Zelf rabarberlikeur maken voor een zomerse cocktail met rose lemonade

2.7K

‘We kunnen altijd nog terug naar huis rijden’ zeggen we tegen elkaar, terwijl we door de ene na de andere plensbui rijden. Vandaag regent het ook. Ik heb het koud en verlang naar broeierige zomeravonden. Ik wil barbecuen met vrienden en familie, zonnige hapjes eten en gezellige drankjes drinken en mijn cocktail met rabarberlikeur laten proeven. Niet hier binnen zitten met een dikke trui en de verwarming aan. Afgelopen weekend sliepen mr. Pi, little T. en ik een nachtje bij vrienden op een prachtige natuurcamping in het Vechtdal in Drenthe. Met zijn drieën propten we ons in het bungalowtentje, little T. in het midden. Een beetje krap op ons tweepersoons luchtbed, maar met wat inventiviteit een redelijk warm onderkomen voor de nacht.

Campingfood

Na alle beloofde millimeters, viel de regen ons alles mee. Waar de miezerspetters er ‘s middags nog voor zorgden dat we het gehele campingmeubilair in de voortent bij de caravan moesten proppen, zorgde een droge avond ervoor dat we in dikke truien nog heerlijk buiten konden zitten. Kinderen op bed, wij stokbrood met aioli en bier. Echt laat maakten we het niet, want van de frisse buitenlucht word je moe én krijg je het koud.

Dag twee was het definitief geen korte-broeken-weer, maar regen was er ook niet. We ontbeten lekker langzaam aan de buitentafel met verse broodjes van de campingwinkel en verkenden daarna de zandbakken en speelplaatsen op het terrein. Terwijl mr. Pi geniet van een rondje hardlopen door het Vechtdal pak ik de tent weer in om daarna het weekend af te sluiten met een late lunch in het Boscafé. Terug naar huis zeikt het van de regen als we langs Lowlands rijden. Dit jaar voor het eerst sinds jaren niet geweest, gelukkig maar. Eén nachtje rillen in de tent vond ik wel genoeg.

Zwijmelen

Nu zit ik weer in een verwarmd huis, heb de oven aangezet voor een pannenkoek uit de oven voor mijn research naar Dutch baby pancakes en zwijmel ik bij de gedachten aan mijn cocktail met zelfgemaakte rabarberlikeur. Niet dat ik zo’n behoefte heb aan alcohol, maar wel aan het zwoele zomerse weer waarbij ik dit het liefste drink. Gelukkig kan ik me inhouden om het laatste kleine flesje hier open te maken.

Tijdens het maken van de rabarberlikeur heb ik de batch over twee flessen verdeeld, zodat ik twee verschillende smaken kon maken. Een zoete zachte variant met vanille en een variant met peperige pit. Het seizoen voor rabarber is eigenlijk voorbij, maar kom je nog een paar verdwaalde stengels tegen, neem ze dan mee voor deze homemade rabarberlikeur en cocktail. Kun je geen rabarber meer vinden, koop dan een fles Rabarcello voor de cocktail en onthoud dit recept voor volgend jaar.

Gebruik dit onderstaande recept vooral als richtlijn en voeg eventueel naar eigen idee en smaakvoorkeur kruiden toe. Ik laat zien hoe je met één recept makkelijk twee variaties kunt maken.

 

Rabarberlikeur

(recept voor ongeveer 1 liter likeur)

Basisingrediënten

 • 750 ml wodka
 • 500 gram rabarber
 • 250 gram suiker

Ingrediënten variatie 1: kruidig zacht zoet vanille

 • 1 peul vanille
 • 1 kaneelpijpje

Ingrediënten variatie 2: licht pittig peper

Extra nodig: twee schone gesteriliseerde flessen van ong. 750 ml en twee van 500 ml, blender, trechter, zeef, twee theedoeken/kaasdoeken

Bereiding

 1. Maak de stengels rabarber schoon en snijd in grove blokjes. Doe rabarber en wodka in de blender en pulseer deze tot de rabarber is fijngemalen.
 2. Voeg de suiker toe en mix alles nog even kort door elkaar.
 3. Verdeel de rabarbermix over de twee flessen van 750 ml. Voeg aan de eerste fles een peul vanille en een pijpje kaneel toe en de tweede fles een vanillepeul en 2 korrels lange peper.
 4. Sluit de flessen af en zet drie weken opzij op een koele donkere plek. Schud de flessen om de paar dagen even goed door.

Filteren

Na ongeveer drie weken tijd, kun je de likeur filteren. Neem een ruime kom en leg daarop een zeef, een vergiet en een schone theedoek of kaasdoek en schenk dan 1 van de flessen leeg in de zeef. Was en steriliseer intussen de halve literflessen. Laat de likeur langzaam filteren om een heldere likeur te krijgen. Aan het eind blijft er wat prut over in je doek, dit kun je uitknijpen voor het laatste beetje likeur alleen zal dat je drankje wel wat troebel maken. Schenk de gezeefde likeur via een trechter in een schone fles en plak er een mooi label op met de datum.

homemade rabarberlikeur

Cocktail met rabarberlikeur en rose lemonade

Zo makkelijk als je deze cocktail maakt, krijg je ze bijna niet. Eerder schreef ik al dat deze Rose Lemonade in mijn top 5 zomerdrankjes staat. Op dit drankje werd ik op slag verliefd en het blijkt een match made in heaven voor mijn rabarberlikeur. Een weddingproof ontvangstcocktail als je het mij vraagt! ;-)

Neem voor de cocktail een klein limonade- of whiskyglas waar ongeveer 160 – 170 ml in past en mix de onderstaande ingrediënten in het glas. Decoreer met zomers (bevroren) fruit.

* te koop bij o.a. Foodelicious (online + Rotterdam), STACH-food (Amsterdam/Utrecht) en in Engeland.

Join the Conversation

 1. Ja Pfft, wat een weer ineens he. Wij hadden ook een BBQ bedacht voor binnenkort maar dat gaat denk ik een binnen etentje worden want geen kip die met dit weer buiten gaat zitten…. De rabarber is hier al op maar leuk idee voor volgend jaar!

  1. Eigenlijk vind ik dat barbecuen het hele jaar door kan, maar de bbq buiten en zelf binnen zitten, doet toch een beetje afbreuk aan de sfeer.

 2. Kan mij voorstellen dat op een camping je verlangt naar warmer weer maar ik vind regen ook wel fijn hoor. Even wat rust buiten en wel een boze teckel want hij rekent het mij persoonlijk aan als hij nat wordt door de regen. Ja eeeeuh Moos daar kan ik ook niks aan doen ;)

  Liefs Suus

  1. hahaha.. hoezo regen hondenweer noemen. Onze labradors hielden ook nooit zo van de regen. Liever warm en knus binnen :-)
   Regen is niet erg, maar niet in combinatie met koude temperaturen. Tenminste als het zomer is dan.. in de herfst kan ik het wat beter hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close