Soda bread met olijven en tomatensap (lactosevrij)

2.3K

Vind je brood bakken ook altijd een beetje spannend? Blijf dan even hangen… een sneller en beter ‘fool proof’ recept voor brood dan een Iers soda bread is er volgens mij niet. Want zelfs een kant-en-klare broodmix zou ik kunnen laten mislukken. Een ervaren broodbakker moet misschien een beetje lachen om soda bread, maar vanuit de historie gezien is dit brood heel cultureel verantwoord. En zelfs een kind kan het bakken!

2e1a0591-7

Kun je brood bakken met baking soda?

Het korte antwoord. Ja. En het allerfijnst aan het maken van soda bread is dat het bijna niet kan mislukken. Klein detail… check van tevoren of je baking soda nog bruikbaar is. De houdbaarheidsdatum geeft een goede indicatie. Maar is het daar al overheen, neem dan een klein theelepeltje uit het potje en voeg er een druppel azijn aan toe. Begint het flink te borrelen? Check! Je baking soda werkt nog prima. Bakken maar. Gebeurt er niets? Koop dan liever een nieuw potje baking soda of sla dit recept even over.

2e1a0554-2

Waar komt soda bread vandaan?

In het Ierland van lang geleden vond men dat huisvrouwen zelf hun brood hoorden te bakken. Irish soda bread is een brood dat snel, betaalbaar en makkelijk te maken was. De Ierse hongersnood (1845 – 1849) heeft daar waarschijnlijk een grote rol in gespeeld. Want een ziekte in de aardappelrassen zorgde jaren achter elkaar voor het gruwelijk mislukken van de aardappeloogst. De Ieren, die zeer afhankelijk waren van aardappels als voeding, moesten daardoor op zoek naar alternatieven. 

Baking soda was net voor de crisis (rond 1840) op de markt verschenen en werd al snel ontdekt als goedkopere en langer houdbare vervanger voor gist. Het bleek daarbij een perfect rijsmiddel voor de Ierse bloem van zachte tarwe, dat van nature weinig gluten bevat. Dit soort brood werd daarmee een van de belangrijkste voedselbronnen om de Ieren door een moeilijke tijd heen te helpen.

2e1a0585-6

Ingrediënten traditioneel Irish soda bread

Over de hele wereld zijn ontelbaar veel recepten voor soda brood in omloop. Maar gepassioneerde Ieren zoals Edward J. O’Dwyer menen dat een traditioneel Irish soda bread uit niks anders hoort te bestaan dan: bloem, baking soda, zout en karnemelk (buttermilk). Ben je ook nog heel serieus dan richt je daar zoiets als The Society for the Preservation of Irish Soda Bread voor op. Gelukkig staat het ons vrij om zonder sancties te experimenteren.

Waardoor kun je karnemelk in soda bread vervangen?

De combinatie van baking soda en het zuur van karnemelk zorgen ervoor dat soda bread gaat rijzen. In plaats van karnemelk kun je dus ook yoghurt gebruiken. Zoek je een alternatief zonder koemelk dan heb je en product nodig dat minstens dezelfde zuurgraad heeft. Tomatensap is van nature zuurder dan karnemelk en is daarmee een goede vervanger in dit recept. Een goede graadmeter hiervoor is de ph-waarde. ‘zure’ alternatieven die leuk zijn om uit te proberen bij het maken van dit brood zijn frisdrank, bier en alle soorten vruchtensappen.

2e1a0584-5

Hoe lang kun je soda bread bewaren?

Net uit de oven is dit brood echt het allerlekkerst. Probeer het zoveel mogelijk te timen wanneer je dit wilt eten en maak het niet al te lang van te voren. Goed ingepakt kun je het tot 2 dagen bewaren, maar omdat het snel taai wordt, eten wij eventuele restjes daarna alleen nog maar als toast.

Nog geen beoordelingen

Soda bread met olijven en tomatensap

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur

Equipment

 • Oven
 • Mengkom

Ingrediënten

 • 300 gram Bloem
 • 1 tl Zout
 • 1 tl Baksoda
 • 2 tl Rietsuiker
 • 200 ml Tomatensap
 • 50 gram Zwarte olijven Snijd een paar olijven in ringen en hak de rest in grove stukken.
 • 2 tl Oregano gedroogd

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 230 °C graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Zeef de bloem en voeg zout, baksoda en suiker toe.
 • Roer de tomatensap met een houten spatel door de bloem tot het deeg aan elkaar begint te plakken. Werk dan verder met je handen. Het deeg moet stevig aanvoelen, maar mag niet plakken. Voeg eventueel wat bloem toe indien nodig. Te droog? voeg dan een klein beetje tomatensap toe.
 • Kneed het deeg een paar keer goed door elkaar en maak er dan een mooi bol van. Leg op het bakpapier en snijd er met een mes een diep kruis in: 'to let the fairies out' én om om het brood goed te laten uitzetten als het begint te rijzen.
 • Bak het brood 10 minuten op 230 °C. Verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C en bak nog 15 – 20 minuten. Het brood is gaar als het een hol geluid geeft als je op de onderkant klopt.

Notities

Lekker bij soep, als borrelbrood of als lunch.
Cost: € 1
Eetmoment: Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Vooraf
Keuken: Engeland, Ierland
Trefwoord: brood
Allergievrij: eivrij, melkvrij, notenvrij, sojavrij, zuivelvrij

Recept is geïnspireerd op het basisrecept voor soda bread van Hugh Fearnly Whittingstall uit het family cookbook.

2e1a0581-4

Geschiedenis bij een recept? Ja of nee?

Als blogger lanceer ik mijn recepten ook gewoon maar ergens de ruimte in.. daarom vind ik het zo leuk om te horen wat jij vind van deze post of dit recept. Vind je het leuk om bij de recepten wat meer over de geschiedenis ervan te lezen? Lees je liever persoonlijke verhalen? Of zoek je alleen een recept?

Join the Conversation

 1. Hi Hazel! wat een leuke foto’s! En dit heb ik nodig, want ik bak brood wat de ene keer lukt en de andere keer totaal niet.. kortom een foolproof broodrecept is aan mij wel besteed!

  1. Ik heb zelf vaak iets te weinig geduld voor broodrecepten waarbij ik het deeg 3 keer moet laten rijzen. Alleen al om die reden vind ik dit soort recepten heel fijn. Als ik nu zin heb in zelfgemaakt brood dan wil ik dat het liefst ook zo snel mogelijk kunnen eten ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close