Meringues maken met oranjebloesem en sprinkles

1.6K

Meringues, pavlova, schuimgebak, eton mess, het maakt mij niet uit welke naam je er aan geeft of waar je dit lekkers instopt, zodra er met suiker opgeklopte eiwitten in het spel zijn ben ik verkocht. Het Franse île flottante dessert valt voor mij ook binnen deze categorie, maar nu heb ik het alleen even over de gebakken variant (brengt me trouwens weer op een nieuw idee). De leuke eigenschap van meringues vind ik dat het niet uitmaakt of ze heel glad of rommelig gemaakt zijn om een magische uitwerking te hebben.

Meringue girls

Tijdens mijn bezoek aan London laatst, was het de bedoeling om een bezoek te brengen aan ‘Meringue Heaven’, de nieuw geopende bakkerij van de Meringue Girls in Hackney. Helaas werd de trip door de meiden gecanceld en bracht ik daarvoor in de plaats de dag door in het winkelgebied van Battersea.

Meringues shoppen

Tot mijn geluk trof ik daar in de Recipease kookwinkel van Jamie Oliver, tegenwoordig de Jamie Oliver Cooking School, alsnog een lading van de kleurige meringues van de Meringue Girls. Maar nog gelukkiger werd ik van de winkeldame die mij vertelde dat er op loopafstand kort geleden een meringue winkel was geopend, Au Merveilleux de Fred. Dankzij een stevige pas kwam ik daar nog net op tijd voor sluitingstijd aan om te bewonderen hoe een enorme glazen kroonluchter de patisserie boutique, annex bakkerij, een sprankelende sfeer geeft. Meringues, meringue truffels (the merveilleux) en enkele overgebleven brioches. Volgende keer dat ik weer in Battersea kom, reserveer ik alvast wat tijd in om hier overdag terug te komen.

Interview

Het interview met de Meringue Girls vindt nu trouwens binnenkort plaats. Heb jij een vraag aan de experts over het maken van Meringues? Laat die dan hieronder achter in de comments zodat ik jouw vraag kan stellen.

Meringues Kookboek

In de tussentijd heb ik zelf alvast geoefend met het recept uit het Meringue Girls kookboek. Met het originele recept haal je ongeveer 35 schuimpjes uit één batch. Zoveel wilde ik deze keer niet maken dus heb ik de hoeveelheid gehalveerd. Spuit je de toefjes net zo klein als ik dan maak je zelfs met een halve batch een stuk of 30 meringues.

Meringue maken met oranje sprinkles voor het WK

Kleur & smaak

In het Meringue girls kookboek waarschuwen de girls voor het toevoegen van teveel vloeistof voor kleur of smaak. Zelf werken zij daarom met gevriesdroogde vruchtenpoeders, maar als je de eiwitten eerst goed opklopt en pas op het allerlaatst de kleur en smaak toevoegt dan kun je zonder problemen kleine hoeveelheden vloeistof gebruiken.

Oranjebloesem

Geïnspireerd door mijn tripje aan de Engelse hoofdstad en de Nederlandse deelname aan het WK, maakte ik mijn meringues oranje met een vleugje oranjebloesem van binnen. Eerst maakte ik de batch meringues-mix en klopte er helemaal aan het eind twee theelepels oranjebloesemwater doorheen.

Gekleurde meringues maken

Om de witte meringues-mix in zijn geheel een kleur te geven, moet je zoveel kleurstof toevoegen dat de meringue-mix aan stevigheid verliest. Voeg je maar een klein beetje kleur toe, dan zie je daar aan het eind weer niet zoveel van terug. Meringues een kleurtje geven doe je daarom door de spuitzak van binnen van een kleurstof te voorzien. Dit doe je door de kleurstof met een kwastje aan de binnenkant van de spuitzak te kleuren (zie foto hierboven).

Zelf bedacht ik me net te laat dat ik helemaal geen oranje kleurstof in huis heb, maar wel gele en rode. Ik mengde wat natuurlijke gele en rode vloeistof (dr. Oetker) door elkaar en mengde dat met een beetje water en maizena om er een nog steeds vloeibare, maar dikkere pasta van te maken. Is de kleurstof te vloeibaar dan blijft het niet genoeg naar mijn zin aan de spuitzak plakken, maar als het een soort pasta is wel. Draai de spuitzak binnenstebuiten, kleur met de vloeistof, draai weer terug en vul met de meringues-mix.


Oranje Meringues voor het WK

Recept: Meringues met oranjebloesem

Ingrediënten

 • 75 gram scharreleiwitten  (3 medium eieren)
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 2 tl oranjebloesemwater
 • Oranje kleurstof
 • Optioneel: maizena voor de kleurstof
 • Optioneel: sprinkles ter decoratie

