Gemberbier met frambozen

1.9K

Gember is een typische smaak waar je van houdt of die je tegenstaat. Gembersnoepjes bijvoorbeeld, vroeger de enige soort snoepjes die veilig waren voor mijn zussen en mij. Geen haar op mijn jonge meisjeshoofd die eraan dacht om dat in mijn mond te stoppen. Dat wist ik natuurlijk alleen door het bij vergissing toch een keer te proberen. Gekke snoepjes! Maar dan nu. Ben ik al over mijn weerstand heen gegroeid? Ik testte de status van mijn gemberaversie door zelf gemberbier te maken.

Gember

In de afgelopen jaren, probeer ik gember langzaam te omarmen door het te gebruiken in Aziatische roerbakgerechten, maar nog altijd is het niet mijn favoriet. Twee jaar geleden maakte ik deze gingerbread man cookies en zie er dan maar eens onderuit te komen. Zonder protest *crunch, crunch* verdwenen ze een-voor-een in mijn buik. Ook maakte ik afgelopen kerstlunch een mocktail voor collega’s door gemberbier met cranberry juice te mixen. Kerstrood en plezierig prikkelend. Je zou kunnen zeggen dat gember en ik op de goede weg zijn naar een partnerschap.

Kan en glas met gemberbierGinger ale maken - ingrediënten

Gemberbier maken

Maar dan nu, zélf ginger ale maken, oftewel gemberbier. Ik maakte voor het eerst van mijn leven gemberbier dan zij een project dat Es van Esfactory aanzwengelde. Een foodblogevent rondom fermenteren. Een maand lang verdiepte ik mij in de mogelijkheden van het fermenteren en maakte als resultaat daarvan dit recept voor gemberbier.

Gemberbier met frambozen

Recept voor ong.  1,5 liter

Ingrediënten

 • 2 el geraspte gemberwortel (ong. 5 – 10 cm) + extra voor garnering
 • 1 kop suiker
 • sap van 1 citroen
 • 1/4 tl gist
 • 1,5 liter ‘bronwater of gedestilleerd water
 • 2 handjes bevroren frambozen

Verder nodig:

 • Trechter
 • (Thee)zeef
 • Grote kom
 • Extra schone (lege) fles

Tip: gebruik je een fles bronwater, dan heb je direct een ‘schone’ fles om het gemberbier in te maken.

Gemberbier maken, alle ingredënten in een kom, water erbij, roeren, klaar... bijna!
Gemberbier maken

 Bereiding

 1. Rasp de gemberwortel en doe het samen met de suiker, citroensap en gist in een grote kom.
 2. Giet het water ook in de kom en roer alle ingrediënten goed door, totdat de suiker voor een groot deel is opgenomen. Als je het even een paar minuten laat staan, zie je al direct wat bubbels op het oppervlak ontstaan.
 3. Zet nu de trechter op de lege fles bronwater en schenk de inhoud van de kom erin tot ongeveer 3 cm vanaf de bovenkant van de fles, er blijft helaas wat sap over dat niet in de fles past. Wellicht heb je nog een klein flesje staan waar het in past…
 4. Het originele recept laat de fles 2 dagen staan op een warme plek in huis. Zelf heb ik de fles 4 dagen laten staan zonder problemen. De smaken zijn er goed ingetrokken. Houd de fles wel goed in de gaten, er komt flink wat spanning op te staan. In de loop van de tijd zul je ook zien dat het waterpeil afneemt in de fles.
 5. Na 2 – 4 dagen, draai je de dop voorzichtig een klein beetje open omdat het er anders uitspuit. Er kan een ‘rot’ luchtje van afkomen maar dat vervliegt. Laat nu alle lucht ontsnappen door de dop een aantal keren open en dicht te draaien.
 6. Zet de trechter op een tweede schone fles en houd daarboven het theezeefje vast. Schenk nu de volle fles via de zeef en trechter over in de lege fles.
 7. Spoel een stuk gemberwortel af onder de kraan en snijd een paar plakjes gemberwortel af. Schenk een glas vol met gemberbier en doe er de plakjes gember in met een klein handje bevroren frambozen.

Tip: met de frambozen kun je ook een gezellig roze zomerdrankje maken! Hoe langer je de frambozen in het gemberbier laat ‘weken’, hoe donkerder roze het gemberbier wordt.

Zomerdrankje - roze gemberbier met frambozen

Join the Conversation

 1. Ziet er super lekker uit, zo met die frambozen erbij! Ik heb enkel puur gember geproefd. Ook heel lekker, maar de combi met fruit lijkt me nog beter. Mijn gedachten gingen naar limoen/citrus, maar rood fruit is natuurlijk onweerstaanbaar.

  Mooie foto’s ook :)

  Ik ben benieuwd of mijn gemberbier-experiment even goed lukt..

  1. Hazel Hardijzer says:

   Ik vond het ook een beetje spannend of het zou lukken, maar nu denk ik eigenljk dat er vrij weinig mis kan gaan met zoiets, tenzij je verkeerde verhoudingen gebruikt, maar dan nog.. is het denk ik al gauw goed!

 2. Een zomerdrankje… ik zie al helemaal voor me. Eerst gemberbier maken en dan wat framboosjes plukken. Gaat op mijn to-do-lijstje!

  1. Heb je frambozen ook in je moestuin?! Ik heb hier een plant in de achtertuin, daar krijg ik ze wel twee keer per jaar van : )

 3. Ja, oh zo lekker. De struiken woekeren gelukkig een beetje en daar weet ik (oeps… ik bedoel vooral mijn zoontje) wel raad mee! Meestal halen ze niet eens ons huis omdat we ze meteen allemaal snoepen…
  Ik heb zomer- en herfstframbozen in de kleuren geel en roze.

 4. ooh dit lijkt me een lekker drankje voor in de zomer! Die komt op mijn te maken-lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close