Swirl cookies maken, zou absoluut mijn nieuwe verslaving kunnen zijn. Heb je het basisrecept eenmaal onder de knie dan zijn de variaties eindeloos. Met een kleurtje erdoor, of zonder. Iets met cacao, karamel, kruiden of krenten. Zoek je een recept voor swirl cookies? Dan zie je in de meeste recepten dat je het deeg in tweeën moet verdelen, waarna je door één van de porties een kleurtje, smaakje of cacao mengt. Bij dit recept werkt het iets anders, maar het is minstens zo makkelijk.
Met de koektrommel op tafel
Het is de schuld van Laura (Laura’s Bakery) dat ik hier nu deze stapel swirl koekjes in mijn eentje zit weg te werken. Ik eet ze niet in mijn eentje omdat de rest in huis ze niet lekker vindt, maar omdat ik alleen thuis ben en dus ongegeneerd met de koektrommel naast me dit recept kan uitwerken! Ik wil ze ook best graag alleen opeten. Wacht maar tot jij je tanden zet in die donkere gesuikerde spiralen van deze koekjes…. De enige reden dat ik me minder schuldig voel, is dat ik nu weer een goede reden heb om mezelf vrijwillig twee keer per week in een outdoor bootcamptraining te storten.
Laura’s cinnamon swirl cookies
Maar ja, deze swirl cookies dus. De reden dat Laura de schuld krijgt, is omdat ze onlangs een heel tof kookboek heeft uitgebracht (zie mijn review over Laura’s Bakery basisbakboek), met een recept voor cinnamon swirl cookies én die koekjes heel slinks heeft neergelegd tijdens haar boeklancering. Als cookie addict is dat niet te negeren, dus nu ben ik “hooked”. Het is dat ik deze week al 16 koekjes mee naar kantoor heb genomen. Zonder er zelf een te eten!
Pumpkin pie spice mix
Ik merk dat de naam pumpkin pie spice soms wat verwarring kan oproepen. In tegenstelling tot wat sommigen verwachten, zit er in deze koekjes géén pompoen. In dit recept zitten uitsluitend pompoentaart (pumpkin pie) specerijen (spice). Een beetje zoals koek- en speculaaskruiden, maar dan minder speculaasachtig. Een mix die wisselende variaties kent maar in de basis bestaat uit; kaneel, gember, nootmuskaat, foelie, kruidnagel en allspice. In mijn artikel met recept voor pumpkin pie spice leg ik je er alles over uit.
Swirl cookies maken
Het maken van deze swirl cookies is niet moeilijk. Je maakt een koekdeeg, besmeert het met een vulling, rolt het deeg op tot een koekdeegworst en laat het een uurtje in de koelkast liggen. De smaken trekken er zo goed in en het deeg zal zich minder uitspreiden in de oven. Na een uur snijd je de koekworst in plakjes en bakt ze op de bakplaat een kwartiertje in de hete oven. Het recept van Laura heb ik gebruikt voor de hoeveelheden en de werkwijze, de ingrediënten heb ik hier en daar wat aangepast naar mijn eigen smaak.
Koekvulling
De kaneel in het originele recept heb ik vervangen door pumpkin pie spice en in mijn vulling gebruik ik donkerbruine basterdsuiker in plaats van lichtbruine. Donkerbruine basterdsuiker geeft een iets intensere smaak die ik iets beter vind passen bij deze specerijenmix. Laura geeft nutella nog als variatietip voor de vulling te gebruiken. Zelf kan ik me nog heel goed een swirl cookie recept voorstellen met gehakte pecannootjes en iets met maple syrup. Een gouden combi als je het mij vraagt.
Koekjes bakken met plantaardige boter
Verder gebruik ik bij het bakken altijd plantaardige boter, zodat Mr. Pi ze met zijn zuivelvrije dieet ook van kan eten. Heb je geen allergieën of overgevoeligheden, gebruik dan vooral roomboter. Dat komt de smaak ongetwijfeld ten goede. Met dit recept kun je zelf natuurlijk vrijelijk experimenteren.
Swirl cookies recept met pumpkin pie spice
Recept voor 24 – 28 koekjes
Ingrediënten
- 225 gram (plantaardige) boter (kamertemperatuur)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- snufje zout
- 60 gram (plantaardige) boter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 tl pumpkin pie spice*
- Extra nodig: keukenfolie
Bereiding
- Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix net zo lang tot deze volledig is opgenomen. Voeg als laatste de bloem en het zout toe en kneed dan alles tot een stevig samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, wikkel in keukenfolie en laat zeker een half uur in de koelkast rusten.
- Maak intussen de vulling door boter, basterdsuiker en pumpkin pie spice kruiden te mixen tot een zacht smeerbaar mengsel.
- Leg een stuk keukenfolie van ongeveer 50 cm neer op je werkblad. Neem het deeg uit de koelkast en rol op de folie uit tot een plak deeg van ongeveer 25 x 35 cm en een halve centimeter dik.
- Smeer het deeg in met de vulling en verspreid over het hele oppervlak, maar laat de lange randen een beetje vrij. Houd de lange kant van het deeg horizontaal voor je en rol de plak deeg dan voorzichtig op naar achteren.Begin met de hand en gebruik daarna het folie om het verder netjes en strak op te rollen. Is het deeg helemaal opgerold dan wikkel je de rest van de folie er stevig omheen en draai je de uiteinden een beetje aan. Rol even over het werkblad en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier**. Haal de rol deeg uit de koelkast, verwijder het folie en snijd in plakjes van ongeveer 1 á 1,5 cm dik. Leg ze met ruime afstand op de bakplaat en bak ongeveer 15 minuten op 180 graden goudbruin.***
* Heb je geen pumpkin pie spice? Gebruik dan 3tl kaneel of 3 tl koek- en speculaaskruiden voor een vergelijkbaar koekje.
** Kun je slechts één bakplaat tegelijk gebruiken? Leg het deeg in de tussentijds terug in de koelkast.
*** Kruipen de koekjes toch warm tegen elkaar aan in de oven? Direct nadat je ze uit de oven neemt, kun je de koekjes nog voorzichtig met een mes van elkaar los duwen omdat het deeg dan nog een beetje zacht is.
Waarmee zou jij je eigen swirl cookies vullen of decoreren?
Hoe ziet jouw perfecte swirl cookie eruit? Met chocolade, nootjes of jam? Ik zou het leuk vinden om te horen, wat jij ervan bakt. Laat je een berichtje achter?