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verdeel daar de suiker over. Zet 4 á 5 min. in de oven tot de randen beginnen te smelten (Warme suiker lost makkelijker op in de eiwitten).
 2. Doe de eiwitten in een ontvette metalen kom. Klop langzaam met een vetvrije klopper of mixer tot er stabiliserende belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op en klopt totdat je stijve pieken krijgt en de kom ondersteboven kunt houden zonder dat er iets uitvalt. Stop met kloppen voordat het er vlokkerig uit gaat zien. De vlokken betekent dat het mengsel te lang geklopt is en zijn elasticiteit verliest.
 3. Haal de suiker uit de oven en verlaag de temperatuur naar 100 °C. Laat de oven op een kier staan om afkoelen te versnellen.
 4. Ze de mixer op de hoogste stand en voeg de hete suiker eetlepel voor eetlepel toe aan de stijve eiwitten. Zorg dat het schuim weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel toevoegt. Kleine klontjes zijn niet erg maar te grote klonten gekaramelliseerde suiker lossen niet zo goed meer op.
 5. Als alle suiker is toegevoegd, klopt je het mengsel nog 5 – 7 minuten op de hoogste snelheid. neem een beetje van het mengsel tussen je vingers. Is het nog korrelig, dan even door kloppen tot alle suiker is opgelost, het mengsel glad is en de kom wat koeler aanvoelt. Het mengsel wordt nu steeds iets dikker en is klaar voor gebruik als een glanzende piek op het topje van je vinger blijft staan.
 6. Mix er nu kort de oranjebloesemwater door en bereid de spuitzak voor. Draai de spuitzak binnenstebuiten, kleur met de vloeistof, draai weer terug buitenstebinnen en vul met de meringue mix.
 7. Zorg dat er geen luchtbellen in je mix zitten en spuit dan kleine toefjes op de hoeken van je bakplaat. Bekleed met bakpapier en spuit dan toeven meringues op je bakplaat met steeds enkele centimeters tussenruimte. Wil je de meringues versieren met sprinkles, strooi die er dan nu overheen en bak mee in de oven.
 8. Bak de meringues in 30 – 40 minuten op 100 °C.  Ze zijn klaar zodra je ze makkelijk van het bakpapier kunt tillen en de onderkant heel blijft. Grotere meringues bak je 2 tot soms wel 3 uur. Laat de meringues op de bakplaat afkoelen.

Meringues zijn 2 weken houdbaar afgedekt met plastic folie of in een luchtdichte koektrommel op een koele donkere plaats.

Oranje meringue maken met oranjebloesemwater

Opvallend vind ik zelf dat in dit recept geen azijn of cornflour (maizena) worden toegevoegd. Standaard gebruik ik dat wel bij het maken van grote pavlova’s. Dit recept lijkt het ook niet nodig te hebben, maar toch ben ik benieuwd waarom dat is dus dat ga ik eens navragen.

Heb jij nog een leuke tip of vraag? Laat het me weten in de comments.

Join the Conversation

 1. Wat een leuk idee om ze zo te kleuren, geeft een feestelijk effect! Zou Rood-wit-blauw ook zo te doen zijn…? :) Ik heb toevallig een heleboel eiwitten over omdat ik quiche gemaakt had, ik weet nu welke bestemming die krijgen, bedankt voor het delen van dit recept! :)

  1. Hey wat grappig Mannin, maak jij je quiches dan alleen met eigeel? Interessant. Ik weet namelijk nooit wat ik met zoveel overgebleven eigeel aan moet en laat quiche nou een van mijn favoriete gerechten zijn!

 2. Ik vind ze schitterend geworden. Vooral met die oranje spikkels zeg maar. Ooit eens iets gemaakt met oranjebloesemwater, nou ik was gelijk genezen. Ik vond het niet lekker, zo sterk. Deed me aan wc verfrisser denken. Maar misschien zat er gewoon te veel in. ;-)

  1. haha, inderdaad kan niet iedereen de smaak van oranjebloesemwater waarderen. Mijn lief ook niet zo. Maar zonder extra smaak zijn ze ook al lekker. Of je zou er bijvoorbeeld vanille of cacao door kunnen doen. :-)

 3. sonja says:

  Wat zien deze oranje meringues er prachtig uit en met oranjebloesemwater…hmmm, ik krijg de plotse drang om in de keuken aan de slag te gaan!

 4. Although I cannot speak Dutch, although I can understand some of it, I don’t need to speak it as I can lust after your amazing photos Hazel and they are VERY lush indeed! Karen

  1. Thanks Karen!! I can eat those with the dozen.

 5. These just look beyond gorgeous – kind of like I want 5 of them for my tea right now.

  1. We combined the beer with meringues while looking at the WK match last week :-)

 6. Those meringues look so beautiful. That’s a very clever technique that’s used. I saw it demonstrated recently with buttercream and it is so simple, but so impressive.

  1. Thanks!! It is, isn’t it? The Meringue girls from Hackney posted a few how to videos on Youtube. They show it’s quite easy though.. :-) https://www.youtube.com/channel/UCmBArdlcBtOiHXQPdaXF_CA

 7. Heidi Roberts says:

  Those look so cute and pretty, but they would go really well with whipped cream!

  1. I bet they will Heidi! Lucky for me I’ve still got some left so going up for dessert next.

 8. Sowieso dat we door deze meringues vanavond weer gewonnen hebben, yeah! Ziet er geweldig mooi uit.

  En oooooooooooh ik zie echt serieus nu pas je nieuwe site. Ik wilde laatst kijken, maar was het helemaal vergeten. Ik vind hem zo mooi geworden. Vooral links in het menu die graphics, heel cool! Je hebt het zelf gedaan toch?

  Mooi hoor en mijn vader vanaf de zijlijn vindt het lekker leesbaar ;)

  1. Thanks Maura!! Uiteraard helemaal superblij mee.. nu weer hard er tegenaan om de site te vullen met mooie content! :-)

 9. oh these look delicious. I’ve just worked out that they are from Hackney too! ummm, dare I visit or would that be too much temptation!

  1. Lol. Nearer by they sell these at recipease in Clapham too! Or shouldn’t I have said that?

 10. Like Karen I can’t speak Dutch either, but your photos are so fab I really want to make these and I think I could from your pics. GG

  1. Thanks Amanda! That´s really sweet. I only just launched my new design the week before FBC, maybe I should consider including a Google Translate button just for the ease of it.

 11. Marloes says:

  Wow, wat een prachtige meringues! Super goed gelukt! Deze maand organiseer ik het foodblog event. Het thema is ‘citrusvruchten’. Ik hoop dat je weer meedoet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close