Pavlova met rood fruit

2.3K

Mevrouw Pavlova, ik raak van je in de war! Ik was al verliefd op je, maar nu ik iets meer van je weet, begin ik steeds meer van je te houden. Je bent mijn suikerzoete verleiding, mijn taartdessert met diepgang! Dat Pavlova meer is dan die hemels verleiding van een schuimtaart, heeft mijn moeder me vanaf kleins af aan duidelijk bijgebracht door herhaaldelijk te vertellen dat haar opa ooit viool heeft gespeeld voor Anna Pavlova, prima ballerina. Uiteraard heb ik nooit een moment getwijfeld aan de waarheid van haar woorden, maar wat had het me geweldig geleken om daar een stukje tastbaar bewijs van te vinden.

Familiegeschiedenis

Het internet is groot en de weg waar ik moet zoeken onbekend. Het recept stond al even klaar, maar de zoektocht naar mijn familiegeschiedenis bleef trekken. Helaas (nog) steeds geen tastbare bewijs kunnen vinden dat mijn overgrootvader voor Anna Pavlova heeft gespeeld. Wel ontdekte ik tijdens deze zoektocht een bloedlijn richting Ierland waarvan ik niet op de hoogte was alsook een bewijs van de afkomst van mijn voorvaderen van het Engelse Isle of Men. Dit laatste wist ik wel van horen zeggen, maar ik geloofde het nooit echt.

PavlovaPavlova schuimtaart met rood fruit en lemon curd room
links: Pavlova mooi heel en wit uit de oven! – rechts: toch nog ingestort!

Pavlova voor Anna Pavlova

Natuurlijk ben ik de afgelopen dagen ook op zoek gegaan naar Anna, want de schuimtaart is méér dan een verwijzing naar haar tutu, het is een ode aan de prima ballerina absoluta. Hoe geweldig zij was voor haar tijd had ik me niet eerder gerealiseerd, noch heb ik ooit geweten dat het beroemde balletstuk Le Cygne, beter bekend als de stervende zwaan, speciaal op het lijf geschreven is voor Pavlova, niet te verwarren met het zwanenmeer.

Zo geweldig als deze vrouw kon dansen, zo ontroerend is de omschrijving van haar sterfbed door Malana Mercurio in een Engels artikel:

“As she lay in a delirium, she called for the costume of the swan and her wasted arms waved in the graceful movements of her favorite role. Her arms faltered. Remembering the dance, smiling, she closed her eyes. Pavlova was dead. The night she died, the ballet performance in Brussels was not canceled. All the dancers took their places and danced their parts-but no one replaced Pavlova. Instead a spotlight flickered about the stage as the ill-fated Swan.”  

Foodblogswap

Deze post moest een uiterst vrolijke post worden, ondanks het bovenstaande stukje, en zo zie ik dat eigenlijk nog steeds. Dankzij de foodblogswap heb ik mezelf deze maand verdiept in een bijzonder stukje geschiedenis dat deze taart nog rijker maakt. Pavlova’s maak ik best regelmatig, maar gek genoeg heb ik daar nooit eerder een recept van gedeeld. Nu ik voor de blogswap op zoek ging naar een lekker recept bij de smaak van Cecile, zag ik eerst een soepje, toen een aspergequiche, die ik uiteindelijk óók heb gemaakt in een aangepast versie. Maar deze pavlova… perfect om een beetje zonneschijn in huis te halen met dit regenachtige lenteweer. Want nachtvorst in mei? serieus?

Pavlova schuimtaart met rood fruit

Pavlova met rood fruit en lemon curd

(recept voor 4 personen) – zuivelvrij, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten Pavlova

 • 3 medium eieren
 • 1 tl citroensap + een beetje extra om de kom te ontvetten
 • 150 gram fijne suiker
 • 2 tl maizena

Ingrediënten topping

 • 125 ml slagroom / sojaslagroom
 • 1 el suiker
 • 100 ml (soja) yoghurt (naturel)
 • 2 tl lemon curd
 • vers rood fruit (bijv. 100 gram aardbeien)

 Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
 2. Ontvet de beslagkom met een keukenpapiertje en een beetje citroensap.
 3. Splits de eieren en zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij de eiwitten komt. Mocht er onverhoopt toch een eigeel breken, schep dit er dan uit met een halve eischaal.
 4. Klop de eiwitten met het citroensap en voeg er na een minuut kloppen, beetje bij beetje de suiker en maïzena aan toe.
 5. Klop nu de eiwitten stijf, totdat je de kom ondersteboven kunt keren zonder dat het eiwit eruit zakt.
 6. Schep het eiwit op het bakblik in een cirkel van ongeveer 20 cm doorsnede. Maak je liever vier losse taartjes, dan kun je het eischuim verdelen in vier hoopjes op het bakblik.
 7. Zet het bakblik laag in de oven en verlaag de temperatuur naar 120 graden. Zet de oventemperatuur na 20 minuten op 100 graden en bak het daarna nog 40 minuten. Op deze manier blijft de pavlova mooi wit.
 8. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen me de ovendeur op een kier.
 9. Als de pavlova afgekoeld is, kun je de pavlova versieren.
 10. Klop de sojaslagroom stijf met een eetlepel suiker. Schep er daarna de yoghurt en lemon curd door. Schep de room op de pavlova en versier met fruit.

 

Join the Conversation

 1. Ziet er mooi en lekker uit!
  Ben ook benieuwd naar jouw versie van de asperge quiche!

  1. Ik ga proberen die quiche ook eerdaags online te zetten. In ieder geval is het een versie zonder kaas..

 2. Ziet er super lekker uit! Weet je dat de Pavlova uit Nieuw Zeeland komt? Het is onze “national dish” (landelijk gerecht?) en wij zijn er heel trots op. Luister dus nooit naar Australie, want zij zeggen dat het van hun is. Is niet zo. :)

 3. Greetje ten Ham says:

  Heerlijk recept! Heb hem al verschillende keren gemaakt en iedereen is enthousiast!
  Hij staat nu ook weer in de oven voor morgenavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close