Bakken met Menno en een speedinterview over bakken en guilty pleasures

2K

Heb je Heel Holland Bakt 2014 niet gevolgd? Grote kans dat je winnaar Menno de Koning dankzij zijn opvallende verschijning met lang haar, volle baard en tattoo sleeve toch ergens in de media voorbij hebt zien komen. Nog geen half jaar na zijn overwinning heeft Menno nu zijn eigen bakboek ‘Bakken met Menno‘ uitgebracht. De boeklancering vond geheel in stijl plaats bij een te gek café & cakeshop Betty Blue in Amsterdam. Ik ging voor jullie naar de hoofdstad en vroeg de bakkende ‘ik ben geen hipster’ in drie minuten naar zijn nieuwe boek en guilty pleasures. 

captain america cake - handmodel: Culinessa
Menno’s Captain America Cake


Eerst Heel Holland Bakt, vorige week de Nationale Eettest, what’s next?
‘Haha, toevallig werd er vanochtend al Songfestival gezegd.’

Kun je een beetje zingen dan?
‘Hmmm……’

Zingen tijdens het bakken dus. Dan maar meteen een bestseller?
‘Ja, doe dat maar!’

Voor wie is je boek het beste geschikt? Beginners of de iets meer gevorderde bakkers?
‘Het boek is denk ik meer voor mensen die vaker bakken, maar ook voor beginners staan er genoeg recepten in die goed te doen zijn.’

Als je hierna nog een kookboek zou maken, wordt het dan weer een bakboek of ga je dan iets meer hartigs maken?
‘Ja, dat zou ik ook ontzettend graag willen. Ik kan ook best goed koken dankzij mijn horeca achtergrond. Daar liggen ook wel mijn ambities om nog wat mee te doen. Ik zou daar best een volgend kookboek over willen maken.’

Eet je wel eens van het beslag?
‘Hahaha, ja, vaak genoeg.’

Heb je dan ook niet dat je daar af en toe zo’n vieze nasmaak van krijgt?
‘Ja, jawel, maar als je een recept hebt waar maar genoeg suiker in zit dan valt het wel mee.’

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?
‘Nou, eigenlijk gewoon met een wijntje en een enchilada met bonensaus op de bank.’

Serieus? Dat is eigenlijk nogal braaf. Toch niet echt een guilty pleasure? Doe je niet zoiets als met een lepel uit de pindakaaspot eten?  
‘Neee, dat is alweer zo gewoon. Maar hmm.. nou ja, als ik dan toch iets moet noemen….. met een banaan door de pot chocoladepasta. Of nog beter, met een warme banaan en dat de chocolade er dan een beetje omheen smelt.’

Bakken met Menno rainbow cake
Out & Proud fruitcake

Bakken met Menno {review}

Is er nog een mogelijkheid om onderscheidend te zijn in bakboekenland, vraag ik me af? Ja hoor, bewijst Menno met ‘Bakken met Menno’. De strakke buitenkant verhult voor de nietsvermoedende lezer een eigen wereldje waar pin-up style en comic books elkaar ontmoeten met een Amerikaans sausje. Een boek waarin bakklassiekers moeiteloos worden afgewisseld met Amerikaanse over-de-top baksels. Dit alles aangevuld met toppers uit zijn Heel Holland Bakt avontuur. Waar het bij het recept in het Heel Holland Bakt feest kookboek ontbreekt, zie ik tot mijn verrassing dat Menno’s Tropische polonaise in dit kookboek wel is voorzien van een foto, dat bakt toch prettiger.

Cross-atlantische suikerbommen

Denk aan layercakes, cupcakes, whoopies, pretzels oreokoekjes, cola, pumpkin, red velvet en pindakaas als je op zoek bent naar een overdosis aan cross-atlantische suikerbommen en denk aan strudel, sachtertorte, bramencharlotte, brioche parisienne en een koningsdagtaart als je liever wat traditionelers en Europeser wilt neerzetten. Let wel, alles met een Mennotwist.

Cupcakes niet passé

Zijn cupcakes passé? Wie denkt van wel, bladert gauw naar het hoofdstuk Cupcake Galore waarin Menno een ode brengt aan de cupcake. Niet de zoete met fondant of marsepein gedecoreerde versies, maar cupcakes waarbij alles draait om smaak en de juiste ingrediënten. Precies zoals ik het graag zie. Daarbij sieren prachtige namen de recepten: ‘Cherry on top’ (met heel veel fluff, chocolade én een kers), ‘sweet potato pecan’, ‘marvelous mojito’, ‘pink’ (denk aan aardbeien en sweet sixteen), ‘bananensplit’ en zelfs een doggy variant voor…  ‘af!’ … Vicky.

Very Vegan

Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken waarvan de derde een feesthoofdstuk voor veganisten én voor iedereen die op een eivrij of melkvrij dieet staat. Menno geeft in zijn boek tien veganproof recepten. Misschien niet zo spectaculair als de Captain America cake (zie foto verder naar boven), maar niettemin zitten er wat leuke smaakcombi’s om te proberen tussen. Op mijn lijstje: olijfolie-rozemarijncake met sinaasappelglazuur (doet me wel veel denken aan de ‘not so vegan’ mandarijn-rozemarijncake van Yvette van Boven die ook nog altijd op mijn lijstje staat), avocadoscones met cranberry’s en de chocolade layercake met avocadocrème.

Tex Mex voorproefje?

Wees niet bang dat alle vegan recepten vol avocado zitten, dit zijn de enige twee. Toevalligerwijs hebben deze net mijn extra interesse omdat ik zo benieuwd ben naar avocado in een zoet gerecht. Tot slot zit er voor de hartige trek zit ook wat bij, burgerbroodjes en vegan tex-mex burgers, allemaal om zelf te maken. Zal Menno hiermee alvast een voorproefje geven voor zijn volgende kookboek? Ik kijk er naar uit.

Bakken met Menno - kookboek cover

Bakken met Menno

Heel Holland Bakt winnaar 2014
Menno de Koning
Kosmos –  januari 2015
ISBN: 9021558726
Prijs: 24,99
via bol.com

Disclaimer: dit boek is ter review ontvangen van Kosmos.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close