Workshop foodstyling & foodfotografie

4.2K

Bijna een maand geleden alweer reisde ik af naar Nootdorp om daar op een zaterdag de workshop foodstyling en foodfotografie voor foodbloggers te volgen. Simone van Simone’s Kitchen en Alexandra Schijf van Alexstyling besloten een tijd geleden de handen ineen te slaan en samen met succes deze workshop op te zetten!

Workshop foodstyling & foodfotografie

In een tijdsbestek van maar liefst 6 uur worden je de basisbeginselen van foodfotografie en foodstyling geleerd. Persoonlijk vond ik het wel handig dat ik al wat voorkennis had over fotograferen en mijn camera goed ken. Maar ook zonder, is deze workshop heel goed te volgen. En kom je er niet uit met je camera dan weet Simone wel raad.

Huis in style

We komen binnen in het huis van Alexandra, en zoals je mag verwachten van een styliste, is het net of je de VT Wonen binnenloopt. Precies de perfecte accessoires op de juiste plek én een gezellige woonkeuken waar we de hele dag zullen rond hobbelen. De dag begint met koffie, koekjes en een introductie en dan begint Simone met een uiteenzetting over belichting, sfeer, reflectiemateriaal, diafragma, sluitertijd en over Lightroom, een handig programma om je foto’s in te bewerken.

Camera's liggen allemaal op tafelDonkerbruin brood dat gesneden wordt.
links: Camera’s in de aanslag – rechts: brood

Ik lust je RAW

Simone gaat verder over fotograferen in RAW-formaat in plaats van Jpeg. Eigenlijk weet ik dat wel. Dat heb ik gedaan toen ik 5 jaar geleden mijn eerste digitale spiegelreflexcamera kocht. Want fotografeer je de foto’s in RAW-formaat dan heb je daarna nog alle bewerkingsmogelijkheden. En laat dat nou precies de reden zijn waarom ik het eigenlijk nooit meer doe. Want als je in RAW fotografeert, móet je ook altijd nog iets bewerken. Zonder bewerking, geen foto. Een beetje zoals bij een biefstuk eten. Je hebt een minimale bewerking nodig, voordat je het kunt eten. Je kunt hem wel rare eten, maar raw beter niet!

Belichting

Eén van de handigste dingen die ik vandaag heb gehoord, is dat fotograferen met het licht op je eten wel heel saai is. En laat dat nou precies hetgeen zijn wat ik altijd doe. Met het licht in de rug fotograferen, zorgt ervoor dat je onderwerp goed belicht is, alleen zorgt dit niet voor een sprankelende foodfoto wilt. Een mooi lichtschijnsel over je soepje of drankje? Fotografeer dan juist tegen het licht in. Of van opzij, dat is ook mooi.

Hazel en Ianna fotograferen hun vis-setting. Alexandra staat op de tafel en maakt daar een foto van.
Fotograferen met het licht van opzij – foto van Simone

Foodstyling

Na het lekkerbekken bij alle foto’s van Simone en nog een kopje koffie, neemt Alexandra het over en legt ons vervolgens de belangrijkste regels van foodstyling uit. Eén van de belangrijkste regels is dat er eigenlijk geen regels zijn, hoezee! Maar buiten dat, is het vaak het mooist als het plaatje qua aantal onderdelen a-symmetrisch wordt opgebouwd. Met andere woorden: zorg altijd voor een oneven aantal kopjes, koekjes, taartjes, glazen etc. En die gegrilde groentes die er op een bord geschept nogal slap kunnen uitzien? Precies die schep je niet op een bord, maar laat je lekker in de schaal liggen.

Aanrecht vol met schaaltjes, kommen, bekers en borden voor de workshop foodstyling
Schaaltjes, kommetjes, bekers en bordjes voor foodstyling

Dieptewerking en kleur

Een mooie dieptewerking krijg je door gebruik te maken van verschillende laagjes. Fotograferen schijn je bij foodfotgrafie ook vaker in verticaal formaat te doen dan horizontaal. Daar ga ik vanaf nu dus ook op letten. Voordeel van een verticale foto is dat je inderdaad meteen wat meer diepte kunt creëren. Wat betreft de kleur is het mooi om een kleur van het eten als accent in de foto terug te laten keren. Je kunt hiervoor gebruikmaken van servetten, stofjes, papier, dienbladen, kranten, behang. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een leuk detail toevoegen aan je foto.

