Zeezout met Franse kruiden voor een zomerse BBQ

1.2K

Zelf koken tijdens onze vakantie kan me een ultiem vakantiegevoel geven. Toegegeven, het is vaak een beetje behelpen met de basic keukeninrichting in vakantiehuisjes, maar voeg een barbecue toe aan de inboedel en de vakantie kan niet lang genoeg duren. Ik vind dan ook niets zo leuk als, in voorbereiding op de barbecue, struinen door een buitenlandse supermarkt. We kunnen ons urenlang vermaken door ons te vergapen, verbazen en verlekkeren aan alle bijzondere of bizarre producten. Maar ook van een simpel potje zeezout met kruiden kan ik op vakantie opeens heel blij worden.

Alles op de BBQ

Mooie stukken vlees, vis, worstjes, gamba’s, we vinden het allemaal lekker op de barbecue. Het heeft alleen wel iets extra’s nodig; kruiden! Peper en zout hebben we vaak bij het eerste boodschappenrondje al meegenomen, de rest van de kruiden kopen we per keer om niet een hele kruidenkast vol mee naar huis te hoeven slepen. Meestal houden we het tijdens zo’n vakantie een beetje bij de basics zoals oregano en Provençaalse kruiden die bijna overal bij smaken.

Zeezout & kruiden

Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk drie jaar geleden, vond ik in één van die Franse hypermarchés een schap met allerlei interessante mosterds en kruidenmengsels. Hoewel ik van potjes zout met kruiden meestal niet zo enorm gecharmeerd ben, leek het me voor deze vakantie wel handig. Daarbij leek het me een leuk souvenirtje voor het thuisfront, maar waarom niet gelijk zelf proberen. Op deze manier hadden we zowel het zout als de kruiden meteen in één potje geregeld. Het bewust kruidenzout deed het echter zo goed bij onze smaakpapillen dat we er de rest van de vakantie bijna alles mee hebben bestrooid dat de barbecue op ging.

Zelf kruidenzout maken

Aardappeltjes, kip, zalm, spiesjes op de bbq, overal strooiden we het kruidenzout op en elke avond genoten we weer. Het restant ging mee naar huis. Maar eenmaal thuis vond ik het zo zonde als het op zou raken dat ik er té zuinig mee heb gedaan. Nu drie jaar later staat er dus nog steeds een restant in de kast en is het hoog tijd voor een nieuwe aanpak. Een tripje Zuid-Frankrijk zit er niet in dus besluit ik snugger (na drie jaar!) om de ingrediëntenlijst eens goed te bestuderen. Nu ik weet wat er in gaat, kan ik het prima zelf maken.

Met het bbq-weer in aantocht besluit ik zelf een vooraadje aan te leggen en vul gelijk een paar extra kleine weckpotjes, zodat ik ook een paar potjes kan weggeven als kleinigheidje als we ergens gaan eten of voor gewoon zomaar.

Zeezout met kruiden voor de BBQ

Kruidenzout voor een Franse BBQ

Recept voor kruidenzout bij wit vlees en vis

Ingrediënten

  • 500 gram zeezout (grove korrels)
  • 6 tl gedroogde tijm
  • 7 gedroogde blaadjes laurier
  • 4 tl gedroogde rozenblaadjes

Bereiding

Doe het zeezout in een kom en voeg tijm toe. Verkruimel de laurier- en rozenblaadjes met de hand boven de kom en meng alles even goed door elkaar. Schep daarna over in een grote pot of enkele kleine potjes. Steriliseer van tevoren de potten door ze goed af te wassen en een kwartier in de oven te leggen op 180 Cº.

p.s. de laurier en rozenblaadjes laten zich het beste met de hand verkruimelen. Zowel in een hakmolen (van de staafmixer) als in een vijzel lukt het met deze hoeveelheid niet goed om alles fijn te malen. Een andere optie om de kruiden fijn te malen is door alle ingrediënten, inclusief het zout, in de blender te doen. Voor de smaak maakt het geen verschil, alleen krijg je met de blender wel een heel erg fijn zout. Persoonlijk behoud ik liever de grove korrel omdat het er in een potje net iets aantrekkelijker uitziet.

Join the Conversation

  1. Emilia Dekker says:

    Leukleukleuk, hahaha elk recept dat ik lees vind ik leuk!

    1. Dankjewel voor je leuke reactie! Daar word ik dan weer blij van :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close