Gezonde snoepketting

1.7K

In Utrecht lopen de kinderen deze week de avondvierdaagse. De afgelopen jaren kreeg ik daar vrij weinig van mee, maar nu little T. sinds een paar maanden naar school gaat, zijn we in een hele nieuwe fase beland. De fase van schoolgaande kinderen met sportdagen, studiedagen en avondvierdaagse dus. Ouders om me heen hoor ik stressen over op tijd avondeten, op tijd vertrekken en op tijd weer naar bed. Gezond snoepen is in deze periode volgens mij één van de laagste prioriteiten. Toch vind ik het onbegrensde snoepen zoals wij zelf vroeger deden tijdens het wandelen niet echt nodig.

Hele zakken snoep

Chips, drop, mentos, fruittella, zuurtjes, lollies, hele zakken snoep jaagden wij er die dagen van de avondvierdaagse doorheen en dan heb ik het nog niet eens over het snoep dat je kreeg bij de ‘intocht’ op de laatste avond. Van mijn moeder kregen mijn vriendinnen en ik meestal een ingepakte roos, maar dan kregen we van andere ouders wel een volgeschepte zak snoep of een grote spek aan een ketting.  Natuurlijk wisten we toen best wel dat teveel snoepen niet goed is voor je tanden of dat je dik wordt van teveel snoepen. Maar wat de alternatieven waren? Daar was nauwelijks aandacht voor. Snoepjes zonder suiker? Alleen als je suikerpatiënt bent. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders, al moet je er ook nu steeds je best voor doen om in al dat aanbod de ‘juiste’ keuze te maken.

 

gezonde snoepketting avondvierdaagse

Snoepen tijdens de avondvierdaagse

Met de avondvierdaagse doen we dit jaar nog niet mee. Voor little T. iets te laat in de avond en voor zijn korte beentjes vind ik 5 km nog net iets te ver zonder enige wandeloefening. Maar dankzij Susan van Smulpaapje werd ik uitgedaagd om alvast na te denken over gezonde manieren om te snoepen tijdens de avondvierdaagse. Susan merkt dat er toch veel ouders zijn die opzien tegen die bergen snoep van de avondvierdaagse. Hoe zou een gezonde snoepketting er dan uit kunnen zien? Susan trapte dit project af bij Albert Heijn, waar zij samen met kinderen aan de slag ging met het maken van gezonde snoepkettingen.

Fruitketting

Zelf een gezonde snoepketting maken is een makkie natuurlijk. Je kiest gewoon wat gezellig fruit en een paar snoeptomaatje en klaar! Maar misschien kom ik daar nu nog wel mee weg, maar wat als ze een jaar of tien zijn en al hun vriendjes wél met zakjes snoep aankomen? Daarbij is het niet zo dat ik Miep Clean ben, maar wat moet je met al die fruitvlekken? Een fruitketting valt voor mij daarom af  voor de avondvierdaagse.  Maar wat dan? Probeer maar eens wat ‘gezonde’ snoepvarianten te vinden in die jungle van de supermarkt! Toch is mijn missie redelijk geslaagd.

Gezonde snoepketting maken

 

Wat hangt er aan de gezonde snoepketting?

Mijn snoepketting is bedoeld als trofee om je kind na vier dagen wandelen mee te onthalen bij de finish. Wat ik eraan heb gehangen, geeft je meteen een idee voor snoep dat je zonder al te veel schuldgevoel mee kunt geven voor onderweg. Liever niet allemaal tegelijk, maar in combinatie met een flesje water en een stuk fruit, prima voer voor onderweg. van links naar rechts (tegen de klok in):

 • Mini Muesli balletjes met aardbeien van Made Good (4 zakjes in een doos) – Wie heeft het hier over muesli? Crispy koekjes met stukjes aardbei, wie kan dat nou weerstaan?
 • Doosje rozijnen – er komt een leeftijd dat je kind klaar is met al die doosjes rozijnen, maar zo lang ze er nog blij van worden, hangen we ze er vrolijk tussen.
 • Toeter  (10 in een zakje bij Xenos) – lekker herrie maken onderweg. Het dorp zal weten dat er avondvierdaagse is. Maakt van de ketting een feestelijk geheel.
 • Dropsleutels (Red Band) – hier in huis wordt niet heel veel gesnoept. Dus een paar vrolijke sleutels ertussen vind ik geen probleem. Daarbij maakt het gat erin ze zo lekker makkelijk om aan een ketting vast te maken.
 • Zakje appelchips  (Crispy) – Knapperige stukjes gedroogde appel gezoet met appel-aardbeiensap. Ook in de smaken ananas, perzik, paprika, rode biet en alleen appel. Even zoeken naar het schap met ‘bewuste voeding’.
 • Knijpfruit van Goodies– vloeibaar fruit in verschillende smaken. Die vrolijk gekleurde zakjes hebben op één of andere manier altijd een enorme aantrekkingskracht. Niet in plaats van, maar leuk ter afwisseling van een stuk fruit.
 • Bananen crunch reep van Nákd – fruitrepen zonder toegevoegde suikers. Het hoeft allemaal geen superfood te zijn wat mij betreft, maar een tussendoortje zonder extra toegevoegde suikers juich ik wel toe. Kies voor de repen met een *crunch* daar schijnen wij Nederlanders het meest van te houden.
 • Knuffelbeertje – vervang een stuk snoep eens voor een leuk knuffeltje, ballon of ander stukje speelgoed. Is net zo feestelijk om te krijgen!
 • Strawberry peelers van Fruitbowl – niet 100% suikervrij, wel zonder toegevoegde suikers en leuk om op te eten. Een beetje vergelijkbaar met een haribo droprolletje waarvan je de dropsliertjes zo leuk uit elkaar kunt trekken.
 • Brandweerautootje – onze jongen kun je écht niet blijer maken dan met een simpel autootje. Nieuw of rommelmarkt, maakt hem niet uit, het is hem evenveel waard.
 • Papieren toffee met popcorn – popcorn wordt hier in huis graag gegeten. Maak er een leuk ‘snoepje’ van om het er extra feestelijk uit te laten zien. Laatst maakte ik deze popcorn poppers als traktatie voor little T. op school. Juffen blij, kids blij, ouders blij, wij blij!

Heb jij ideeën wat je nog meer aan een gezonde snoepketting zou kunnen hangen? Ik ben benieuwd naar alle mogelijkheden, want wij hebben nog een paar jaar avondvierdaagse voor de boeg. Kijk trouwens morgen en overmorgen ook even bij foodcoach Kelly Bennis en Rozemarijn koken & foto of op Smulpaapje, zij geven je de komende dagen meer goede ideeën.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close