Rode bietenchutney

Rode bietenchutney

Blij met het aanhoudende zomerweer, besloten we vorig weekend op de fiets te stappen en een rondje te fietsen door de Utrechtse natuur. Hetzelfde weekend waarover ik vertelde in mijn post over vlierbessenjam. Op de tweede dag plukte ik vlierbessen om jam van te maken, deze eerste dag leidde ons rondje fietsen naar De Moestuin Maarschalkerweerd waar we genoten van een lunch in de buitenlucht terwijl Little T. lekker in het gras speelde.

Chutney van rode bieten

Van het menu selecteerde ik het broodje met (zachte) geitenkaas en rode bietenchutney. Door de zachte neutrale smaak van de geitenkaas kon ik de chutney de zoetigheid van de bietjes goed proeven. Niet te overheersend, niet te zoet en niet te kruidig.

Uit de Moestuin

Chutneys vind ik sowieso een interessant concept vanwege de rijke smaken die je ermee kunt creëeren. Bovendien bijzonder nuttig als je niet weet wat te doen met een overdaad aan groentes uit je moestuin of bij een leuke aanbieding van de supermarkt! Een aantal jaren geleden nam ik tomatenjam mee uit Spanje die me inspireerde tot het maken van een tomatenchutney vergelijkbaar met die van SimonesKitchen.

Lekker met kaas

Bietenchutney dus, dacht ik na het eten ervan, kan ik ook best zelf maken. Dus wandelde ik na de lunch nog even door de moestuinwinkel op zoek naar de belangrijkste ingrediënten om thuis aan de slag te gaan. Thuis dook ik dan ook direct de keuken in voor mijn variant van de bietenchutney. Heerlijk op een broodje met kaas naar keuze: geitenkaas, roomkaas, schimmelkaas of Goudse kaas, maar ook op een stukje vlees of een broodje met pâté zou dit niet verkeerd smaken.

Een pan met rode bietenchutney

Rode bietenchutney

(Recept voor twee jampotjes)

Ingrediënten

 • 500 gram bieten
 • 150 gram rode uien
 • 300 gram cranberry’s (vers of bevroren)
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 100 ml rode wijnazijn
 • 2 tenen knoflook
 • 4 kardamompeulen
 • 1 kaneelstokje
 • 1/8 tl cayennepeper
 • 1/8 tl gemberpoeder

Extra nodig: 2 lege, gestereliseerde jampotjes en een (braad)pan met dikke bodem

Bereiding

 1. Steriliseer de jampotten (zie bereiding vlierbessenjam).
 2. Verwijder de onderkant van de bietjes en schil de buitenkant. Snijd de bieten daarna in kleine vierkante blokjes en doe die in de pan. Maak de uien schoon en snijd daarna in ringen of reepjes (niet kleiner) en doe ook in de pan.
 3. Doe de rest van de ingrediënten bij de bieten en uien in de pan en roer even goed door elkaar.
 4. Zet het vuur aan en breng het geheel tegen de kook aan. Zodra het mengsel begint te koken draai je het vuur terug naar een lage stand.
 5. Laat ongeveer drie kwartier zacht pruttelen en roer alles regelmatig door. Zodra het een glimmende jamachtige structuur krijgt, is het klaar.
 6. Verwijder de knoflook, kaneel en kardamompeulen en schep daarna de chutney (nog heet)  in de schone potten. Doe een deksel op de potten en zet ongeveer 5 minuten ondersteboven om vacuüm te laten trekken. Daarna kun je de chutney ongeveer een jaar bewaren.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge