Interview met Yvette van Boven over Home Baked

972

Maak het zelf én doe het met liefde, dat is wat Yvette van Boven je meegeeft in haar kookboeken. Yvette is receptenschrijver, illustrator en stylist en schreef eerder de wereldwijd succesvolle boeken Homemade, Homemade winter en Homemade zomer. Deze week verschijnt haar nieuwste kookboek Home Baked in de schappen. 

Homemade met liefde

De liefde voor koken en bakken die ik van huis uit heb meegekregen vind ik terug in haar kookboeken. Eenvoudige recepten die je thuis in je eigen keuken kunt namaken en die je een basis geven van waaruit je zelf verder kunt experimenteren met andere smaken. Daarbij vind ik het bewonderenswaardig hoe Yvette met haar open houding en enthousiaste reacties iedereen die een poging doet om haar te benaderen of een vraag stelt een goed gevoel weet te geven. Gewoon een tof mens dus!

Taartjes maken met Yvette

In de lente ervaarde ik hoe haar praktische instelling gepaard gaat met een hoop lol in de keuken doordat we samen tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam prachtige taartjes maakten onder leiding van patissier Jeroen Goossens. Geen doen om die thuis ná te maken, maar wat waren ze mooi! Enkele maanden nadat ik haar heb ontmoet, besluit ik dat ik haar als eerste wil interviewen voor mijn serie van mensen die mij inspireren op bakgebied. Toevallig net op het moment dat haar bakboek bijna verschijnt.

Yvette van Boven

Yvette van Boven over haar boek Homebaked en over bakken

Nog maar een paar dagen en dan rolt je nieuwe boek van de drukpers! Zenuwachtig?
Heel erg. Het went nooit.

Is het gevoel bij dit boek nog hetzelfde als de eerste keer dat er een kookboek uitkwam?
Ja toch wel. Al had ik bij mijn eerste nog totaal geen idee wat er op me af kon komen. Nu heb ik al ’t een en ander meegemaakt, maar toch… het is toch elke keer een bevalling. We hebben er enorm hard aan gewerkt, ruim een jaar.

Je hebt eerder wel eens gezegd dat je meer van het koken bent en bakken vooral voor de gezelligheid doet. Waarom nu dan toch een bakboek?
Precies daarom. Ik bak heel erg graag. Voor de gezelligheid ja, maar dat vind ik precies de goede reden.

“Golden syrup, dat kan ik zo uit de pot oplikken”

Heeft het overeenkomsten met je vorige boeken?
Nou, ook al vind ik dat ik toch weer een ander boek, toch zijn er veel overeenkomsten. Ik ben toch de maker, he. Maar goed, de stap voor stap uitleg zit er weer in, dat vind ik zelf altijd zo fijn, dat legt echt iets uit. Verder hebben we de styling strakker gehouden, grafischer. Ik was een beetje klaar met die oude lepels en zo. En ik heb heel veel geverfd voor dit boek. Daar had ik ineens heel veel zin in.
De receptuur heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden, dat blijf ik altijd proberen.

Wat is tot nu toe het allerleukste dat je is overkomen doordat je kookboeken bent gaan schrijven?
Het reizen! Doordat mijn boeken zo zijn vertaald word ik overal naartoe uitgenodigd. Ik heb geweldige book tours gemaakt door de USA bijvoorbeeld. Met verbazingwekkend veel publiek steeds. Erg leuk!

Hoe kom je op al die ideeën voor je recepten?
Dat wordt me vaak gevraagd. Dat weet ik niet. Dat komt van zelf. Door lezen, door kijken, door reizen, door verhalen van anderen, door proeven, door boodschappen doen. Ik droom ook wel eens over eten, dat wordt ik wakker en dan weet ik gelijk wat ik moet koken die avond, echt super praktisch.

Wie is jouw held op bakgebied?
Nigella Lawson heeft natuurlijk ooit hét beste bakboek gemaakt he, dat was toen echt nieuw. Verder hou ik erg van Dan Lepard. Zijn nieuwsgierigheid is verslavend.

Wat bak je het liefst?
Oh dat vind ik lastig. Ik heb de oven het liefst de hele dag aan. Hartig zoet, het maakt me allemaal niet zo uit. Het gaat me altijd om de hele handeling. Het afwegen, het wachten, kneden of mengen. Afwerken. Het hele proces is boeiend. Bakken is toch ook een beetje toveren. Meer dan koken.

Wat doe je met misbaksels?
Oh haha, ehm dat gebeurt me gelukkig niet zo erg vaak. Maar ja, die pleur ik weg. Opnieuw beginnen.

“Dat kersen-roomtaartje met campari & frambozensaus of die sesamnougatine & chocolate chip cookies, gatver die zijn lekker joh!”

Zijn er ingrediënten die je absoluut nooit zou gebruiken?
Nee. Ik zou niet weten wat.

Wat is jouw favoriete (secret) sweet treat?
Honeycomb. Wel eens zelf gemaakt? Is geweldig leuk om te doen. En om op te eten. Ik maak het met golden syrup. Dat kan ik zo uit de pot oplikken.

Als je zou moeten kiezen: Nederland, Frankrijk of Ierland?
Nederland voor mijn vrienden en familie, Frankrijk en Ierland om t eten, cultuur en natuur.

Kies je liever voor Homemade of uit eten gaan?
Beiden. Ik kook bijna altijd. Behalve als ik geen zin heb. Ja, ik ga uiteten omdat ik geen zin heb om te koken, of omdat ik iets nieuws wil proberen.

Welk recept uit Home Baked moet ik zéker een keer proberen?
De cannelés, of dat kersen-roomtaartje met campari & frambozensaus of die sesamnougatine & chocolate chip cookies, gatver die zijn lekker joh.

Waar gaat je volgende kookboek over?
Nog geen idee. Ik hou even rust. Na zo’n boek ben ik helemaal leeg. Ik moet weer even nieuwe dingen gaan beleven.

De vraag waarvan je hoopt dat die nooit gesteld wordt?
Deze? Haha

En tenslotte… Wat is jouw ultieme tip voor beginnende bakkers?
Wees nauwkeurig. Doe wat er staat en weeg goed af. Koop een oventhermometer, zodat je de temperatuur altijd goed kunt controleren. Want daar gaat t meestal fout. Als je wat vaker gebakken hebt, kun je makkelijker experimenteren. Dan weet je wat ’t beslag of deeg gaat doen.

Home Baked van Yvette van Boven

Home Baked

Recepten: Yvette van Boven
Foto’s: Oof verschuren
ISBN: 9059565673
Prijs: € 29,95

Join the Conversation

  1. Leuk interview! Leuke reeks ook die je gaat starten

  2. Leuk, zo’n interview! Ben benieuwd wie de volgende op je lijstje is :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close