Hoewel de naam wat verwarrend kan zijn, zijn Drop scones géén Engelse scones met stukjes drop erin, maar kleine Schotse pannenkoekjes. ‘Drop’ verwijst in dit geval niet naar de ingrediënten, maar naar de methode en betekent ‘laten vallen’. Het idee bij dit recept is dat je per pannenkoekje een lepel beslag in de pan ‘dropped’. Qua vorm lijken drop scones het meest op American pancakes, qua bereiding is het vergelijkbaar met drie-in-de-pan maar qua smaak doet het nog het meest aan poffertjes denken.
River Cottage Family cookbook
De vakantie was een ideaal moment om het recept weer eens op te duiken. Het oude recept van onze familievriendin kon ik niet terugvinden, maar gelukkig was daar het boek van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Perfect in tijden van nood. Een jaar of tien geleden schreef Hugh het River Cottage family cookbook, een basiskookboek voor het hele gezin. Hoewel ik ooit twijfelde of ik deze paperback voor £4 aan mijn winkelkarretje moest toevoegen (niet online, maar in een echte), blijkt dit koopje* inmiddels een van onze fijnste naslagwerken voor een aantal Engelse basisrecepten.
* In Engeland kennen ze geen vaste boekenprijs zoals in in Nederland. Zodra de nieuwigheid van een boek af is, kun je kookboeken al vrij snel (soms in paperback versie) voor een sterk gereduceerde prijs kopen in supermarkten zoals Tesco. Tijdens mijn Engelandreisjes probeer ik wel een beetje selectief te zijn, want uiteindelijk moet het hier ook maar allemaal in de kast passen.

Met kids in de keuken
In dit kookboek ‘family’ nodigt Hugh iedereen op een geweldige manier uit om op ontdekking te gaan in de keuken. Luchtige en eenvoudige recepten om de basics onder de knie te krijgen worden afgewisseld met achtergrondinformatie over belangrijke voedingsmiddelen als eieren, melk, kaas, bloem, vlees, vis, chocolade en aardappels. Informatie die zelfs voor veel volwassenen nog leerzaam is. Jammer genoeg is er geen Nederlandse vertaling, want het boek is een echte aanwinst als je geniet van samen koken met je kids. Zelf boter maken, soda bread, gekookte eieren of drop scones bijvoorbeeld :-)
Drop scones maken
Het is maf dat je van sommige recepten zo snel kunt vergeten hoe makkelijk en eenvoudig ze te maken zijn. Met deze drop scones heb ik dat zelf een beetje. In ongeveer een kwartiertje tijd zet je zo een stapel van deze pannenkoekjes op tafel. Dat maakt ze meer dan de moeite waard om op een lazy sunday, gezellige zaterdag of drukke doordeweekse dag te maken. Lunch, ontbijt, als 4-uurtje óf… vul maar in. Voor dit recept is altijd wel een gaatje vinden. Hongerige eters aan tafel? Maak dan zeker een dubbele portie van het onderstaande recept, want het bord is gegarandeerd leeg binnen twee keer knipperen.

Dikke of dunne drop scones?
Hoe dik of dun je drop scones worden, hangt af van de hoeveelheid melk die je toevoegt. Hoe meer melk je toevoegt, hoe dunner ze worden en hoe minder ze rijzen. Als je drop scones maakt zoals de traditionele Scotch pancakes dan gebruik je iets minder melk om ze wat dikker te maken (zie de foto). Begin hiervoor met de minste hoeveelheid melk in het recept. Je kunt altijd iets meer melk toevoegen.

Wat eet jij liever? Pannenkoeken of kleine pancakes?
Heb ik je al kunnen overtuigen om een keer drop scones te maken? Ik zou het leuk vinden om te horen of zien wat jij ervan vond. Tag @cookie_cottage op Instagram of deel je resultaat met @CookieCottage op Facebook!

Drop scones
Equipment
- Mengkom
- Garde
- Koekenpan
- Steelpan
Ingrediënten
- 25 gram (plantaardige) ongezouten boter
- 250 gram bloem
- 25 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- flinke snuf zout
- 2 eieren
- 225 – 250 ml rijstmelk
- zonnebloemolie / boter om in te bakken
Instructies
- Smelt de boter in de pan en laat een beetje afkoelen.
- Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker, bakpoeder en zout toe, mix een door elkaar.
- Breek één voor één de eieren boven de bloem, voeg de helft van de melk toe en roer met een garde voorzichtig tot je een plakkerige massa krijgt.
- Voeg al roerend de rest van de melk en de gesmolten boter toe en begin dan iets krachtiger te mixen tot een soepel en glad beslag. Het beslag hoort vrij stevig te zijn, maar moet nog wel schenkbaar zijn.
- Vet de pan in met boter of olie en verwarm op een laag tot middelmatig vuur.
- Schep met een grote lepel drie porties in de pan. Draai de drop scones zodra het beslag aan de bovenkant licht begint te bubbelen. Draai om en bak nog even kort aan de andere kant tot de onderkant lichtbruin is gekleurd.
- Serveer met stroop, maple syrup, poedersuiker en boter of een klodder jam.

Onzorgvuldig recept: Plantaardige boter bestaat niet, dan heet het margarine. Verder staat er 1 bakpoeder, is dat gram, theelepel of eetlepel?
Instructie 1: Boter smelten en een beetje laten afkoelen, wat je daar verder mee moet doen staat nergens aangegeven.
Margarine is helaas niet altijd zonder melkbestanddelen, daarom noemen we het hier specifiek plantaardige boter.
Maar ter verduidelijking heb ik het tussen haakjes gezet. Je kunt hier uiteraard ook roomboter voor gebruiken, of margarine. Voor het resultaat maakt dat niet zoveel verschil.
De gesmolten boter, moet dus door het beslag. :-)
Goedendag Hazel. Lees je recepten met interesse. Vooral de achtergrondinformatie maakt het leuk. De gemberkoekjes gemaakt en dat ging prima. Zou er zelf nog wat meer gemberpoeder in doen. Alleen die hoeveelheid suiker! Maar over die dropscones. Wat bedoel je met 1 bakpoeder?
Anarch
Hi Anarch,
Dat moet 1 theelepel zijn!
Wat betreft die gemberkoekjes en suiker.. tja dit is inderdaad geen suikervrije variant ;-)
Leuk recept (dropscones), gaan we gauw proberen. Maar wat is de bedoeling van het smelten en afkoelen van de boter. Moet die bij het beslag of op de scones, of om de pan in te vetten ?
En wat is een 1x bakpoeder (1 theelepel?)
Hi Kees,
Dankjewel voor je oplettendheid!
Hebben jullie het inmiddels al eens geprobeerd? Ik zie dat er inderdaad een foutje in het recept was geslopen.
Volgens het recept zou de gemolten boter toegevoegd moeten worden bij de stap met de eieren en rest van de melk. Ik heb dit inmiddels aangepast.