Lust jij misschien ook groene eieren met ham?

1.4K

Er zijn momenten dat ik me probeer te herinneren of mijn voorliefde voor food is te herleiden naar bepaalde gebeurtenissen in mijn jeugd. Gisteren was ik daar niet mee bezig, maar al schrijvende over mijn bezoekje aan de rollende keukens in Amsterdam, merkte ik dat een bepaald zinnetje zich als een mantra mijn hoofd probeerde te nestelen. Het had niks te maken met het festival, alles met eten en Amsterdam én met het lievelingsboek uit mijn jeugd.

‘Ik ben Sam. Ik ben Sam uit Amsterdam. Lust jij misschien ook groene eieren met ham?’  

– Dr. Seuss –

Voorlezen

Een verhaal dat ik mij ontelbare keren heb laten voorlezen. Tot vervelens aan toe voor mijn moeder en mijn zussen. Zo’n boek waarbij je voorstel om eens een ander verhaaltje voor te lezen, stug wordt genegeerd en je niets anders kunt doen dan het voor de 104e keer voor te lezen. Zo’n boek dus. Het was een bij de bibliotheek afgeschreven boek nota bene. Little T. is er nu nog een beetje te klein voor, maar als hij wat ouder is, zal ik het boek met alle liefde aan hem voorlezen en hopen dat hij er net zoveel plezier aan beleeft.

‘Ik wil niet eten in een kist,
ik lust ze ook niet in een huis,
ik wil niet eten met een vos,
ik lust ze ook niet met een muis.
Ik eet ze hier niet en niet daar
Eet jij dat groene eten maar.
Die groene eieren met ham,
nee, bah, die lust ik niet hoor Sam’

– Dr. Seuss –

Groene eieren met ham

Het boek Groene eieren met ham van Dr. Seuss is zo’n tien jaar geleden opnieuw uitgegeven. Hoewel de vernieuwde vertaling niet kan tippen aan de oorspronkelijke vertaling van Katja en Kees Stip, blijft het een aanrader voor iedereen die het boek niet kent. Misschien ook een slim boek voor kinderen die niet zo makkelijk eten, want de clou van het verhaal is dat groene eieren met ham best lekker smaken, als je het eenmaal proeft.

Heb jij ook zo’n lievelingsboek?

Join the Conversation

  1. hanny van cleef says:

    Ja, Groene eieren met ham is ook mijn lievelingsboek, ik heb er uit leren lezen en kan zelfs nu nog de tekst uit mijn hoofd. Die met die nieuwe tekst vind ik helemaal niets, daarom ben ik al jaren op zoek naar de oude versie…

    1. Herkenbaar! Misschien dat de oude versie via bol.com tweedehands wordt verkocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close