Pompoentaart met meringue

757

Pompoen is een typisch ingrediënt van de herfst. Mooi oranje en daarnaast veelzijdig om te gebruiken, want je kunt het zowel in hartige gerechten als in zoete gerechten zoals pompoentaart verwerken. Geïnspireerd op de Amerikaanse pumpkin pie, bedacht ik deze cross over met meringue. En wat blijkt … een pompoentaart met meringue is een gouden combinatie!

Zoete pompoentaart

Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat het idee van een pompoentaart met meringue je wel aanspreekt. Maak je vaker pompoen klaar? Zoet of hartig? Bij mij mag pompoen nu sinds een jaar of tien in mijn culinaire comfortzone komen. Daarvoor kwamen pompoenen niet veel verder dan mijn tuintafel, als decoratie. Maar zelf klaar maken? No way. Het hele idee sprak met totaal niet aan al kan ik niet eens uitleggen waarom! De eerste keer dat ik pompoen at, was dan ook min of meer noodgedwongen omdat het in de wekelijkse groentetas zat. Het begon voorzicht met een soepje, maar inmiddels rooster, grill, pureer en bak ik pompoen alsof ik nooit anders gedaan heb. Nu voor het eerst in een zoete bereiding, maar dan wel meteen met een Cookie Cottage topping: een dikke laag meringue!

Pompoentaart recept met meringue

Taart met pompoen, chocolade en bastognekoekjes

Pompoen, pumpkin pie spice, chocolade en bastognekoekjes, allemaal herfstige smaken en ingrediënten die prima samen gaan. Na dik een jaar fantaseren over deze combinatie heb ik mijn taartconcept eindelijk kunnen uitwerken. De simpele naam pompoentaart doet eigenlijk geen eer aan wat het is.  Beter zou je het een pompoen-chocolade-speculaas laagjes schuimtaart met meringue en bastognebodem kunnen noemen, alleen is dat zo’n mondvol dat je daarna geen plek overhoudt voor de taart. De taart maakt gebruik van ‘rauw’ eiwitschuim,  daardoor is deze minder geschikt voor zwangere vrouwen, kleine kinderen of mensen op hoge leeftijd.

Bodem van koekjes voor de pompoentaart

Op de foto lijkt de bodem misschien erg licht voor een bastognebodem. Dat klopt! Op de foto zie je een taart met een bodem van mijn overgebleven gemberkoekjes. Dat heeft iets te maken met vergeten de kookwekker te zetten en dan iets anders gaan doen. Voor het bakken van taartbodems geen goed idee. Dan moet je dus even inventief zijn. Voordeel van deze gemberkoekjes is dat je taart wel gelijk een lekkere spicy kick krijgt. Mits je daarvan houdt. Andere koekjes die je hiervoor kunt gebruiken zijn speculaasjes, chocoladekoekjes of countrykoekjes of eenvoudige mariakaakjes. Hanteer daarbij gewoon de verhouding van de koekjes en boter zoals in dit recept.

Pumpkin pie spice of koek-en speculaaskruiden?

Zijn er specerijen die beter bij een pompoentaart passen dan pumpkin pie spice? Nope, echter in dit recept heb ik bewust gekozen voor koek-en speculaaskruiden omdat dit taartrecept al veel handelingen vergt en pumkin pie spice alleen in Nederland te vinden is, als je het zelf maakt (check de link voor mijn recept).  Hoewel deze specerijenmix er natuurlijk de smaak aan geeft, gaat het er mij om deze taart de smaak van het najaar mee te geven en dat kan met beide opties uitstekend. Voor het eindresultaat van de taart maakt het bij dit recept daarom niet heel veel uit welke je kiest.

Pompoentaart recept

Pompoenpuree maken of kopen?

