altijd poedersuiker om te voorkomen dat je fondant aan het werkblad blijft plakken Gebruik hiervoor nooit bloem, dat verkleurt de fondant en beïnvloedt de smaak. Twee hertjes verder staar ik een kwartier lang naar de taart en heb geen idee wat ik verder moet doen, tot ik een andere deelnemer druk in de weer zie met een siliconen mal voor roosjes en andere bloemen. Dat is het! Opnieuw kneed ik wat van de kleurstof door de witte fondant, in de juiste verhoudingen krijg je mooie pasteltinten. Ik maak vast wat bloemetjes vooruit en plak ze dan achtereenvolgens met een klein beetje water op de taart en ben dan net vijf minuten voor tijd klaar. Gelukkig hoef ik vandaag niks op te ruimen.

Taart decoreren met fondant

Dr Oetker versiertour

Heb je ook zin om te leren hoe je mooi cupcakes en taarten kunt versieren? Dr. Oetker organiseert de komende maanden diverse worskhops door het hele land. Koop je voor eind juni twee producten met de actiesticker dan kun je voor een bijzonder leuke prijs twee personen een workshop volgen. De cupcakeworkshop kost € 35,- waarbij je in 2,5 uur tijd 6 cupcakes gaat versieren. De taartworkshop kost € 45,- en duurt 3 uur. Na afloop krijg je jouw eigen creaties mee naar huis met nog een extra goodie van dr. Oetker.

Foodbloggers

Bij de workshop waren ook andere foodbloggers aanwezig. Benieuwd naar hun verhalen? Kijk dan eens bij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close