Kookboeken verlanglijstje – top 10

1K

Goh, wat is dat toch met verlanglijstjes? Het hele jaar door kan ik klakkeloos een oneindige wishlist opnoemen met van alles dat ik graag zou willen hebben. Zeker als het kookboeken aangaat. Het is wat materialistisch, dat wel. Maar van kookboeken kun je nou eenmaal nooit genoeg hebben. Binnenkort is het weer zover, de jaarlijkse Sinterkerst lunch op mijn werk, en ik moet nog een verlanglijstje indienen, want op mijn werk doen we niet aan standaard kerstpakketten, fijn! Alleen weet ik nu even niets.

Sinterklaas kerstlunch

Wat we op mijn werk doen in plaats van een kerstpakket? We dienen een lijstje in, trekken lootjes, krijgen geld van onze werkgever ter waarde van het kerstpakket en kopen daarvan de cadeautjes voor de collega die je hebt getrokken. Zo krijg je altijd iets ‘nuttigs’ maar blijft het een verrassing wat je krijgt. Het Sinterklaasgedeelte uit zich in een lekkere lunch rond Sinterklaas waarbij iedereen die zin heeft om te kokkerellen, iets meeneemt. Maar het hoeft niet. En een gedicht ook niet. Mijn succesreccept voor de lunch is overigens de hartige banketletter uit het december kookboek van Albert Heijn, super simpel, doeltreffend en altijd lekker.

Kookboeken verlanglijstje Top 10

Maar nu dus nog een verlanglijstje. Zonder dat ik er erg in heb, opent voor mijn neus al de website van bol.com en klik ik gauw naar de rubriek kookboeken. Als ik kookboeken al online koop dan is dat meestal pas nadat ik het boek al eens in papieren versie in handen heb gehad óf nadat ik een zeer uitvoerig inkijkexemplaar online heb gezien. Inmiddels heb ik een flinke verzameling bakboeken, dus deze keer wil ik eigenlijk iets anders. Ik zou in ieder geval graag een boek hebben met tips hoe ik currypasta’s kan maken, en een boek met andere Aziatische gerechten lijkt me ook wel wat. Ik besluit een top 10 lijstje te maken:

 1. Kookboek Homemade - Yvette van BovenHomemade (winter/zomer/etc) – Yvette van Boven € 34,95
  Staat al sinds de eerste verschijning op mijn lijstje. Verrassend, inspirerend en een hele leuke opmaak. Staat al twee jaar op mijn online verlanglijstje maar is steeds verdrongen door onderwerpspecifieke kookboeken. Er is inmiddels ook een Homemade Winter en Homemade Zomer uitgekomen, eigenlijk weet ik niet zo goed welke ik het eerst zou willen hebben. Doe ze allemaal tegelijk maar!
 2. Kookboek Perfect pies - Hairy BikersThe Hairy Bikers’ Perfect Pies – Si King & Dave Myers € 24,99
  Zoals de ondertitel al zegt ‘The ultimate pie bible from the kings of pie’. Wat een koppel! Die Hairy Bikers. Jammer dat 24 kitchen nog geen programma’s van hen uitzend. Als je op zoek bent naar een boek met echte engelse pies, dan is dit boek een musthave.
 3. Kookboek Bismilla Arabia - Nadia Zerouali & Merijn TolBismilla Arabia – Nadia Zerouali & Merijn Tol € 29,95
  Sinds ik jaren geleden eens een Marokkaanse kookworkshop volgde, begrijp ik opeens de smaak komijn en lust ik koriander. Toen dit boek uitkwam was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Een fijn naslagwerkje met recepten uit de Arabische wereld. recentelijk is ook Arabia bij je thuis uitgekomen. Die heb ik nog niet ingekeken dus ik houd het voorlopig even bij deze.
 4. Kookboek The Spunky Coconut - Dairy Free icecreamThe Spunky Coconut – Dairy-Free icecream – Kelly V. Brozyna $ 20,-
  Helaas is er (nog) geen goed Nederlands kookboek met recepten zonder melk. Laat staan een dessertboek. Sinds duidelijk is dat mr. Man geen caseïne verdraagt en zuivel daarom links laat liggen is samen roomijs eten, geen optie meer. En laat dat nou net één van mijn favoriete desserts zijn. IJs kan ik elk moment van de dag op elk moment in het jaar eten. Een boek met recepten voor lekker romig ijs zonder zuivel is een echte vondst! Bij dit boek hoort ook een fijne blog waarvan ik bijvoorbeeld de homemade nutella heb gemaakt. The spunky coconut kan dus al weinig meer fout doen.
 5. Kookboek India - Pushpesh PantIndia Pushpesh Pant € 31,99 (afgeprijsd bij bol.com)
  Vorige week last ik op de website van De Glazen Vork een recensie over dit kookboek. Feit is dat ik al tijden benieuwd ben hoe ik zelf ‘from scratch’ een curry kan maken. En dan bedoel ik ook echt vanaf het begin. Ik wil graag weten hoe ik zelf currypasta moet maken en welke kruiden ik daarvoor kan gebruiken. Door deze recensie weet ik dat dit boek me een heel eind in die richting kan gaan helpen.
 6. Kookboek Bill's Asian Basics - Bill GrangerBill’s Asian Basics Bill Granger € 24,95
  Als je Bill Granger ziet koken op televisie dan krijg je spontaan zin om de keuken in te rennen en zelf aan de slag te gaan. Alles lijkt hem zo makkelijk af te gaan. Eerder heb ik zijn kookboeken laten liggen omdat ik ze te algemeen vond, maar nu ik toch nog op zoek ben naar een Aziatisch kookboek, lijkt dit exemplaar me een fijne om van Bill Granger te hebben.
 7. Kookboek De Smaakbijbel - Niki SegnitDe smaakbijbelNiki Segnit € 25,-
  Begin november volgde ik de workshop foodfotografie en foodstyling en daar hoorde ik voor het eerst over de smaakbijbel. Het boek geeft per ingrediënt een overzicht van smaken die je daar goed mee kunt combineren. Een leuke manier om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken en uit te proberen. Lijkt me ontzettend handig als naslagwerkje.
 8. Kookboek Edible Selby - Todd SelbyEdible Selby – Todd Selby € 23,99
  Voer voor je ogen! Fotograaf en illustrator Todd Selby heeft met zijn camera hele mooie beelden vastgelegd van een reis door keukens, werkplekken, restaurants, huizen en tuinen in de culinaire wereld. Even geen focus op de recepten, maar gewoon mooie plaatjes kijken. Grote plus, je kunt het volledige boek op zijn site als preview bekijken.
 9. Kookboek De Banketbakker - C. HoltkampDe banketbakker – C. Holtkamp € 35,-
  Voor mijn vaders verjaardagtaart was ik laatst op zoek naar een recept voor hazelnoot/mokkacrème met crunchy stukjes hazelnoot. Ik legde het mijn buurvrouw voor en prompt kwam zij met dit boek als tip. Er staat wel een kroket op de voorkant, maar binnenin staan ontzettend veel handige zoete en hartige basisrecepten voor … de banketbakker.
 10. Kookboek Appeltaart - Janneke PhilippiAppeltaart – Janneke Philippi – € 24,95
  Ok, ik had eigenlijk gezegd geen bakboeken, maar een kleine uitzondering mag. Daarom op nummer 10 toch nog een bakboek. Is niet per definitie het boek dat ik van dit rijtje het minst graag wil hebben. In dit boek staan allen maar appeltaarten en kan dus ook als naslagwerk gebruikt worden. Ik heb er nog niet in gebladerd, maar ik heb er al positieve verhalen over gehoord. Krijg ook spontaan trek in appeltaart.

