Appel mugcake uit de magnetron voor nationale Appeltaartdag

3.4K

Heb jij wel eens een cakeje uit de magnetron gegeten? Nou, ik ook niet. Althans niet vóór deze week. In de afgelopen vijf dagen ben ik aan het experimenteren geslagen met mugcakes. Cakejes uit een mok zo gezegd. Waarschijnlijk zal het je niet verbazen dat zoiets mogelijk is, maar na elke poging sta ik zelf werkelijk versteld. Met alle voorbereidingen inbegrepen duurt het hooguit 5 minuten voordat je van stadium ‘lege mok’ naar stadium ‘volle mok met vers warm cakeje’ gaat. Maar waarom zou je dat doen?

Eten maken en opwarmen in de magnetron is voor je gezondheid misschien niet de beste weg om je eten te bereiden, maar ja, soms heb je gewoon geen andere apparaten voorhanden. Bijvoorbeeld op een studentenkamer, of als je in een vakantiehuisje zit. Een magnetron is dan verdraaid handig. Tenslotte gaat het er ook een beetje om wát je er in klaarmaakt, toch? We hebben het hier niet over kant-en-klaar maaltijden, maar vers bereide cakejes waarvan je de ingrediënten zelf bij elkaar voegt.

Cake uit de magnetron

Mijn idee voor dit appelcakeje kwam door de vraag op de Facebookpagina van de Nationale appeltaartdag en heeft te maken met dat vakantiehuisje.De vraag kwam van een vriendin die dit weekend graag ‘aan de bak’ gaat, maar net een weekendje weg is met het gezin en daardoor geen oven bij de hand heeft. Aangezien er in veel ingerichte vakantiehuisjes wel een magnetron voorhanden is, bedacht ik een appeltaartje (of cake in dit geval) die je kunt maken in de magnetron. Jaren geleden zag ik George Colombaris in Masterchef Australia voordoen hoe je in een papieren beker dit soort cakejes kunt maken. Iets om te onthouden dacht ik toen, maar het kwam er nooit van.

Bak een appeltaartdag

Het doel van de nationale Appeltaartdag is om met zoveel mogelijk mensen, ook niet-bakkers, een appeltaart te bakken om onze nationale fruittelers uit de brand te helpen. Veel fruittelers komen in de knoei door de Russische boycot van alle Europese land- en tuinbouwproducten. Door met zijn allen aan het bakken te slaan, helpen we de telers van de nodige appeltjes af. Op de facebookpagina worden allerlei leuke, handige en lekkere appeltaartrecepten gedeeld en op de dag zelf kan iedereen zijn baksels en misbaksels met elkaar delen.

Mugcakes

Voor dit recept had ik even een basis nodig en kwam daarvoor uit op Kirbie’s cravings, een site met alléén maar mugcakes. Mijn experiment begon met een smeuïg cakeje met frambozen uit de achtertuin en van daaruit heb ik de hoeveelheden en ingrediënten naar mijn eigen zin en smaak aangepast voor deze appelcake.

appelcakeje uit de magnetron

Appel mugcake uit de magnetron

(recept voor 1 mok van 200 ml)

Ingrediënten

 • 1/2 appel
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 el + 1 tl lichtbruine basterdsuiker
 • 50 gram zelfrijzende bloem
 • 50 ml melk (of ongezoete sojamelk of rijstmelk)
 • 1 el (15 ml) zonnebloemolie

Bereiding

 1. Schil de appel en snijd de helft in kleine blokjes. (Eet de rest op of maak twee mugcakes!)
 2. Doe de blokjes appel met het kaneel en 1 el suiker in een magnetronproof schaaltje. Schep alles goed om en verwarm 30 -45 sec. in de magnetron op 800 watt. De stukjes moeten nu wat kleiner en zachter zijn geworden en de suiker en kaneel hebben een soort siroop om de appels gevormd.
 3. Doe de overgebleven ingrediënten: bloem, theelepel suiker, melk en zonnebloemolie in een mok en meng goed met een vork. Meng de verwarmde stukjes appel en de siroop erdoor.
 4. Zet de mok met het beslag in de magnetron en verwarm 60 – 90 seconden op 800 watt. Begin met 1 minuut. Is het beslag nog wat nat of vloeibaar, verwarm het dan steeds 15 seconden extra per keer.
 5. Bestrooi met een beetje kaneelpoeder.

Opmerking: tijdens het bakken zul je je cakeje vrij snel zien rijzen en waarschijnlijk boven het kopje uit zien komen. Zodra de magnetron uitgaat, zakt het cakeje echter vrij snel, dit is niet erg!

 

Join the Conversation

 1. Ik heb wel eens een mugcake met havermout gemaakt, maar nog niet eerder gewoon met bloem. Daar ben ik eigenlijk ook benieuwd naar!

  1. Een mugcake met havermout klinkt als een gezondere versie, lijkt me ook lekker! Heb je daar toen bakpoeder aan toegevoegd?

 2. Ik ben al eerder recepten voor Mugcake tegengekomen, maar heb precies hetzelfde idee: is dat echt een succes? En uit de magnetron?? Ik denk dat ik het nu toch daadwerkelijk uit ga proberen, het ziet er op jouw foto toch écht wel lekker uit ;)

  1. Uit de oven vind ik het wel iets lekkerder omdat de bovenkant dan krokanter wordt. Maar als alternatief smaakt dit behoorlijk goed. Ik vind het vooral verbluffend hoe snel en makkelijk het in de magnetron gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close