Laura’s Bakery basisbakboek – voor enthousiaste beginnende bakkers

3.3K

Wanneer zijn de koekjes gaar? Hoe maak ik luchtige biscuit? En wat is blind bakken? Het Laura’s Bakery basisbakboek geeft je antwoord op de meest voorkomende vragen die je tijdens het bakken kunt hebben. In dit boek vind je basisrecepten, tips & trucs om van elk baksel een succes te maken. Een praktisch kookboek voor enthousiaste beginnende bakkers en voor thuisbakkers die af en toe willen teruggrijpen naar de basis.

Via het bloggen heb ik Laura leren kennen als een hardwerkende, spontane, enthousiaste en lieve meid die mensen graag helpt bij al hun bakvragen. Deze review is daardoor niet geheel objectief, maar door de onderdelen uit het boek objectief te beschrijven, kun je hopelijk je eigen conclusie trekken.

Laura's Bakery basisbakboek Inhoudsopgave

Bakboek met basisrecepten, tips & trucs

Het boek is verdeeld in 7 hoofdstukken die je stapsgewijs de beginselen van het bakken bijbrengen. Elk hoofdstuk begint met tips & trics en een basisrecept, waarna een aantal variaties op het recept volgen. Deze geven je een goed idee te hoe je met de basisrecepten kunt experimenteren. Laura laat zien dat je soms met maar één extra ingrediënt, een andere vulling of romige topping al een hele andere taart kunt creëren. Voorin vind je een handig overzicht met de hoofdstukken: vullingen, koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes met daaronder opgesomd alle recepten en paginanummers.

2e1a1631-3

Recepten voor beginnende bakkers

Bak jij zelf veel en vaak dan zou het kunnen dat je in dit kookboek niet genoeg uitdaging vindt. Dit kookboek is vooral geschikt voor beginnende of onzekere bakkers die net dat extra duwtje in de rug nodig hebben om op ontdekking te gaan. Met dit basisbakboek haal je een klein naslagwerk in huis met relatief eenvoudige recepten die voor iedereen goed uit te voeren zijn. Laura neemt je mee op ontdekkingsreis in de bakwereld en geeft je het vertrouwen dat ook jij kan bakken. Echt! Want zoals Laura zelf zegt:

“Bakken is niet moeilijk. Nee, echt niet! Als je de basis onder de knie hebt, ligt de hele bakwereld aan je voeten.”

2e1a1633-1-2

Begin niet direct met de moeilijkste taart, maar begin met koekjes, cake en eenvoudige taarten om de basis onder de knie te krijgen. Mislukkingen horen daar ook bij! Daar leer je van. De basisrecepten geven je een begin. De overige recepten, helpen je om een volgende stap te nemen.

2e1a1635-1

Recept getest

Zelf testte ik het recept voor cinnamon swirl koekjes. Zoals je weet bak ik vaker, dus een experimentje durfde ik hiermee wel aan. In plaats van kaneel gebruikt ik mijn eigen pumpkin pie spice mix om er pumpkin pie spice swirl koekjes van te maken. Volg je het recept dan is het deeg is snel gemaakt, de vulling ook, dus geen moeilijk uitdaging daar. Maar dan komt het… de vulling op het deeg verspreiden.

Het deeg voelde een beetje zacht, dus hoe smeer je daar een zachte vulling op, zonder het koekdeeg zelf alle kanten op te smeren? Was mijn koekdeeg misschien te zacht door de iets te zachte boter die ik heb gebruikt of heeft het deeg te kort in de koelkast gelegen? Het boek geeft daar niet direct antwoord op, dus dan maar gewoon proberen. En dat zul je vaker tegenkomen.

Basisrecepten zijn bedoeld om je op weg te helpen. Hoe vaker je bakt, hoe meer je verschillen zult merken in de werking van ingrediënten en het effect van schommelende weersomstandigheden en temperaturen. Vertrouw op je gevoel en mislukt het een keertje? Loop het recept en je eigen stappen dan nog eens na en zie of je kunt ontdekken welke stap je de volgende keer moet aanpassen.

