Cranberry likeur

Cranberry likeur

Gelukkig Nieuwjaar! De feestdagen zijn achter de rug en het is als bijna een week 2013. Nu na alle drukte, griepjes en verkoudheden eindelijk even tijd om wat lekkernijen online te zetten die ik rond de kerst heb gemaakt. Zo maakte ik voor de kerst onder andere traditioneel een kerstlikeur. Deze traditie is nog niet zo oud, maar is er sinds een aantal jaar langzaam ingeslopen en blijft vermoedelijk nog wel even.. Ik heb het over de cranberry likeur die mijn zussen en ik de laatste jaren hebben gemaakt naar aanleiding van een recept in het december kookboek van Albert Heijn.

Drankje met bubbels

Het is een feestelijk rood drankje met cranberry’s dat je combineert met een fles goed smakende bubbels. Hoe beter de bubbels, hoe beter de likeur tot zijn recht komt. We hebben het met verschillende bubbeldranken geprobeerd, maar een goede brut is tot nu toe het lekkerst. Door de cranberry’s, de bubbels en de rode kleur is het dan ook een drankje dat uitstekend past bij de kerst. Een drankje waarmee je punten scoort bij je bezoek of wanneer je het aan iemand weggeeft als homemade kerstcadeautje. Serveer dit drankje als welkomstdrankje of als aperitief.
In het onderstaande recept heb ik minder suiker gebruikt dan in het originele recept, dit maakt de likeur een tikkeltje minder slecht voor de gezondheid en is nog steeds heerlijk zoet. Scheelt toch weer in de kerstcalorieën.

Fijngehakte cranberry's met wodka door middel van een trechter in een fles gieten.
Fijngehakte cranberry’s met wodka

Cranberry likeur

(recept voor ongeveer 1 liter)
Let op! Voorbereidingstijd 2 tot 3 weken.

Ingrediënten

  • 450 g verse cranberry’s
  • Rasp en sap van 2 biologische mandarijnen
  • 400 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 6 kruidnagels
  • 500 ml wodka

Benodigdheden

keukenmachine, 2 gesteriliseerde flessen van 1 liter, 1 theedoek zonder zeep gewassen of een stuk kaasdoek, trechter, vergiet, grote kom.

Bereiding

  1. Rasp de mandarijnen, snijd ze daarna doormidden en pers ze uit. Doe de cranberry’s met de rasp en sap van de mandarijnen met de wodka in de keukenmachine en hak de cranberry’s fijn.
  2. Meng de suiker door het mengsel en verdeel het daarna over 2 flessen door middel van een trechter. Als het mengsel niet goed door de trechter loopt, kun je eventueel de achterkant van een smalle lepel gebruiken om het er een beetje doorheen te duwen.
  3. Doe in elke fles 3 kruidnagels en 1 kaneelstokje en schud de fles goed heen en weer.
  4. Zet de flessen minimaal twee weken op een koele en donkere plek en schud ze één keer per dag goed door.
  5. Na minimaal 2 weken kun je het mengsel filteren. gebruik hiervoor een kom met daarop een vergiet bekleed met een stuk kaasdoek of een (zonder zeep gewassen) theedoek. Hiervoor in de plaats kun je ook keukenpapier gebruiken, maar dat loopt iets minder goed door en kun je aan het eind niet uitwringen. Schenk de inhoud van de flessen in het vergiet en wacht tot alles goed is doorgelopen. Wring tenslotte het doek uit om de laatste restjes sap uit de cranberry’s te persen.
  6. Steriliseer de flessen opnieuw en schenk er de likeur in.
  7. Serveer de likeur in een champagne- of proseccoglas en schenk het tot ongeveer 1/4 vol met de likeur en vul het daarna aan met een mousserende drank.
Cranberry's met mandarijnenschil- en sap en wodka in de keukenmachineKerstlikeur met een trechter in flessen gieten
Cranberry likeur in de maak

Flessen

De grote flessen komen bij de Ikea vandaan. Kleine flesjes om de likeur cadeau te doen, vond ik bij de Xenos. Online kun je ook leuke flessen bestellen bij Flessenland.

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

3 Reacties op deze post

  1. Door schreef:

    Dit ziet er heel erg lekker uit, en de beginfoto is erg mooi! Ik ga dit zeker eens maken, dankjewel voor het recept!

  2. Hazel Hardijzer schreef:

    Dankjewel! Zo zie je gelijk het verschil tussen overdag en ’s avonds fotograferen. De eerste foto is overdag genomen. De overige foto’s op een winterse avond met statief. Niet echt optimaal, maar naar omstandigheden niet geheel ontevreden.

  3. Kees van de Wiel schreef:

    Kun je hiervoor ook gedroogde Cranberry’s gebriken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge