Havermout muffins zonder suiker

Muffins met havermout en dadels

Ontbijtmuffins. Heb je ook wel eens van die ideeën in je hoofd die er pas uitgaan zodra je ze hebt uitgevoerd? Eergisteren had ik dat dus met ontbijtmuffins. Vlak voor het slapen gaan, kreeg ik opeens zin om ze te maken. Muffins met niet al te veel suiker én met havermout, een gezonde versie moest het worden. Wat dacht je van havermout muffins met dadels, maar zonder toegevoegde suiker? Dat klinkt best oké om de dag mee te beginnen. Toch?

Havermout muffins, perfect als ontbijtmuffin

Ik vroeg naar jullie ideeën op Facebook en kreeg een aantal leuke suggesties. Cranberry’s en havermout, muffins met appel, rozijnen, kaneel en havermout en de tip om de muffins van Rens Kroes te maken uit haar kookboek Powerfood. maar dat heb ik niet in huis dus ga ik heerlijk zelf aan de slag met al jullie ideeën in mijn achterhoofd.

Waar het vandaan kwam weet ik niet, maar terwijl ik alle ingrediënten bij elkaar zoek, krijg ik opeens het lumineuze idee om mijn keukenkastjes opnieuw te ordenen. Why??? Dat het handig is om
een de boel in ieder geval eens per jaar grondig schoon te maken en op te ruimen wat over de datum is, hoef ik denk ik niet uit te leggen, maar om direct ook alle kastjes opnieuw in te delen, pakt niet helemaal goed uit. Zo sta ik dus langer dan gepland te ruimen, schuiven en boenen, maar eindelijk kan ik dan aan het einde van de ochtend, beginnen met het bakken van mijn ‘ontbijtmuffins’.

Ontbijtmuffins - Muffins met havermout en dadesls

Nu alles weer netjes geordend is weet ik precies wat ik in huis heb. Het stormachtige weer zorgt ervoor dat ik trek heb in winterse kruiden en specerijen en iets met noten. Komt vast ook een beetje door alle Sinterklaasuitingen in de winkels. De noten verwerk ik erin door amandelmeel te gebruiken, voor de smaak gebruik ik kaneel, kruidnagel en rasp van mandarijnen. Speculaaskruiden zouden hier ook ontzettend goed in smaken, maar ik ben nog niet helemaal klaar voor Sinterklaas en speculaas dus laat ik die hier weg.

Lactosevrije muffins met mandarijnensap

Deze keer wil ik graag dat Mr. Pi de muffins ook kan eten, dus ik zal iets moeten bedenken om de melk te vervangen. Meestal gebruik ik daar een alternatieve melksoort voor zoals rijstmelk, amandelmelk (zou hier ook goed kunnen) of ongezoete sojamelk. Vandaag wil ik alleen iets anders en doe ik mandarijnensap door het beslag. In pannenkoekenbeslag kun je de melk bijvoorbeeld ook vervangen door sinaasappelsap als het recept lactosevrij moet zijn. Bij muffins kan dat net zo goed. Als je maar genoeg vocht aan het beslag toevoegt. Voor de zure component neem ik soja yoghurt, zodat de baking soda goed haar werk kan doen.

Suikervrij en peuterproof

Ik heb niet specifiek iets met suikervrij eten behalve dat ik het leuk vind om te experimenteren en little T. vooralsnog liever niet teveel suikers wil geven met zijn 2,5 jaar. Hij heeft het niet nodig en vindt zonder ook nog steeds lekker. Deze havermout muffins zijn dan ook dubbel getest peuterproof. Voor mijn zoete trek zou ik er liever wat suiker aan toevoegen, maar voor een supergezonde start van de dag vind ik ze zo perfect. Smullen zonder schuldgevoel.

havermout muffins zonder suiker

Havermout muffins zonder suiker

Recept voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermout
  • 100 gram gedroogde dadels (ongeveer 14 stuks) ontpit en in kleine stukjes gesneden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bicarbonate soda (zuiveringszout)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • 3 – 5 biologische mandarijnen
  • 100 ml (soja) yoghurt
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 el honing

Extra nodig: citruspers, muffinvormpjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een muffin bakvorm met muffinvormpjes.
  2. Meng alle droge ingrediënten (van amandelmeel tot en met het zout) in een kom en roer even goed door totdat alles goed gemengd is.
  3. Rasp de schil van 2 mandarijnen en roer door de bloem. Pers dan de mandarijnen uit tot dat je er 100 ml sap van hebt.
  4. Voeg mandarijnensap, yoghurt, zonnebloemolie, eieren en honing toe aan de bloem en mix alles goed door elkaar.
  5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak de muffins ongeveer 20 minuten in het midden van de oven op 175 °C. De muffins zijn gaar als je er een satéprikker insteekt en er schoon weer uit kunt halen.
  6. Laat enkele minuten in het bakblik afkoelen, haal ze dan uit het blik en laat ze verder op een rooster afkoelen.

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Reacties op deze post

  1. Suus schreef:

    Hmmm heerlijk idee en origineel om mandarijnen te gebruiken, ook leuk gedaan met het keukentouw zeg!
    Liefs Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge