Lactosevrije tosti met avocado en mangochutney

1K

Wat denk jij bij een broodje oude Amsterdamse kaas, yummy yummy of screw me? Old Amsterdam is al sinds de introductie in 1985 een heel oude kaas. Qua smaak dan. In leeftijd is de kaas hooguit één jaar oud en het recept amper ouder dan Doutzen Kroes, Jolanthe Cabau of Jan Smit. Plakjes snijden is onmogelijk, behalve op de advertentie én behalve als je het in kant-en-klare pakjes met plakjes koopt. Toch heeft die donkergele, pittige, zoute brokkelkaas iets. En mr. Pi is er dol op! Gevalletje mag je hem ‘s nachts voor wakker maken. Er is slechts één kleine maar…

Van die donkergele, pittige, zoute brokkelkaas krijgt hij buikpijn. Heel vervelend en een paar dagen lang. Jonge kaas, Franse kaas, smeerkaas, brokkelkaas, geitenkaas, het maakt niet uit welke kaas, hij kan er niet tegen.

Kaaskop

Volgens mij is er geen lulliger manier om een ‘kaaskop’ te straffen dan een overgevoeligheid voor zuivel. Of eigenlijk is het de caseïne. Dat is niet hetzelfde als bij een lactose-intolerantie. Lactose is een melksuiker, caseïne een melkeiwit. Lactosevrije kazen zijn dus heel fijn voor mensen met een lactose probleem, maar niet voor mr. Pi zo lang er melkeiwitten in verborgen zitten. Heel sporadisch eten we een pizza of lasagne, maar dan alleen aan het begin van het weekend zodat hij de volgende dag niet met buikpijn op zijn werk zit.

Zuivelvrije kaas

En dan nu… de ontdekking! Zuivelvrije kaas! Geen melksuikers en geen melkeiwitten. Het is niet van soja, het smaakt niet naar plastic én is nog geschikt voor veganisten ook. Hurray! De eerste pakjes Wilmersburger kaas, gemaakt van kokosvet, kwamen met een vriendin mee uit Duitsland. De tweede lading hebben we ingeslagen bij Veggiedeli. De verzendkosten zijn daar aan de hoge kant, maar dankzij de lange houdbaarheid van zeker twee maanden loont het de moeite om een kleine voorraad in te slaan. Nu ligt er in de koelkast dus een stapel cheddar, pakjes classic kaas en een zak geraspte kaas voor nader in te vullen recept.

Tosti maken met avocado en Geeta's mangochutney

Tosti’s met Geeta’s chutney

Als starter zijn we begonnen met een stapel tosti’s. Mr. Pi maakt de ham-kaas variant, ik deed een poging om er iets oosters van te maken met avocado, kipfilet en mijn nieuwe mangochutney van Geeta’s. Die wilde ik graag even proeven en zoals ik had verwacht, smaakt het erg goed in combi met kaas. De lime & chili chutney van Geeta’s is trouwens ook een aanrader als je van de pittigheid van sambal houdt. Smeer het alleen niet op een tosti, daar past de smaak niet zo goed bij.

vegan tosti

Lactosevrije tosti met avocado en mangochutney

(Recept voor twee tosti’s)

Ingrediënten

 • 4 bruine waldkorn boterhammen
 • Boter (zuivelvrij, voor op brood)
 • 2 – 4 plakken kipfilet
 • 1 avocado
 • 2 eetlepels Geeta’s mangochutney
 • 2 Wilmersburger cheddar kaasplakjes

Bereiding

 1. Besmeer de boterhammen met boter en bedek twee ervan met plakjes kipfilet.
 2. Snijd de avocado in vieren, verwijder de schil en de pit en prak het vruchtvlees fijn en verdeel het over de kipfilet.
 3. Schep de mangochutney op de avocado en spreid het een beetje uit.
 4. Leg er een plakje kaas op en bedek met een boterham. Rooster de tosti’s op de gebruikelijke manier in een rooster of tosti-ijzer.

Tips voor zuivelvrije kaas?

Wat verwacht jij eigenlijk bij zuivelvrije kaas? Heb je wel eens zuivelvrije kaas gegeten die qua smaak ook erg lekker was? Dan ben ik zeer benieuwd naar het merk want smakelijke kaasvervangers zijn nog altijd erg zeldzaam en moeilijk te vinden in Nederland.

Disclaimer: de chutney heb ik gratis ontvangen ter review. Voor het schrijven van dit artikel krijg ik geen vergoeding, de meningen in dit stuk zijn uitsluitend die van mijzelf, óf die van mr Pi. :-)

Join the Conversation

 1. Dat ziet er lekker uit. Ga ik eens als lunch maken om mee te nemen naar het werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close