chocolademelk met munt en ijs

724

Hebben jullie een fijne kerst gehad? Onze kerst was druk met familie, eten en chocolade, heel veel chocolade. Kerstavond bij ons in huis met mijn zus, haar man en kinderen. De Kerstman komt die avond altijd bij ons op bezoek en dat combineert niet altijd even handig met een uitgebreid diner. Daarom geen voorgerecht, maar borrelhapjes, een hoofdgerecht en een dessert en tussendoor buiten zoeken naar Santa in zijn arreslee.

Proefkoken…

Als hoofdgerecht aten we eendenborst met gemengde champignons in rode portsaus, roast potatoes, gevulde uien, geroosterde gekleurde penen en peultjes met spekjes. Gerechten van tevoren ‘proefkoken’ is niet echt mijn ding. Kerstavond is dan ook zo’n ‘moment of truth’ waarop altijd wel iets fout gaat, maar wat steevast weer op zijn pootjes terecht komt. Eigenlijk zijn dit ook meestal de meest leerzame ‘foutjes’ die daarna nooit meer misgaan.

Leerzame kookfoutjes

 • Scherpe messen werken het allerfijnst. Maar toevalligerwijs zijn ze dat nooit als mijn zwager die slager is, komt eten met kerst. Volgend jaar moet ik ze in november alvast laten slijpen (of het zelf leren doen).
 • Eendenborst in een honingmarinade nooit bakken in een loeihete pan. Ook vetlaagje kan goed aanbranden. Geluk bij een ongeluk, kun je de vetlaag verwijderen en daarna alsnog een heerlijk rosé gebakken eend eten.
 • Roast potatoes laten zich in grote porties (1,5 kg) minder makkelijk roosteren op dezelfde temperatuur en tijd als kleine porties voor 2 personen.
 • Geen onbekende hoofdingrediënten voor het eerst gebruiken tijdens kerst. Koffie stoutbier smaakte in het toetje volledig anders dan ik mij had voorgesteld, niet zo lekker. Gelukkig hadden we een plan B in de vriezer liggen: parfait met cranberry crunch uit Homemade van Yvette van Boven.

Icecream float

Mijn neefjes hadden meer geluk! Nog onder de toegestane leeftijd voor alcohol, kregen zij geen schuimend koffie stoutbier met ijs, maar een schuimende minty chocolademelk met vanille ijs en slagroom. En laat ik dat nou wel hebben voorgeproefd! Met de foto’s heb ik voor het eerst in mijn leven een animated plaatje gemaakt, zie de afbeelding bovenaan deze post. Als je niets ziet bewegen, moet je even op de foto klikken of op F5 drukken. Geinig toch?
Glas met chocolademelk, ijs en mini-marshmallows

Chocolademelk met munt en ijs

(recept voor 2 personen)

Ingrediënten

 • 100 gram pure chocolade in stukjes
 • 400 ml melk*
 • 1/2 tl munt extract
 • 2 bollen romige vanille ijs / vanille soja ijs van Soyeah
 • 250 ml (soja)slagroom
 • Twee kleine handjes met mini-marshmallow

* Melk kan worden vervangen door rijstmelk of sojamelk. (haver-, amandel- of hazelnootmelk zou ik niet zo snel gebruiken in combinatie met munt.)

Bereiding

 1. Haal het ijs uit de vriezer.
 2. Klop de slagroom stijf met 3 tl suiker (in sojaslagroom zit al suiker, gebruik je dat, voeg dan geen extra suiker toe). Doe de slagroom in een spuitzak als je straks een mooie toef wilt maken.
 3. Giet de melk in een steelpan en voeg er de stukjes chocolade aan toe. Verwarm al roerend de melk totdat de chocolade is gesmolten en opgenomen door de melk. Voeg er het muntextract aan toe en roer de chocolademelk goed door.
 4. Schep een bol ijs in een hoog glas, spuit er een toef slagroom op en decoreer met mini-marshmallows.
 5. Schenk de rest van het glas vol met chocolademelk, het ijsbollletje zal nu gaan drijven.

Chocolademelk met icecream float

 

Join the Conversation

 1. Wauw dit ziet er echt zoooooo goddelijk uit. Ben heel benieuwd hoe het smaakt.

  1. tja.. ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld als ik zeg dat ik het lekker vind! : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close