Suggesties?

Voor nieuwe suggesties ben ik ook benieuwd welke kookboeken anderen hoog in het vaandel hebben staan. Wat is jouw favoriete kookboek of welk kookboek zou je altijd nog willen hebben en waarom?

Join the Conversation

 1. Comfortfood van Janneke Vreugdenhill is echt een aanrader. En Arabia bij je thuis wil ik erg graag hebben. Ook staat het kookboek van Amber Alberda op mijn lijstje (haar ‘gewone’ boek heb ik al). Homemade wil ik ook graag hebben, en Ecofabulous van Lisette Kreischer. O ja, Puur Plantaardig is ook een aanrader!

  1. Hazel Hardijzer says:

   Amber Alberda is dat niet iets over gezond eten? Comfortfood ken ik niet, de schrijfster wel. Andere boeken klinken ook goed. Naar ecofabulous ben ik ook wel benieuwd. Heb wel een ander boek van haar maar eigenlijk nog nooit iets uit gemaakt.

  2. Comfortfood is echt geweldig. Heb er al zo veel recepten uit gemaakt! Amber Albarda is van het gezonde ja. Wat doet eten met je lijf, dat soort dingen. Niet alles wat zij zegt geloof ik 100% in maar ze schrijft heel helder en duidelijk. Leuke feitjes over wat goed voor je is en waarom je je slecht kunt voelen door bv. een teveel aan lightproducten, te veel suiker etc.

 2. die van Holtkamp is echt een fantastisch naslagwerk. Het nutella kookboek is ook heel erg leuk, maar misschien heb je die al :) Ik heb sinds een jaar een bibliotheekkaart en sleep altijd met tassen vol kookboeken. degenen die echt de moeite waard zijn koop ik ook. Scheelt weer…een beetje…

  1. Het Nutella kookboek, die ken ik wel. Heb het helaas niet. Bibliotheek is zo’n gek idee nog niet om wat boeken uit te proberen. Vaak moet je toch eerst even bladeren en lezen voordat je weet of het iets is. Of nog beter, iets maken om te proeven en te zien of de verhoudingen een beetje kloppen! ; )

 3. Leuk om lijstjes van anderen te lezen! Zo kom je nog op hele goede kookboeken terecht die je anders misschien voorbij zou lopen in de boekwinkel.

  De nummer 1 van mijn lijstje heb ik van de Sint gekregen (het Nederlands bakboek, echt een naslagwerk).
  Voor de toekomst wil ik graag ‘Handboek inmaken’ van Catherine Atkinson, maar die is alleen nog 2ehands te koop, en het nieuwe kookboek van Nigella Lawson, ‘Nigellissma!’. En Dorie Greenspan’s ‘Baking, from my house to yours’. Voorlopig hou ik het echter even rustig in verband met ruimtegebrek, na de verhuizing in april heb ik meer ruimte. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close