Soda bread met olijven en tomatensap (lactosevrij)

soda bread lactosevrij recept

Vind je brood bakken ook altijd een beetje spannend? Blijf dan even hangen… een sneller en beter ‘fool proof’ recept voor brood dan een Iers soda bread is er volgens mij niet. Want zelfs een kant-en-klare broodmix zou ik kunnen laten mislukken. Een ervaren broodbakker moet misschien een beetje lachen om soda bread, maar vanuit de historie gezien is dit brood heel cultureel verantwoord. En zelfs een kind kan het bakken!

2e1a0591-7

Brood bakken met baking soda

Het allerfijnste aan het maken van een Iers soda bread is dat het bijna niet kan mislukken. Een piepklein detail is dat je wel even moet controleren of je baking soda de houdbaarheidsdatum nog niet heeft bereikt. Is je baking soda over de datum, dan kun je snel testen of deze nog werkt door een druppel azijn aan een lepeltje baking soda toe te voegen. Begint het te borrelen? Check! Bakken maar. Gebeurt er niks? Koop een nieuw potje baking soda of sla dit recept even over.

2e1a0554-2

Herkomst soda bread

In het Ierland van lang geleden vond men dat huisvrouwen zelf hun brood hoorden te bakken. Irish soda bread is een brood dat snel, betaalbaar en makkelijk te maken moest zijn. De Ierse hongersnood (1845 – 1849) heeft daar waarschijnlijk een grote rol in gespeeld. Een ziekte in de aardappelrassen zorgde jaren achter elkaar voor het gruwelijk mislukken van de aardappeloogst.

De Ieren, die zeer afhankelijk waren van aardappels als voeding, moesten daardoor op zoek naar alternatieven. Baking soda was net daarvoor (rond 1840) op de markt verschenen en werd al snel ontdekt als goedkopere en langer houdbare vervanger voor gist. Het bleek daarbij een perfect rijsmiddel voor de Ierse (zachte tarwe) bloem dat van nature weinig gluten bevat. Soda bread werd daarmee een van de belangrijkste voedselbronnen om de Ieren door een moeilijke tijd heen te helpen.

2e1a0585-6

Irish soda bread

Over de hele wereld zijn ontelbaar veel recepten voor Iers soda brood in omloop. Maar gepassioneerde Ieren zoals Edward J. O’Dwyer menen dat een traditioneel Irish soda bread uit niks anders hoort te bestaan dan: bloem, baking soda, zout en karnemelk (buttermilk). Ben je ook nog heel serieus dan richt je daar zoiets als The Society for the Preservation of Irish Soda Bread voor op. Gelukkig staat het ons vrij om zonder sancties te experimenteren.

2e1a0581-4

Karnemelk in soda bread vervangen?

De combinatie van baking soda en het zuur van karnemelk zorgen ervoor dat soda bread gaat rijzen. In plaats van karnemelk kun je dus ook yoghurt gebruiken. Zoek je een lactosevrij alternatief dan heb je en product nodig dat minstens dezelfde zuurgraad heeft. Tomatensap is van nature zuurder dan karnemelk en is daarmee een goede vervanger in dit recept.

2e1a0584-5

Soda bread met olijven en tomatensap

Recept voor een kleine bol

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl baksoda
 • 2 tl rietsuiker
 • 200 ml tomatensap
 • 50 gram zwarte olijven grof gehakt en snijd een paar olijven in ringen
 • 2 tl gedroogde oregano

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 230 °C graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Zeef de bloem en voeg zout, soda en suiker toe.
 3. Roer de tomatensap met een houten spatel door de bloem tot het deeg aan elkaar begint te plakken. Werk dan verder met je handen. Het deeg moet stevig aanvoelen, maar mag niet plakken. Voeg eventueel wat bloem toe indien nodig. Te droog? voeg dan een klein beetje tomatensap toe.
 4. Kneed het deeg een paar keer goed door elkaar en maak er daarna een mooi bol van. Leg op het bakpapier en snijd er met een mes een diep kruis in ‘to let the fairies out’ én om om het brood goed te laten uitzetten als het begint te rijzen.
 5. Bak het brood 10 minuten op 230 °C. Verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C en bak nog 15 – 20 minuten. Het brood is gaar als het een hol geluid geeft als je op de onderkant klopt.

Recept: geïnspireerd door het basisrecept voor soda bread van Hugh Fearnly Whittingstall uit het family cookbook.

Houdbaarheid soda bread

Ik raad je aan om dit brood niet te lang van tevoren te maken. Het lekkerst is dit brood als het net uit de oven komt met een klodder boter of kaas. Goed ingepakt kun je het tot 2 dagen bewaren, maar na de eerste dag eet ik dit soort brood alleen nog maar als toast.

Geschiedenis bij een recept? Ja of nee?

Als foodblogger publiceer ik mijn recepten gewoon maar ergens de ruimte in.. daarom vind ik het zo leuk om te horen wat jij vind van deze post. Vind je het leuk om bij de recepten wat meer over de geschiedenis ervan te lezen? Lees je liever persoonlijke verhalen? Of zoek je alleen een recept?

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

2 Discussion to this post

 1. marianne schreef:

  Hi Hazel! wat een leuke foto’s! En dit heb ik nodig, want ik bak brood wat de ene keer lukt en de andere keer totaal niet.. kortom een foolproof broodrecept is aan mij wel besteed!

  • Hazel Hazel schreef:

   Ik heb zelf vaak iets te weinig geduld voor broodrecepten waarbij ik het deeg 3 keer moet laten rijzen. Alleen al om die reden vind ik dit soort recepten heel fijn. Als ik nu zin heb in zelfgemaakt brood dan wil ik dat het liefst ook zo snel mogelijk kunnen eten ;-)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge