Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven {review}

2.8K

Robèrt van Beckhoven ken je vast als jurylid van het tv-programma Heel Holland Bakt, en dat is niet voor niets. Met zijn zeer verdiende bijzondere titels Meester Patissier en Meester Boulanger kun je wel stellen dat hij een bakker is in hart en nieren. Maar daarnaast is hij ondernemer, docent, jurylid en kookboekenschrijver. Met zijn boek Meesterlijk Brood, kun jij nu ook eenvoudig leren brood bakken.

Meesterlijk brood

Het Meesterlijk Brood bakboek is oktober 2014 verschenen. Voorin het boek worden eerst alle technieken en basisbeginselen uitgelegd, daarna volgt een hoofdstuk voor brooddeeg recepten met gist, gevolgd door brooddeeg met (zuur)desem. In het laatste hoofdstuk geeft hij je nog een rijtje gevarieerde recepten voor onder andere crackers, roggebrood, cake en wafels met quinoa (zie het inkijkexemplaar om een idee te krijgen van het boek).

Meesterlijk brood - Robèrt van Beckhoven
Robèrt ontvangt zijn boek Meesterlijk Brood als eerste uit handen van radio dj Gijs Staverman.

Moeilijkheidsgraad

De recepten in het boek zijn voorzien van duidelijke foto’s en zo geschreven dat ze makkelijk te volgen zijn. Toch mis ik iets essentieels in de beschrijvingen van de recepten, namelijk de temperatuur en volgorde van de ingrediënten. In het boek gaat men er naar mijn mening iets te makkelijk van uit dat je de basistechnieken aan het begin van het boek al meteen goed in je hoofd heb zitten.

In het recept dat ik gebruikte staat bij stap één: ‘alle ingrediënten mengen en kneden’. Besef dan wel dat de melk al lauwwarm moet zijn en dat het gist eerst een beetje met het vocht gemengd moet worden voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Vervolgens maakt het ook nog verschil of je het brood met hand kneed of met een machine. Voor een beginnende bakker kunnen dat essentiële verschillen zijn waar je niet aan denkt, maar waar je broodrecept mee valt of staat.

Leren broodjes bakken met instructievideos

Aangezien ik op broodgebied nog altijd veel te leren heb, ben ik heel blij met dit Meesterlijk broodboek. Bij het boek horen deze 11 meesterlijk brood instructievideo’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je bepaalde technieken moet toepassen. Ook handig als je het boek niet hebt. Ik houd van recepten die lukken en kies dus eerst een naar mijn maatstaven ‘makkelijk’ recept. Ik maakte deze luchtige vlechtbroodjes en ben helemaal happy met het resultaat! De broodjes zijn luchtig en smaken precies zoals ik me herinner van de verse broodjes bij de bakker vroeger.

Workshop brood bakken

Je zou natuurlijk een workshop broodbakken kunnen volgen Bij Robèrt of bij Levine van Doorn (die al jarenlang broodbakcursussen volgt en inmiddels meerder kookboeken heeft uitgebracht zoals Brood uit eigen oven‘) heeft en ontzettend goed is in brood bakken). Woon je in het Noorden van het land (bijvoorbeeld Friesland) kijk dan zeker even op de site baksels.net, Mannin is een ontzettend leuke vrouw die verschillende workshops broodbakken biedt. Want heb je eenmaal een keer gezien én gevoeld hoe je brood maakt, dan kun je elk broodrecept aan.

Meesterlijk brood - Robèrt van Beckhoven
Meesterlijk Brood – leer bakken vanaf de basis
Auteur: Robèrt van Beckhoven
Prijs: € 20,-
176 pagina’s – gebonden
Van Dishoeck
ISBN: 9000342805
Website: www.meesterlijkbrood.nl
Facebook: www.facebook.com/bijRobert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close