Zal ik wel, zal ik niet. Wildplukken? Heb jij dat wel eens gedaan? In gedachte fiets ik zo naar het dichtstbijzijnde bos, wat in Utrecht véél dichter bij is dan je denkt, zet mijn fiets neer en maak een prachtige wandeling. Onderweg weet ik precies waar ik welke kruiden, noten, zaden, bessen en paddenstoelen kan vinden, ik weet wat eetbaar is en neem precies genoeg mee voor een heerlijke maaltijd. Klinkt goed he? Ik vind het zo leuk dat ik laatst vlierbessen jam heb gemaakt van bessen die ik zelf in de ‘vrije’ natuur heb geplukt.
Wildplukken
In de praktijk, ga ik veel te weinig naar het bos, pluk ik nooit in het wild en heb ik eigenlijk geen flauw idee wat ik waar zou kunnen vinden. Laat staan dat ik weet of het eetbaar is. Dit zeg ik uiteraard niet hardop. Als kwekersdochter durf ik bijna niet toe te geven dat ik veel van die basiskennis ben vergeten. Niet dat mijn vader in de fruit of groenteteelt zat, maar toch.
Vlierbessen plukken
De beste tijd in het jaar om vlierbessen te plukken is september, wanneer de besjes mooi rijp zijn. Als de vlier op een zonrijke plek staat een gunstige warme zomer, kan dit wat eerder zijn, dus maak vooral in augustus alvast een verkenningsrondje. Dit weekend maakten Mr. Pi, little T en ik een fietstochtje en onderweg herkende ik de vlier op diverse locaties. Deze hing nu alleen niet meer vol met bloesem, maar met bessen.
Rauw kun je vlierbessen beter niet eten, maar na kort koken, maak je er heerlijke vlierbessensap, -jam of -azijn mee maken. Helaas heb ik niks bij me om wat mee te nemen, dus laat ik ze maar hangen. Van Mr. Casaforesta, expert op het gebied van eten uit de natuur, krijg ik daarop via Twitter een digitale schop onder mijn kont. Een dag later spring ik dus opnieuw, maar dan mét tas, op de fiets om een klein tasje vol te plukken en deze heerlijke vlierbessenjam te maken.
In mijn vlierbessen jam, heb ik ook bramen en Japanse wijnbessen uit mijn achtertuin verwerkt. Het is niet per se nodig om er een andere fruitsoort doorheen te mengen. Je kunt ook 1250 gram vlierbessen nemen. Maar heb je nog wat aardbeien of bosvruchten liggen, dan maak je er gewoon een drievruchtenjam, of bosvruchtenjam van.
Vlierbessenjam
(recept voor ruim 3 potjes vlierbessen jam)
Ingrediënten
- 750 gram zwarte vlierbessen
- 500 gram bramen, Japanse wijnbessen of andere bosvruchten
- 500 gram geleisuiker voor halfzoete jam (Van Gilse)
Bereiding:
- Steriliseer de glazen potten.*
- Maak bessen en bramen schoon en verwijder in alle groene vlierbessen, takjes en blaadjes.
- Doe al het fruit samen met de suiker in een pan en schep alles goed door. Breng het fruit aan de kook en laat het 3 – 5 minuten goed doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en schep de jam in de gesteriliseerde jampotten. Draai de deksel erop en zet het jampotje ongeveer 5 minuten ondersteboven. Daardoor trekt het potje vacuüm en kun je de jam tot wel een jaar lang bewaren.
* Steriliseren van jampotten. Was de potten goed af te met een sopje en maak daarna goed droog met een schone doek. Leg de potten 15 minuten op 150 graden in de oven. Kook de rubbers van weckpotten of de deksels van jampotten 5 minuten uit, in een pan met kokend water. Heb je geen oven? Dan kun je de jampotten op dezelfde manier uitkoken als de deksels.
En daarnet nog tijdens een wandeling zag ik vlierbessen hangen! en ik dacht..die moet ik komen plukken….
En nu weet ik al meteen wat ik er mee ga doen!
Bedankt! voor je recept!:)
Graag gedaan! Ik moest ook even zoeken. Het hangt er natuurlijk ook aan hoeveel je plukt. Eigenlijk wil ik nog een keer terug om sap en azijn te maken. Het schoonmaken van de besjes vond ik zelf nog best een hoop werk dus moet weer even ‘moed’ verzamelen : )
Veel plezier! Ben benieuwd naar je resultaat.
Hi, wat ik zojuist las is dat je de bessen ook van de takjes kunt rissen met vork of met de hand. Als je dit doet boven een bak/emmer met water, komen de niet rijpe besjes en de takjes vanzelf boven drijven.
Succes, JP
Hi JP, dat is inderdaad een goeie tip. Met een theezeefje kun je daarna alles dat komt bovendrijven uit het water vissen.
kunnen vlierbessen giftig zijn??
Vlierbessen kun je inderdaad niet rauw eten. Voordat je ze kunt eten moeten ze minimaal even kort gekookt zijn of op een andere manier verhit en verwerkt. Ik geloof dat je er hooguit heel beroerd van wordt, maar zou het zelf liever niet uitproberen.