Koffiebroodjes {sticky buns} met cranberry’s en pistachenootjes

1.1K

Ken je die Zweedse opgerolde kaneelbroodjes? Traditioneel Engelse broodjes die daar op lijken zijn de Chelsea buns die ik vorig jaar maakte. Sinds die broodjes loop ik nu al maanden rond met het idee voor een nieuwe versie daarvan. Een opgerold broodje dat kruidig, fruitig en sticky is. Een koffiebroodje met cranberry’s, pistachenootjes, sinaasappelschil en een heleboel stickyness. Krijg je al trek? 

koffiebroodjes4

Lunchbroodje, ontbijtbroodje, koffiebroodje… ?

Eigenlijk weet ik niet zo goed hoe ik dit broodje moet noemen. In het Engels is het een sticky bun, maar een vertaling daarvoor kennen we hier eigenlijk niet. Dus toen Mr. Pi het van de week bestempelde als koffiebroodjes, besloot ik meteen dat ik dat de beste naam vind. Deze “kaneelbroodjes” maakte ik met Chinese five spices waar onder andere kaneel in zit, maar ook nog zoveel andere smaken dat ik het geen kaneelbroodjes meer kan noemen.

Het voordeel van het onderstaande recept is dat je er gelijk veel in één keer bakt. Zo heb je genoeg voor je visite én houd je nog een lekker broodje over voor het ontbijt van morgen, voor de lunch of tussendoor bij de koffie. Nog lekkerder is natuurlijk om de broodjes vers in de ochtend te bakken en te serveren bij het ontbijt. Maar aangezien ik over het algemeen niet zo’n vroege vogel ben wordt het hier al gauw een lunchbroodje.

koffiebroodjes met cranberry's en pistachenootjes
vóór – en – ná het bakken

Allergievrije kruiden

Afgelopen december ontmoette ik de mensen van Simply Spices, in hun online kruidenwinkel verkopen zij allerlei (wereldse) kruiden die uitsluitend zonder allergenen of toegevoegde e-nummers worden geproduceerd. De kruiden zijn daarmee in ieder geval geschikt als je een glutenvrij of zuivelvrij dieet volgt. Vorig jaar maakte ik heerlijke kruidige gehaktballetjes int tomatensaus uit de oven met hun Bob’s Green Garden herbs en ben nu heel benieuwd naar de andere smaken. Naast de klassieke kruiden die je ook in de supermarkt vindt, hebben ze een groot aantal eigen mixen voor  soepen, sauzen, curry’s, vlees- en viskruiden.

Chinese five spice powder vs koek- en speculaaskruiden

Ik sprak met de eigenaren over hun Chinese five spices powder en realiseerde me opeens de mogelijkheden hiervoor in zoete gerechten. Had ik mezelf er wat eerder in verdiept dan had ik mijn potje vanuit de toko niet 3 jaar over datum laten lopen, want Chinees eten kook ik nauwelijks en voor vleesgerechten vind ik de anijs vaak iets te overheersend. Maar nu weet ik beter dus… het toko-potje gaat in de prullenbak en een nieuw vers potje wordt aan de voorraad toegevoegd.

Hoewel de smaak heel anders is, kun je het concept vergelijken met de Engelse mixed spice of onze koek- en speculaaskruiden zoals ik ook al schreef in mijn post met homemade pumpkin pie spice mix. In five spice vind je een specerijenmix van anijszaad, venkelzaad, kaneel, peper en kruidnagel, een prima mix voor zoete recepten dus als je er rekening mee houd dat de anijs en venkel de boventoon voeren.

koffiebroodjes2b

Koffiebroodjes {sticky buns} met cranberry’s en pistachenootjes

Recept voor 12 – 16 broodjes

Ingrediënten broodjes

  • 550 g bloem
  • snufje zout
  • 75 gram (plantaardige) boter
  • 1 el suiker
  • 25 gram verse gist
  • 150 ml lauwe amandelmelk
  • 3 geklopte eieren

Ingrediënten vulling

  • 50 gram (plantaardige) boter (kamertemp.) + extra voor het invetten van het bakblik
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el chinese five spices (of vijfkruidenpoeder)
  • 100 gram cranberry’s
  • 100 gram gepelde pistachenootjes
  • rasp van 1 biologische sinaasappel of rasp van 2 mandarijnen

Ingrediënten glazuur/siroop

  •  50 gram gezeefde poedersuiker
  • 1 el water

Extra nodig: Ovenschaal van ong. 20 x 30 cm of iets groter

Bereiding

  1. Neem een grote kom. Zeef de bloem met het zout boven de kom en wrijf de boter er goed doorheen. Maak vervolgens een kuil in de bloem.
  2. Roer in een tweede kom de gist en suiker goed door elkaar. Voeg er dan al roerend de lauwe melk en geklopte eieren aan toe.
  3. Meng de melk daarna door de bloem en vorm tot een deeg. Kneed het deeg zo’n 10 minuten op een bebloemd werkblad tot een soepel deeg. Maak een bol van het deeg en plaats terug in de kom. Dek de kom af met plastic folie en zet op een warme plaats weg tot het deeg is verdubbeld (ong. 2 uur).
  4. Kneed het deeg lichtjes op een werkblad bestrooid met bloem en rol uit tot een rechthoek van 1 á 1,5 cm dik. Besmeer met de boter en bestrooi met de helft van de suiker. Vouw het deeg dubbel tot een rechthoek en rol opnieuw uit tot een rechthoekige lap van 1 á 1,5 cm dik.
  5. Meng de rest van de suiker met de five spice en spreid uit over het deeg. Verdeel ook de cranberry’s, pistachenootjes en sinaasappelrasp over het deeg. Rol de lap deeg aan de lange kant op zoals een jamrol.
  6. Zet de oven aan op 200 °C, vet een ovenschaal in en snijd de deegrol in 12 – 16 gelijke plakken. Leg dicht tegen elkaar aan in het bakblik en dek het deeg opnieuw af.
  7.  Zet het bakblik ongeveer 20 minuten weg op een warme plaats en bak de broodjes daarna 20 – 25 minuten op 200 °C.
  8. Laat de broodjes afkoelen (of niet) en maak een icing van de gezeefde poedersuiker met het water. Schep de icing met een lepel over de broodjes en serveer in de schaal op tafel.

Klaar? Serveren maar!

koffiebroodjesb

Disclaimer: de five spices kruiden heb ik gekregen om uit te proberen. Daar staat geen financiële vergoeding tegenover. De tekst en het recept zijn mijn eigen mening, creatie en indruk van het product.

Join the Conversation

  1. Het ziet er prachtig uit! Ga ik zeker eens uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close