Oud-Hollandse stroopwafelcake

1K

Cake uit een pakje maak ik niet zo gauw. Meestal vind ik dat ik nog zoveel extra nodig heb, dat ik net zo goed alles los kan kopen. Daarbij vind ik experimenteren in de keuken veel te leuk. Met nog wel honderden ideeën in mijn hoofd zou het leuk zijn als ik minstens zoveel tijd had. Cake- en koekmixen hebben dat dan weer als voordeel. Je hoeft geen recepten te zoeken, niet te vergelijken én je hoeft niet na te denken hoe je het moet maken. Eigenlijk best eens fijn.

Van Koopmans kreeg ik de bakmix voor Oud-Hollandse stroopwafelcake opgestuurd en dat probeer ik dan graag uit. Maar ik zou Cookie Cottage geen eer aan doen als ik er niet één of andere twist aan zou geven.

Ingrediënten stroopwafelcake

Het bakken van de cake is simpel. Je legt alle ingrediënten klaar, installeert de keukenmachine of handmixer en verwarmt de oven voor volgens de verpakking. Let er wel op dat je de boter en eieren ruim van tevoren uit de koelkast haalt. Je cake lukt beter als deze ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voor mr. Pi is de cakemix toch al niet geschikt vanwege de toegevoegde weipoeder en roompoeder dus ga ik gelijk maar helemaal los. Ik koop zelf nog een potje slagroom (250 ml) en heb in huis nog een potje dulce de leche (crème caramel). Zodra de cake klaar is, ga ik het met die twee ingrediënten afwerken.

Wat heb je nodig voor mijn versie?

 • 1 pak Kopmans mix voor stroopwafelcake
 • 200 gram boter,
 • 4 middelgrote eieren
 • 4 stroopwafels.
 • 250 ml verse slagroom
 • 3 tl suiker
 • 3 el dulce de leche

Bakblik

Voor het bakken van de cake heb je een bakblik van 30 cm nodig. Zal je altijd zien, puilt mijn keuken bijna uit van alle bakblikken, heb ik dat formaat precies niet. Hoe irritant! Ga ik dan maar voor het cakeblik van 25 cm met het risico dat het van onder aanbrand en in het midden nog niet gaar is, of kies ik het grotere blik van 35 cm met de kans op een lange dunne platte cake?

Ik word er een beetje rebels van en besluit ze allebei niet te gebruiken. Ik pak mijn fijne ronde cakevorm erbij, een hoog blik met een doorsnede van 20 cm.

Stroopwafels

Volgens de cake op de verpakking gebruik je alle stroopwafels al in en op het beslag, maar ik houd er twee achter en doe er twee door het beslag. Ik kan me nog maar net inhouden om de twee achtergehouden stroopwafels niet al op te eten, want dit zijn echt de allerlekkerste originele stroopwafels die je kunt krijgen. Drie jaar geleden heb ik ze zelf tijdens een workshop stroopwafels bakken in Gouda gemaakt en oehlala het is maar goed dat de ‘fabriek’ niet in Utrecht staat. Gevaarlijk lekker!

Twist

Een cake met stroopwafels klinkt als een leuke variatie op een bekend thema. Plakjes cake van zo’n langwerpige brok cake, op één of andere manier, doen het alleen niet meer zo goed op feestjes. De cake heeft zich aan de kant laten drukken door cupcakes, brownies, stapelcakes en andere heerlijke goodies. Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door de cake in een andere vorm te gieten en op te leuken.

Laat de cake na het bakken even goed afkoelen en snijd het daarna met een broodmes doormidden. Smeer de onderste laag goed in met dulce de leche en verdeel er één derde van de geklopte slagroom over (klop hiervoor 250 ml slagroom stijf met 3 kleine theelepels suiker). Doe de bovenste helft van de cake weer terug en verdeel de rest van de slagroom over de bovenkant van de cake. Snijd de twee achtergehouden stroopwafels in partjes en decoreer je cake daarmee. Et voilá een aantrekkelijke cake.

Koopmans stroopwafelcake

Hoewel dit nieuwe recept voor een stroopwafelcake niet echt oud-Hollands is, zijn stroopwafels en Koopmans dat wel. Beiden komen we al bijna 175 jaar tegen op de Nederlandse markt! Misschien dat de crisis de hang naar nostalgische producten heeft aangewakkerd, want in een tijd waarin je steeds meer cupcakes, gedecoreerde taarten en buitenlands lekkers in de pakjes tegenkomt, is dit wel een opvallende nieuwkomer.

Oud-Hollandse stroopwafelcake met een twist

Pluspunten

 • Eenvoudige te volgen recept.
 • De stukjes stroopwafel verdelen zich goed door de mix zonder naar de bodem te zakken.
 • Het kost weinig inspanning om zelf iets te bakken.
 • Je kunt makkelijk op het recept variëren.
 • De cake is makkelijk te bewerken.  Extra toevoegingen maken de cake wel erg machtig, maar dan neem je gewoon een kleiner stukje. Kun je er ook nog met meer van genieten!

Minpunten

 • Ik kom niet van het gevoel af dat ik met een basis cakemix en 4 stroopwafels een vergelijkbaar resultaat kan krijgen.
 • De stroopwafels hadden ze al in de mix moeten verwerken of in de verpakking bijstoppen. Als ik eenmaal met een pak stroopwafels in mijn handen sta betwijfel ik of ik nog de moeite wil nemen om de cake te bakken. Stroopwafels op zichzelf zijn ook lekker, toch?!
 • De smaak was minder sterk dan ik had verwacht. Oké, maar niet overweldigend lekker. Doe mij toch maar liever alleen die stroopwafel.

Maak jij wel eens gebruik van bakmixen? Maak je dan het standaardrecept of vind je het ook leuk om te variëren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close