Zin om ook eens een keer iets anders te maken dan een traditionele appeltaart? Deze Engelse apple creams zijn makkelijk te maken mini appeltaartjes die je zonder al te veel knoeien uit de hand kunt eten. Ideaal voor kinderfeestjes en perfect als onderdeel van een high tea. Uiteraard vertel je niemand dat dit een shortcut is om retesnel een appeltaartje in elkaar te flansen als je tijd te kort komt in je planning.
Mini taartjes met fruit
In de zomer maakte mijn moeder vaak dit soort mini taartjes. Meestal als variant waarbij we de kleine taartbodempjes eerst vulden met slagroom, om er daarna een handjevol Japanse wijnbessen of aardbeien in te drukken. Nu de bessenstruiken in onze achtertuin bijna helemaal zijn uitgebloeid, is het wachten op onze appeloogst. Met spanning kijk ik uit wat er na onze vakantie in Bretagne is overgebleven van de tientallen appels in onze boom.
Vliegende appeldieven
Voor onze vakantie stond ik elke ochtend te klappen en zwaaien naar de snaaiende eksters en pikkende kauwen die er een vreetfestijn in hielden. Little T. inzetten als vogelverschrikker bleek na drie pogingen heel effectief. Hem op zijn allerhardst ‘Kiekeboe!!’ laten roepen, vonden ze toch niet zo gezellig.
Tijdens onze vakantie had ik een fijne oppas voor ons huis en kat Oreo, maar om haar ook op de appelboom te laten passen, vond ik wat ver gaan. De vrolijke vreters hebben zich dus flink tegoed kunnen doen aan al dat rijpe fruit. Met geluk zijn er nu in ieder geval voldoende appels over om een fatsoenlijke appeltaart mee te maken, een schaaltje appelcompôte of nog meer van deze apple creams. Houden we er veel over, dan maak ik er wat van deze appeltaartvulling om te bewaren.
Taartbodempjes maken
Voor deze mini appeltaartjes heb je nodig: de zelfgemaakte taartbodempjes van zoet korstdeeg, appelcompôte en slagroom volgens het recept hieronder. De taartbodems en vulling kun je ruim van tevoren maken en goed bewaren. Zo kun je in geval van tijdnood, snel en makkelijk een mini appeltaartje maken. In een luchtdichte trommel blijven de bodempjes zeker twee weken houdbaar.
De vulling blijft in de koelkast zeker een paar dagen goed, maar de slagroom kun je het beste zo kort mogelijk van tevoren opkloppen. Wil je de slagroom ook iets eerder voorbereiden, klop dan een zakje klopfix door de slagroom, dat zorgt ervoor dat de slagroom minder snel uitloopt. Maak eventueel gelijk een dubbele portie en bewaar of vul de andere helft van de taartbodempjes met een andere zoete vulling.
Apple creams: mini appeltaartjes uit Engeland
Recept 20 mini appeltaartjes
Ingrediënten
- 4 a 5 middelgrote appels (500 gram)
- 100 ml vlierbloesemsiroop
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram bloem + een klein beetje extra voor het uitrollen van het deeg
- 2 el poedersuiker
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 100 gram (plantaardige) koude boter + extra voor invetten
- 2 eidooiers
- 200 ml (soja) slagroom
- 2 tl suiker
Extra nodig: 2 (ondiepe) muffin bakblikken, ronde uitsteker met diameter 12 cm, bakbonen, bakpapier
Bereiding
Appelcompôte maken:
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van ongeveer 1 á 2 cm. Doe samen met de vlierbloesemsiroop en het zakje vanillesuiker in een steelpan en kook in 10 minuten een beetje zacht. Neem de pan van het vuur en laat volledig afkoelen.
Taartbodempjes maken:
- Zeef bloem, poedersuiker en koek- en speculaaskruiden boven een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Kneed met de toppen van je vingers, of met de keukenmachine tot een kruimelig deeg.
- Voeg de eidooiers toe en blijf kneden tot het deeg in je machine een bal begint te vormen. Met de hand kneed je door tot het deeg een samenhangend geheel begint te vormen en je er een gladde bal van kunt kneden. Doe het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet de bakblikken in met boter of bakspray en bestrooi met bloem. Klop de overtollige bloem uit het blik.
- Rol het deeg uit op een werkblad bestrooid met bloem tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Steek zoveel mogelijk rondjes uit het deeg en druk die in het bakblik. Vorm opnieuw een bal van het deeg, rol uit en steek weer zoveel mogelijk rondjes uit. Ga door tot je 20 deegrondjes hebt.
- Knip uit een vel bakpapier 20 kleine vierkantjes, leg die op de taartbodempjes en daar bovenop een paar bakbonen. Bak ongeveer 10 – 12 minuten in de oven tot het deeg goudbruine randjes heeft. Neem de bakblikken uit de oven en laat de vormpjes erin afkoelen. Als ze afgekoeld zijn moet je de deegbodempjes zo uit de vorm kunnen halen.
Slagroom kloppen
- Doe slagroom en suiker in een kom en klop in een paar minuten stijf. Gebruik je sojaslagroom, voeg dan geen of minder suiker toe. Aan sojaslagroom is vaak al suiker toegevoegd, waardoor je zelf minder hoeft toe te voegen voor een zoete smaak.
Taartjes samenstellen
- Neem een taartbodempje en schep daarop een kleine eetlepel appelcompôte. Versier met een toefje slagroom en bestrooi eventueel met wat kaneelpoeder.
Voor wie of welke gelegenheid zou jij deze mini appeltaartjes bakken?
Het kleine formaatje maakt het leuk om te serveren bij een high tea of feestje. Maar er zijn natuurlijk veel meer gelegenheden te bedenken. Daarbij hoef je deze gebakjes niet per se koud te serveren. Ik weet zeker dat ze het straks ook heel goed zullen doen als warm winters toetje. Ik vind het leuk om van mijn lezers te horen en te weten voor wie ik schrijf. Daarom zou ik het leuk vinden als je hieronder een berichtje achterlaat met wie jij deze taartjes zou eten of wanneer.
wat leuk zeg die mini taartjes
en heel fijn om te geven bij de koffie
prachtige foto’s trouwens
:-) Dankjewel Annelies!!
Ziet er lekker uit en ga ik zeker een keer maken.
Stuur vooral een fotootje door van het resultaat :-)
Die zien er vet schattig uit! En het lijkt me heerlijk :)
Dankjewel! :-)
ah wat schattig zulke kleine taartjes, ze zien er verrukkelijk uit!
Dankjewel :-) Ik zie dat jij ook een hoop lekkers op je site hebt, ga ik ook gauw eens even tussen kijken.
Wat een schatjes!! Appeltaart = altijd goed!
:-) :-) !!!!
Lijkt me erg lekker! Zou jij deze ook kunnen maken in een grote springvorm?