Heel Holland bakt?

In navolging op het grote succes van BBC’s kijkcijferhit The Great British Bake Off, krijgen we in Nederland deze zomer onze eigen ‘Heel Holland Bakt‘. In april worden de uitzendingen opgenomen die we in juni en juli acht weken achter elkaar kunnen kijken bij omroep Max. Uiteraard gun ik het programma een succeshit, Nederland lijkt eindelijk klaar voor meer homebaking en daar past dit programma prima bij. Na de eerste selectie gaan tien kandidaten uiteindelijk met elkaar de strijd om de beste amateur thuisbakker van Nederland te worden.

Bakewell tart - vers uit de oven
Great British Bake Off – Bakewell tart

Succesvolle kooktelevisie contest?

Eerlijksheidshalve moet ik bekennen dat ik hier wat sceptisch tegenover sta. Ik ben gezegend met een enorme dosis positieve instelling, maar bij het vernederlandsen van buitenlandse programma’s heb ik zo mijn bedenkingen. Masterchef deed een leuke poging, maar genieten zoals bij Australian Masterchef deed ik niet, nog zat ik net zo likkebaardend voor de tv met mijn eigen avondmaaltijd op schoot. Wordt Heel Holland bakt het slappe aftreksel van The Great British Bake Off, of gaan we ’s lands eerste succesvolle kooktelevisie contest tegemoet?

Warwick Davis maakt een Bakewell tart
Great British Bake Off – deelnemer tijdens Comic Relief acteur Warwick Davis

Ervaren amateur gezocht

Positief tot zover vind ik dat de lat ogenschijnlijk hoog wordt gelegd. Via het inschrijfformulier werd me duidelijk dat je als thuisbakker meer in je mars hebben dan smeuiige verjaardagscakejes kunnen bakken en een goed gelukte oma’s appeltaart. Nee, je moet de strijd aan kunnen én durven gaan op alle fronten. Je moet op zijn minst ervaring hebben met het bakken van taart, cake, koekjes, puddingen, desserts, zoete sauzen en broodjes. Dus als het inschrijfformulier een voorbode is van de kwaliteit van het programma dan wil ik er misschien in geloven.

Meesterpatissier in de jury

Gelukkig is de echte thuisbakker niet voor één gat te vangen. Heel Holland bakt al, maar wie is de beste amateur? Robèrt van Beckhoven, één van Nederlands twee meesterpatissiers, is één van de juryleden en zal voor ons op zoek gaan en zijn oordeel vellen over de baksels. Ik ga in ieder geval klaarzitten voor de eerste aflevering, kijk je ook mee?

Artikel tags ,
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

6 Reacties op deze post

 1. Mannin schreef:

  Ik heb dezelfde twijfels als jij, maar uiteraard ga ik kijken om te zien wat het resultaat wordt! Ben benieuwd!

 2. DoorEten schreef:

  Ik heb meegedaan aan de audities! Maar tot op heden helaas niets gehoord…
  De lat ligt inderdaad erg hoog, ik deed ook meer mee voor de lol dan dat ik echt dacht dat ik kans zou maken. Toch vind ik het jammer dat de lat zo hoog ligt, want nu krijgen minder mensen de kans iets bij te leren over bakken

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Hey wat leuk dat je hebt meegdaan. Volgens mij was de sluitingsdatum afgelopen vrijdag dus wellicht hoor je nog iets! Bij minder ervaren mensen kijken ze ongetwijfeld ook naar motivatie, passie en ideeën..

 3. Anonymous schreef:

  Ook ik heb meegedaan aan de audities, als ik het goed heb begrepen, ga ik aankomende week wat horen voor de 2de auditie 16 maart. Ik vond de lat juist niet zo hoog liggen, niet dat ik wil zeggen dat ik persé door ben, maar ik zag vooral veel mensen met gedecoreerde marsepeine taarten of fondante taarten voorbijkomen, jammer want dat is maar zo’n klein onderdeel van het hele gebeuren. Daarnaast heb ik begrepen dat er echt hele vieze dingen voorbij zijn gekomen, soms zelfs uitgespuugd nadat de deelnemer in kwestie de kamer had verlaten. Ook best wel veel appeltaarten die niet gaar waren, natte bodems etc. Ik had juist het gevoel dat in Engeland het niveau vele malen hoger lag maar misschien vergis ik me daar heel erg in. We gaan het zien in juni op tv. Hopelijk mag ik me volgende week melden voor de 2de casting en uiteindelijk in het programma leren van de jury en de medekandidaten en laten zien wat ik kan.

  • Hazel Hardijzer schreef:

   Bedankt voor je reactie! Echt heel interessant om te horen hoe het achter de schermen is gegaan. Maar alleen gedecoreerde taarten… dat klinkt nog niet echt hoopvol. Hopelijk kunnen deze mensen ook in een volgende ronde hun mannetje staan anders lijkt het me gauw einde oefening. Persoonlijk eet ik ook liever een lekker taartje dan een gedecoreerde taart. Wat had je zelf gemaakt tijdens of voor de auditie? Ik ben erg benieuwd hoe het je vergaat bij de volgende auditie, laat vooral nog wat horen!! : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten