Lactosevrije dulce de leche

zuivelvrije dulce de leche

Laatst alwéér tegen mr. Pi moeten zeggen dat hij van iets lekker niet kon mee-eten, want er zat melk in. Nu vindt hij dat bij zoetigheid vaak niet zo erg, maar zonder kaas… dat is pas aanpassen! Geen Old Amsterdam, geen geitenkaas, geen oude, jonge, Franse of belegen kaas. Zelfs geen lactosevrije kaas, als dat al bestaat. Leren leven met een voedselintolerantie is echt een opgave wanneer je daar iets voor moet opgeven dat je heel graag eet. 

Zonder kaas

Zonder kaas voelt hij zich honderd keer beter dan daarvoor, maar hij houdt dat gemis van gerechten die zonder kaas gewoon niet hetzelfde zijn; lasagne, quiche, salade met feta, tosti, aardappelgratin, kaasfondue, pizza. Zuivelvrije taart en koekjes zijn het probleem niet. Die maken we zelf wel als het moet. De boter vervang ik door plantaardige margarine zoals Wajang of AH huismerk en de melk door bijvoorbeeld sojamelk, amandelmelk of rijstmelk, afhankelijk van het recept dat ik maak.

Lactosevrije melkproducten

Toch loop ik af en toe tegen het probleem aan dat er voor melkproducten  geen goede alternatieven zijn. Is het niet de smaak dan zijn het wel de eigenschappen die een ingrediënt lastig maken om te vervangen. Slagroom bijvoorbeeld, laat zich prima vervangen door Soy Whip van Soyatoo of Alpro slagroom als je de slagroom wilt kloppen om op een taart of in je chocolademelk te doen. Voor het maken van recepten waarbij juist de vettigheid van de slagroom (ong. 30%) van belang is, kom je niet ver met sojaslagroom (12%).

Ingrediënten voor dulce de lecheKokosmelk uit de koelkast voor het maken van dulce de leche

Hoe maak je dulce de leche lactosevrij?

Dulce de leche is ook zo’n lastig te vervangen melkproduct. Maar nu niet meer!  Vandaag heb ik getest of mijn idee voor een lactosevrije dulce de leche uitvoerbaar is.  Want dulce de leche zonder koemelk, maakt het mogelijk om weer eens millionaires shortbread te maken, of cupcakes met een salted caramel topping. En wat blijkt… mijn methode werkt!! Deze crème de caramel kun je prima maken van kokosmelk! Je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar heb je een blikje kokosmelk in huis, begin dan direct door deze nu meteen in de koelkast te zetten.

Lactosevrije Dulce de leche

(recept voor een potje van ong. 200 ml)

Ingrediënten

 • 1 blikje (400 ml) kokosmelk op kamertemperatuur
 • 1 blikje (400 ml)  kokosmelk uit de koelkast (1 nacht van tevoren)
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker (rietsuiker)
 • snuf zout

Bereiding

 1. Schud het blikje kokosmelk op kamertemperatuur goed heen en weer en giet leeg in een steelpan.
 2. Haal het andere blikje uit de koelkast en maak open.  De kokosmelk is zich gaan scheiden in dikke room en kokoswater. Schep de dikke room uit het blik en voeg het bij de kokosmelk in de pan.
 3. Voeg suiker en zout toe en roer alles even door. Tijdens het verwarmen wordt de harde kokosmelk weer vloeibaar.
 4. Breng de kokosmelk aan de kook en breng het vuur dan terug naar een laag tot medium vuur. Laat het mengsel minimaal 45 minuten zachtjes borrelen en blijf regelmatig roeren. Na ong. 45 minuten moet de kokosmelk langzaam dikker worden.
 5. Laat het mengsel rustig doorkoken totdat je een stroperige substantie krijg. Dit kan wel tot een uur of nog iets langer duren. Kook de karamel in tot de door jou gewenste stroperigheid en haal het pannetje van het vuur. Laat het even afkoelen en giet het dan in een mooi potje.
Lactosevrije Dulce de leche gemaakt van kokosmelkDulce de leche zonder melk - gemaakt van kokosmelk
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

4 Reacties op deze post

 1. Clara Manger Cata schreef:

  Beste Hazel, dank voor het posten van dit recept. Mijn enige vraag, aangezien er veel verschillende maten in blikjes zijn, hoeveel me of gram zat er in het blikje?

  Dank alvast!

 2. Nadia schreef:

  wow! wat ziet dat er lekker uit zeg!
  smaakt het ook een beetje hetzelfde als normale dulce de leche? Uikomst voor mijn dochter die lactose-intolerant is.

  • Hazel Hazel schreef:

   Hi Nadia, dankjewel!! Voor een lactosevrije dulce de leche vind ik het zeer in de buurt komen! Uiteraard proef je wel dat het van kokos gemaakt is, maar naar mijn idee is het niet te overheersend. In ieder geval kun je het qua zoetheid en structuur zeker zeer goed gebruiken als alternatief voor de ‘normale’ dulce de leche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge