Steinhuder IJskoffie

669

Vandaag dag 9 van mijn 17-daagse dieet. En hoe verder we komen, hoe meer er natuurlijk vanaf gaat, maar ook hoe meer zin ik krijg in zoete dingen. Kan ik normaal gesproken makkelijk van chocolade, koekjes of andere snoeperijen afblijven, nu lijkt het zowaar alsof ik aan het afkicken ben. Misschien toch een suikerverslaving?

Steinhuder meer in Duitsland

Ik kan het ook niet laten om steeds terug te denken aan een heerlijke ijskoffie die ik tijdens Pinksteren dronk op een eilandje in het Duitse Steinhuder meer. Eén van de weinige mogelijkheden tot waterrecreatie in de weide omtrek en op het eiland wordt daar goed van geprofiteerd. Er worden speciale boottochtjes naar het eiland georganiseerd om de vucht te bekijken en dagjesmensen meren aan voor een hapje en een drankje. In het restaurant serveren ze enkel visgerechten én broodjes bockworst. Hoe kan het ook anders?

Eiskaffee

Ik ga voor een broodje vis en besluit net als mijn nicht die daar vaker komt een Eiskaffee te bestellen, het is tenslotte erg warm. Met een Starbucks frappucino in gedachten, verwacht ik niet meer dan een koude koffie met ijsklontjes. Tot mijn verrassing blijkt het plaatselijke eettentje toch iets meer in zijn mars te hebben wat de ijskoffie betreft. Geen ijsklontjes, maar een heuse bol ijs!! En lekker!

Meteen nam ik me voor om dit later thuis ook eens te maken, heel moeilijk is het niet? Heerlijk in het zonnetje, na een bbq of gewoon omdat het lekker is. Hoewel de ijskoffie ongetwijfeld niet van origine hier vandaan komt, besluit ik mijn recept naar de locatie te vernoemen. De hoeveelheid is voor één persoon, eenvoudig te vermenigvuldigen indien je bezoek hebt.

Steinhuder IJskoffie

(recept voor twee pesonen

Ingrediënten

 • Longdrinkglas
 • Twee koppen sterke koffie (geen Senseo)
 • 2 grote bollen goede kwaliteit vanille-ijs (dat komt de smaak echt ten goede)
 • 125 ml slagroom
 • 3 tl suiker
 • lange lepel en een rietje

Bereiding

 1. Zet een longdrinkglas klaar en zet de koffie.
 2. Klop de slagroom met 3 theelepels suiker. Schep een flinke bol vanille-ijs in het glas en schenk de koffie erop tot het glas tot ongeveer driekwart is gevuld.
 3. Vul de rest van het glas met slagroom.
 4. Zet de lepel en het rietje in het glas en klaar!

 

Join the Conversation

 1. Anonymous says:

  je kan zelf bepalen wat voor glas je doet, en hoeveel slagroom je doet kan je ook zelf bepalen en een lang lepel en een rietje hoefd ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close