2e1a1632-4-1

Kookboek Laura’s Bakery

Laura’s Bakery het basisbakboek is een bakboek dat niet kon uitblijven. Laura Kieft deelt al 6 jaar lang haar zoete recepten op haar blog Blog Laura’s Bakery en bereikt daar maandelijks bijna 200.000 mensen mee. Wie bekend is met de blog van Laura, herkent in het kookboek dan ook direct haar stijl. Recepten van haar hand zijn altijd bedoeld om je een goed gevoel te geven in de keuken.

2e1a1638-1-1

Laura Kieft als bakcoach

Net als op haar blog neemt ze de mensen ook in het boek als een soort coach mee aan de hand. Bij alle basisrecepten staan duidelijke stap-voor-stap en bij de overige recepten deelt ze baktips en leuke variatietips. Vaak zijn het juist de ongeschreven regels die ervoor zorgen dat je bakproject slaagt of mislukt. Wil je een cake met een rustieke barst? Of juist zonder. Laura vertelt je wat je moet doen! Hiermee wil ze laten zien dat bakken echt niet moeilijk is. Laura heeft het bakken zelf tenslotte ook onder de knie gekregen door het vooral heel vaak te doen.

“Er zijn dingen die in de bakwereld als standaard worden beschouwd en die daarom niet overal vermeld worden. Toch is het fijn als je deze regeltjes kent, zodat je voortaan niet meer met vragen zit en nog lekkerdere baksels uit de oven tovert.”

2e1a1637-1

Conclusie

Aan Laura’s Bakery basisbakboek heb je een fijn kookboek die je alle geschreven en ongeschreven regels over het bakken leert kennen. Dit basisbakboek geeft je vertrouwen dat het goed komt met al je baksels en zet je aan om te beginnen met bakken en experimenteren. Ook voor een iets meer ervaren bakker als ik, is het soms fijn om een basisboek als deze in kast te hebben. Zo heb je altijd een paar basisrecepten om op terug te vallen. Raak je geïnspireerd? Dan is er bovendien een blog met veel meer recepten!

Laura’s Bakery basisbakboekLaura's Bakery - Het basisbakboek

Van ongeschreven bakregels tot de lekkerste koekjes en meer
Laura Kieft
Forte Culinair – september 2016
ISBN: 9789462501485
Prijs: 24,95
Via bol.com

Join the Conversation

 1. Wauw, wat een prachtige review Hazel. Dank je wel! Heel erg blij mee. En leuk dat je gelijk bent gaan variëren, ben benieuwd naar je pumpkin cookies! Liefs, Laura

  1. Heel graag gedaan!! Heb er echt even de tijd voor genomen. Vond het heerlijk om erin te bladeren. En terwijl ik dit typ, schieten er nog allemaal punten door mijn hoofd die ik niet eens genoemd heb. Over de handige tips voorin om recepten om te rekenen en het vervangen van ingrediënten bijvoorbeeld. Nou ja, mensen moeten het ook gewoon kopen! En… ik vind het trouwens knap hoe jij die millionaire’s shortbread zo ongelooflijk strak doorgesneden hebt gekregen! Zal iets met geduld en afkoelen te maken hebben ;-) ha ha

 2. Wat een prachtig mooi review van Laura’s boek.
  Ik heb het met plezier en trots gelezen ;-)

  Liefs, Joke

  1. Ik dacht dat ik al op je berichtje gereageerd had, maar zie het niet meer terug. De mooie review heeft ze helemaal aan zichzelf te danken! Ik heb het met plezier geschreven :-)
   Wat zul je trots op haar zijn!!

 3. Kijk dat zijn nog eens lovende woorden van iemand die zelf ook niet geheel onverdienstelijk bakt ;) Terecht. Het is een prachtig boek! Super leuk dat het zo’n succes is!

  1. Dankjewel voor je mooie woorden Elize. Daar ga ik dan weer van stralen! :-D

   1. Stralen is altijd goed :) Maakt iedereen mooier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close