Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven

1K

Gehaktballen draaien doen we hier een beetje op gevoel, want de Hollandse bal, ken ik van huis uit niet. Uiteraard heb ik vroeger best wel eens met mijn handen in een kom gehakt gestaan en stiekem die roze sliertjes snoepen. Beschuitje erbij, eitje erbij en alles goed doorkneden. Best slim van mijn moeder, kreeg zij tenminste geen vieze handen!

Italiaans gerecht zonder kaas

Ondanks zijn zuiderlijke looks is mijn Mr. Pi puur Hollands, maar afgezien van stamppot rauwe andijvie heeft hij me weinig bijgebracht als het gaat om de Hollandse pot. Italiaans eten, daar houdt hij van! En van kaas, maar daar krijgt hij buikpijn van. Gelukkig bestaan er veel mogelijkheden om Italiaanse gerechten met Mozzarella, Pecorino, Parmezaanse kaas, Ricotta of Mascarpone ook zonder zuivel te maken en een daarvan is nu dit recept.

Gehaktballen maken

Wat eten we vandaag? Gehaktballetjes uit de oven

Inspiratieloos door de supermarkt drentelend had ik het opeens : Gehaktballen. Maar hoe eet je ze en wat eet je daar dan bij? Gekookte aardappels, friet of brood? Nee, pasta zal het zijn. Met slechts een paar ingrediënten maak je snel een fantastische tomatensaus waar je later de gehaktballen in stooft. Terwijl de ballen in de oven gaar worden, kook je de pasta, maak je de keuken weer schoon en dek je alvast de tafel zodat je na een kwartier met zijn allen gezellig aan tafel kan schuiven.

Serveertip (met/zonder) kaas

Hoewel dit gerecht het absoluut niet nodig heeft, is geraspte kaas of mozzarella wel lekker als je het kan eten. Zit je aan tafel met mensen die wél en geen kaas kunnen eten, zet dan losse schaaltjes met verschillende soorten kaas op tafel. Bijvoorbeeld geraspte Wilmersburger (veganistische kaas), een schaaltje Parmezaanse kaas en nog een met mozzarellastukjes. Is kaas helemaal geen probleem? Dan is het ook lekker om stukjes mozzarella over de gehaktballetjes te verdelen voordat je de saus eroverheen schenkt.

Gehaktballen kruiden

Voor het kruiden van de gehaktballetjes kun je Italiaanse kruiden of oregano gebruiken, maar in mijn balletjes heb ik Bob’s Green Garden kruiden gebruikt van Simply Spices gebruikt. Simply Spices maakt kruidenmixen die vrij zijn van allergenen en zijn daarom super handig bij ons thuis!

gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven

Recept: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

(Hoofdgerecht voor 3 á 4 personen)

Ingrediënten

Gehaktballen

  • 400 gram biologisch rundergehakt
  • 2 beschuiten
  • 1 ei
  • 2 el Italiaanse kruiden

Saus

  • 1 á 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 tl balsamico azijn
  • 1/4 tl suiker
  • 1 tl oregano
  • 2 handjes basilicumblaadjes
  • 100 gram champignons in plakjes

pasta

  • 300 gram pasta

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  2. Maak eerst de saus. Bak op een zacht vuurtje kort de knoflook in olijfolie en voeg dan de gepelde tomaten toe. Voeg vervolgens oregano, azijn en suiker toe, breng tegen de kook aan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Maak de gepelde tomaten fijn door stuk te drukken met een spatel en laat de saus dan nog eens 5 minuten pruttelen.
  3. Breng een middelgrote pan ruim gevuld met water voor de pasta aan de kook.
  4. Verkruimel in de tussentijd de beschuiten en kneed met de kruiden en het ei door de gehakt. Draai er ongeveer 16 balletjes van en leg die in de ovenschaal.
  5.  Snijd de champignons in plakjes en verdeel met 1 handje basilicumblaadjes over de ovenschaal. Neem de pan met saus van het vuur en verdeel over de gehaktballetjes.
  6. Schuif de gehaktballetjes in het midden van de oven en bak 15-20 minuten op 200 °C.
  7. Doe de pasta in de pan en kook volgens aanwijzing.
  8. Neem de ovenschaal uit de oven. Giet de pasta af en verdeel het tweede handje basilicumblaadjes over de ovenschaal met balletjes.
  9. Serveer!

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close