Beefburger met venkelsalsa

1.2K

Avondeten, soms kan het zo’n obstakel worden. Als het even kan, eten we hier geen twee avonden aaneen hetzelfde en dat kan nogal eens wat hoofdbrekens opleveren. Even snel boodschappen doen na een dag werken, valt dan niet mee. Boodschappen doen met een lijstje gaat sneller dan in de winkel bepalen wat we gaan eten, maar dat is wel wat ik in de praktijk vaak doe.

Beefburger

 
Broodje beefburger met venkelsalsa
Ingrediënten broodje beefburger met venkelsalsa

Eerder op de dag had ik me even georiënteerd op de receptensite van AH en op één van mijn favoriete receptensites Taste. Daar vond ik niks van mijn gading, dus dan maar in de winkel. Het is vrijdag dus mag het makkelijk zijn, maar voor de verandering eens geen luie pizza. Vandaag begon ik voor het bepalen van de avondmaaltijd bij het vlees. Een (broodje) beefburger, altijd een goed idee voor een luie hap. Maar vandaag wilde ik dan weer niet onze standaard hamburger met tomaat, sla, ui, augurk en saus.

Broodje


Nog een rondje door de winkel voor stap twee, het broodje. Met Mr. Man in huis die melk niet goed verdraagt, kun je dus ook niet zomaar elk soort brood eten. Er is één soort vers bolletje in deze winkel dat hij kan eten, simpele saaie vloerkadetten, maar zoals gewoonlijk zijn ze weer eens uitverkocht als ik ze nodig heb. Of misschien is het eigenlijk nog niet eens zo verkeerd. Nu moet ik wel iets anders kiezen en kunnen we gaan experimenteren. Het broodje wordt uiteindelijk een kleine baguette. En nee, ik heb het hier niet over een pistoletje, maar over een broodje dat nog het meest lijkt op een éénpersoons stokbrood.

Mosterd-dille saus

Saus, deze weet ik meteen. Het AH-filiaal waar ik doorgaans mijn boodschappen doe, doet al weken een poging om Yil’driz sausen onder de aandacht te brengen. Geen idee waarom specifiek van dit merk. Wat ik wel weet is dat elke keer dat ik langs de verse vleeswaren afdeling loop er een schaal met kaasblokjes op de counter staat, met daarnaast.. precies, een schaaltje mosterd-dille saus van Yil’driz! Ik zal niet ontkennen dat ik er meer dan eens van heb geproefd om het vervolgens niet te kopen, want ik val natuurlijk niet voor dat soort marketingtrucjes. Maar de smaak heeft me toch enigszins overtuigd. Na een paar weken ontkennen, ga ik nu toch voor de aanbieding en koop de Noorse mosterd-dille smaakvariant voor het broodje hamburger. Hoezo kan dille-mosterd alleen voor vis of kaas? Ik probeer vandaag mijn eigen variant, met vlees.

Zelfgemaakte salsa

Nu rest mij alleen nog de taak om het groentegehalte bij de burger te bedenken. Wat smaakt lekker bij de saus en bij een beefburger? In mijn hoofd begin ik bij de saus, een Noorse mosterd-dille saus. Van één van mijn eerder smaaktesten weet ik dat het een beetje zoetzuur smaakt. Bij Noors en dille denk ik aan zalm, maar dat is geen groente, en aan venkel. Wat combineert nog meer met venkel? Appel zou denk ik wel kunnen. Uiteindelijk loop ik de winkel uit met venkel, een zure appel (Granny Smith) en veldsla. Er moet eigenlijk nog iets zuurs bij, picalily? Het worden augurken. Die zijn er denk ik lekker bij en bovendien heb ik die thuis nog wel. Nu alleen nog bedenken hoe ik alles in elkaar ga draaien. Het belooft in ieder geval een interessante combinatie te worden.

Beefburger met venkelsalsa

Recept voor 2

Broodje hamburger met venkelsalsa en chipsBroodje hamburger met venkelsalsa en chips
 Beefburger met venkelsalsa

Ingrediënten

 • 2 kleine baguettes (om af te bakken)
 • 2 beefburgers (van de BBQ)
 • 1/2 knol venkel in dunne reepjes
 • 1/4 friszure appel in reepjes (Granny Smith)
 • 2 handjes veldsla
 • 2 zoetzure augurken
 • 2 eetlepels mosterd-dille saus van yil’driz (of een zelfgemaakte honing-mosterd-dille saus)

Bereiding

 1. Bak de broodjes af in 6-8 min. Laat ze daarna nog even afkoelen.
 2. Bak de beefburgers 12-15 min. in de pan.
 3. Snijd intussen de venkel en appel in dunne reepjes en de augurk in blokjes. Meng dit in een kom met 2 eetlepels saus.
 4. Snijd de broodjes over de lengte doormidden en beleg ze met een handje veldsla.
 5. Halveer de beefburger zodat je als het ware twee dunne hamburgers krijgt. Snijd deze vervolgens nog een keer door over de lengte. Nu heb je 4 halve hamburgers. Leg deze op de veldsla.
 6. Verdeel de venkelsalsa over de twee broodjes.

Tip: Serveer met bokbier en chips.

 

Join the Conversation

 1. Ineke says:

  Ziet er heerlijk uit :). Had er nooit bij stilgestaan om venkel eigenlijk zo te gebruiken :D. Ik gebruik heel weinig venkel in de keuken.

  1. Hazel Hardijzer says:

   Venkel kun je eigenlijk voor heel veel dingen gebruiken. Op deze manier had ik het zelf ook nog niet eerder gedaan, maar het smaakte ons prima! Het kwam eigenlijk wel goed uit omdat ik het ook wilde gebruiken in een babyhapje zodat de kleine man dat ook leert eten : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close