Glutenvrije muffins met banaan en bosbessen {en melkvrij}

959

Wat doe je als je opeens te horen krijgt dat je kind misschien een glutenallergie heeft? Als blijkt dat gluten misschien de oorzaak zijn van het altijd moe zijn en lusteloos en vaak pijn hebben in zijn buik. Natuurlijk wil je er dan alles aan doen om je kind te helpen zich beter te voelen. Hoewel mr. Pi momenteel weer even wat rustiger aan doet met gluten, hoeven we er gelukkig niet meer altijd rekening mee te houden. Hoe anders is dat voor een bevriende moeder die ik vandaag in de natuurwinkel tegen het lijf liep.

Glutenvrij dieet

Haar zoontje heeft deze kenmerken en ondanks een eerste poging om het beter te maken door alle zuivel uit het dieet te bannen, hielden de klachten aan. Mensen die langer te maken hebben met een aangepast dieet weten de weg op een bepaald moment wel te vinden, maar aan het begin van zo’n traject heb je soms geen idee waar je aan begint en waar je wat moet zoeken. Toen we een jaar lang glutenvrij, zuivelvrij en eivrij aten, werd ik zelf vaak moedeloos van het eindeloze etiketten lezen. Want ondanks het nauwkeurig scannen op ‘verboden ingrediënten’ gebeurde het regelmatig dat bijvoorbeeld  een pakje vleeswaren de ene week oké was, maar de week daarna opeens van samenstelling was veranderd en daardoor niet meer geschikt.

Glutenvrije banaanmuffins

Glutenvrij bakken

Hoewel zij haar weg uiteindelijk wel zal vinden, vond ik het toch een beetje sneu voor haar en besloot ik meteen maar weer eens wat aandacht te geven aan het glutenvrij bakken. Zonder zuivel gaat tegenwoordig moeiteloos, zonder gluten is af en toe nog een uitdaging omdat je daarbij naar verhoudingen meer vocht moet gebruiken. Bij thuiskomst maakte ik daarna meteen deze bananenmuffins met bosbessen van rijstmeel en amandelmeel. Dat is ook de reden dat ze er na het bakken iets donkerder uitzien dan normaal.

Glutenvrije muffins met banaan en bosbessen

(recept voor 9 stuks)

Ingrediënten

 • 50 gram amandelmeel
 • 150 gram rijstmeel
 • 1 tl bicarbonate soda
 • 1/4 tl fijngemalen kardemom
 • snufje zout
 • 2 rijpe bananen fijngeprakt
 • 2 tl (rauwe) honing
 • Rasp van 1 halve biologische citroen
 • 1 theelepel citroensap
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • 100 ml appel-mangosap (Het Dichtste Bij)*
 • 100 gram bosbessen

* Je kunt deze sap vervangen door een ander soort smoothie of troebele sap.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een muffinbakblik in of bekleed met 9 papieren cakevormpjes.
 2. Doe de amandelmeel, rijstmeel, baking soda, cardamom en zout in een kom.
 3. Meng bananenpuree, honing, citroenrasp en – sap en eieren door het meelmengsel.
 4. Mix er het sap doorheen en roer er op het laatst de bosbessen doorheen.
 5. Vul de cakevormpjes tot aan de rand, deze muffins rijzen nauwelijks.
 6. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten op 175 graden of totdat ze goudbruin gekleurd zijn.
 7. Haal de muffins uit de oven en laat ze een beetje afkoelen en verwijder dan uit het bakblik. Warm zijn de muffins heerlijk!

Helemaal laten afkoelen heeft als voordeel dat er minder muffin aan het papiertje blijft plakken.

Glutenvrije banaanmuffins

Honey & More

De heerlijke Spaanse rauwe biologische heidehoning die ik in dit recept heb gebruikt, kreeg ik van Royal Beez (voorheen Honey & More) om uit te proberen. Rauwe honing heeft een veel puurdere smaak dan de ‘normale’ supermarkthoning omdat het onbewerkt en onverhit is. Alle goede voedingsstoffen zitten dus nog opgeslagen in de honing! De honing is lekker in thee, een smoothie of op brood, maar houd er bij dit laatste rekening meer dat de pure smaak ook iets zwaarder is dan je waarschijnlijk gewend bent. Zelf vind ik bijvoorbeeld de frissere eucalyptus honing crème door de zachte smaak lekkerder om zo van het lepeltje te eten.

Join the Conversation

 1. Klinkt hééééél goed. Lijkt me zo lastig…gluten intolerantie. Dit soort recepten maakt het wel een klein beetje minder vervelend. Mooie foto’s ook :) enne: is er nog over? Dan wil ik er wel een!

 2. Die zien er lekker uit! Zelf bak ik graag met rijstmeel, dus ik denk dat ik deze zeker eens ga proberen. En complimenten voor de foto’s: heel mooi :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close