Heb je al eens eerder gezocht naar recepten voor pompoentaart? Dan heb je misschien al opgemerkt dat in de meeste (Amerikaanse) recepten blikjes pompoenpuree gebruikt worden. Eén van de bekendste merken is Libby’s pumpkin puree. In Nederland kun je dit merk alleen kopen in (online) winkels met Amerikaanse of Engelse producten en soms in toko’s. Een blikje pompoenpuree biedt een hoop gemak en snelheid als je geen zin hebt in dat geklieder met pompoen. Voor het maken van pompoentaart kun je echter ook wel zonder die blikjes. Pompoenpuree kun je namelijk zelf eenvoudig maken en dan weet je ook precies wat er in zit.

Hoe maak je zoete pompoenpuree?

Voor deze pompoentaart heb ik een zoete pompoenpuree gemaakt. Flespompoen vind ik de fijnste pompoensoort hiervoor omdat je deze relatief eenvoudig kunt schillen met een stevige dunschiller zoals die van Brabantia die ik zelf graag gebruik. Pompoensoorten met een hardere schil zijn trouwens ook prima te schillen als je ze vooraf even verwarmt in de oven, maar dat vind mijn luie zelf dan weer net teveel moeite. Dus, voor de zoete pompoenpuree heb je nodig:

Ingrediënten zoete pompoenpuree

  • 1 flespompoen van ongeveer 1 kg.
  • 1 blikje gecondenseerde (kokos)melk van 400 ml.

Bereiding zoete pompoenpuree

  1. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Doe de pompoenblokjes met de gecondenseerde (kokos)melk in een pan en breng aan de kook.
  2. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken totdat de pompoen zacht is geworden. Giet de melk af  in een kom of beker. Dit heb je straks nog nodig bij het maken van de puree.
  3. Pureer de pompoenblokjes met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg één of twee lepels van de meegekookte gecondenseerde melk toe om een goede gladde puree te maken.
  4. Laat goed afkoelen tot kamertemperatuur.
Nog geen beoordelingen

Pompoentaart met meringue

Porties 10 personen

Equipment

  • Springvorm Ø 24 cm
  • Suikerthermometer
  • Créme bruléé brander of oven met grillstand

Ingrediënten

Ingrediënten bodem

  • 250 gram bastognekoekjes (die van LU zijn melkvrij) Speculaasjes of gemberkoekjes zijn ook lekker hierbij.
  • 100 gram (plantaardige) boter

Ingrediënten vulling

  • 400 gram pompoenpuree
  • 3 eidooiers (bewaar de eiwitten)
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml gecondenseerde kokosmelk
  • 1/4 tl zout
  • 5 blaadjes gelatine (dr. Oetker)
  • 1,5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 el cacao (gezeefd)
  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Ingrediënten meringue

  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 3 eiwitten

Instructies

Bereiding bodem

  • Bedek de springvorm met een laag bakpapier en vet goed in.
  • Maal de koekjes fijn en laat de boter op een laag vuurtje rustig smelten. Meng de gesmolten boter door koekkruimels tot het gaat plakken en druk dan vrij vlot tot een bodem in de springvorm. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Zet 15 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de bodem 8 minuten op 175 graden. Laat daarna afkoelen.

Bereiding vulling

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water (of volgens verpakking).
  • Neem een kleine pan en meng daarin de pompoenpuree, eidooiers, basterdsuiker, gecondenseerde melk en het zout. Verwarm op een laag vuur maar laat het niet koken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door de pompoenpuree totdat ze zijn opgelost. Zet daarna het vuur uit en laat de puree helemaal afkoelen.
  • Schep de helft van de afgekoelde pompoenpuree in een kom en meng daar de cacao doorheen. Mix de koek- en speculaaskruiden door de andere helft.
  • Doe de eiwitten in een grote ontvette kom en klop tot een glanzende stijve massa en voeg al kloppend beetje bij beetje de kristalsuiker toe.
  • Voeg de helft van het eiwitschuim toe aan de kom met pompoenpuree en cacao. Schep voorzicht met een spatel door de pompoenpuree tot je geen grote bubbels eiwitschuim meer ziet.
  • Spatel nu de pompoenpuree met koek- en speculaaskruiden op de zelfde manier door de andere helft van het eiwitschuim. Als alles gemengd is, kun je eventueel héél voorzichtig met een garde roeren om de allerlaatste bubbels weg te krijgen.
  • Schenk de pompoenpuree met cacao op de bodem van de taart en verdeel over de vorm. Zet een half uur tot een uur in de koelkast tot het schuim een beetje stevig is geworden. Neem de taart uit de koelkast en schep het pompoenschuim met de koekkruiden er bovenop. Laat nu in de koelkast in ongeveer 4 uur volledig stijf worden. Daarna neem je de taart uit de koelkast en kun je beginnen met het bereiden van de meringue.

Bereiding meringue (kookschuim)

  • Doe de eiwitten in een kom, maar wacht met kloppen.
  • Doe suiker en water in een pan en breng aan de kook. Laat het suikerwater koken tot de temperatuur bijna 120ºC is, gebruik hiervoor een suikerthermometer.
  • Zodra het suikerwater de juiste temperatuur bereikt heeft, begin je met het kloppen van de eiwitten op een lage snelheid en giet je de suikersiroop er in een dunne straal bij. Let op dat je niet te snel klopt, want de eiwitten vliegen zo de kom uit. De eiwitten zullen tijdens het kloppen opeens drastisch in volume toenemen. Is alle siroop toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot de meringue is afgekoeld.
  • Haal de taart voorzichtig uit de springvorm, door eerst de randen voorzichtig los te snijden. Schep de meringue nu bovenop de taart en bedek er zowel de zijkant als bovenkant mee. Geef het schuim tenslotte de karakteristieke kleur door de taart kort onder de ovengrill te zetten of gebruik een créme bruleé brander.
Eetmoment: Dessert, High tea, Taart
Keuken: Engeland
Trefwoord: bastogne, cacao, herfst, meringue, pompoen, pumpkin pie spice, speculaas, taart
Allergievrij: lactosevrij, notenvrij, sojavrij, zuivelvrij
Recept voor pompoentaart

Join the Conversation

  1. Oh wauw dit klinkt goed! Ik ga het onthouden ?

    1. Dankjewel!! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! :-)

  2. Wat een mooie foto’s maak je! En die taart ziet er ook zeer goed uit trouwens ;-)

    1. Bedankt Marlies! Heb ook gelijk even op jouw blog rondgekeken, mijn oog viel direct op de pistachetaart. Binnenkort kom ik eens wat uitgebreider kijken :-)

  3. Oja dat is waar ook! Deze prachtige taart zag ik op FB – zo leuk gedaan! En ziet er ook heeeel lekker uit natuurlijk! :)

    1. Dankjewel Marianne! Het recept is redelijk bewerkelijk maar vond het meer dan de moeite waard! :-)

  4. Nog zo’n beauty! Wow, super lekker… Sowieso alleen maar hartjes voor Pompoen!

    1. :-) :-) lief!! Dankejwel

  5. Marcus says:

    Super fijne smaak combinatie.
    Het maakt de taart kruidig en tegelijkertijd zoet.
    Echter zijn er een paar zaken die mijn partner en mij zijn opgevallen aan dit recept die cruciaal zijn voor een goede taart.

    Ten eerste wordt in het recept geen onderscheid gemaakt tussen de basterdsuiker en de kristalsuiker! De basterdsuiker is voor de pompoen puree en de kristalsuiker voor het eiwit schuim.

    Ten tweede is het belangrijk de pompoen puree , als je hem zelf maakt, goed af te laten koelen. Breng het op zijn minst op kamertemperatuur anders verniel je de eiwitstructuur van het schuim.

    Verder is voor de maringue niet per sè suikerstroop nodig. Een goed ontvette schaal met citroen, een scheut citroensap of azijn en fijne kristalsuiker doen wonderen voor een mooi schuim met pieken.

    Bedankt voor deze smaak ervaring.

    Groetjes

    Brigitte en Marcus

  6. Anouk says:

    Hallo,

    Dat klinkt als een lekker recept! Ik was benieuwd of ik de gecondenseerde kokosmelk ook door een ander lactosevrije variant kan vervangen?
    Ik wil de taart voor een vriendin maken, zij moet lactosevrij eten, maar lust geen kokos.

    Ik hoor het graag! Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close