 Workshop foodstyling & foodfotografieworkshop foodstyling en foodfotografie
 Stylen van ons ontbijtje – de witte kom is te lomp groot dus kiezen we iets kleiners.

Styling van je ontbijt

Over naar de praktijk. Het is leuk al die theorie, maar in de praktijk beleven en uitproberen werkt toch het best. Samen met Ianna van beginspiration vorm ik een team en als eerste gaan we aan de slag met een heerlijk ontbijt. We beginnen onze opstelling met een leuk schaaltje, waar we vervolgens de ingrediënten bij bedenken. Uit een tafel vol met eten, pakken we de onderdelen van ons ontbijt en in de keuken kiezen we er nog wat schaaltjes bij. Puntje bij paaltje ontdekken we echter dat het eerste schaaltje veel te lomp is in verhouding tot ons eten en de overige accessoires. We leren snel! Hoewel het ons eigenlijk om het schaaltje te doen was, nemen we toch iets anders en maken er een mooi herfstig Sinterklaas ontbijtje van.

Foto met vis

Voor onze tweede opdracht gaan we voor vis. We beginnen weer met het kiezen van onze accessoires en hebben als snel ons oog laten vallen op een rustieke houten plank met een handvat waaruit een hartje is gesneden. Heel brocant én zo ontdekken we later dankzij Alexandra, helemaal niet passend bij het Scandinavische (Ikea) thema dat we in ons hoofd hebben. Al fotograferend voegen we steeds weer nieuwe onderdelen toe aan de setting; nog een citroenschijfje hier en een beetje dille daar. Het zeezout halen we weer weg en het rustieke plankje wordt vervangen voor een lichthouten plank met een strakke  Zweedse look.

Foodstyling vis tijdens workshop foodstyling en foodfotografie
Vis in een brocante stijl
Vis foodstyling
Vis in Ikea stijl

Kookboekentips

Voor de derde setting is helaas geen tijd meer, maar wat een enerverende middag. Met een hoofd vol ideeën  sluiten we de middag samen af met een drankje en bespreken we nog even onze favo eetgelegenheden en  kookboekentips, waaronder de tip voor de smaakbijbel. Meer lezen over deze workshop, kijk dan ook even op de blog van Ianna. Zin om ook deze workshop voor foodbloggers te volgen? Kijk dan even op de site van Simone’s Kitchen onder het kopje workshops.

Iannan van Beginspiration en ik tijdens het fotograferen van ons ontbijt tijdens de workshop foodstyling en foodfotografie.
Ik (Hazel) links en Ianna van Beginspiration rechts – foto van Junglefrog

Foodfoto’s vlak na de workshop:

Join the Conversation

 1. Leuk, en uitgebreid verslag Hazel! Vooral het bekijken van je voor- en nafoto’s vind ik leuk om te zien! Je foto’s na de workshop zien er echt beter uit!
  Zelf heb ik nog geen na-foto’s. Hoop dit weekend weer tijd te hebben om recepten te maken en fotograveren :)

  1. Hazel Hardijzer says:

   Dankjewel. Probeer er nu bewust meer tijd voor te maken in plaats van snel tussendoor. Opstelling vooraf klaarzetten is wel de beste tip die ik heb gekregen! Hoef je daarna alleen nog maar ‘gauw’ een foto te schieten en klaar! Nou ja.. bijna dan ; )
   Ben benieuwd naar jouw ervaring/foto’s.

 2. Wat een top stukje Hazel en jeetje wat een verschil trouwens met je voor en na foto’s! Ben trots op je!.. ;) Ik kan echt goed het verschil zien! dat het trouwens al weer bijna een maand geleden is… Wat gaat de tijd hard..

  1. haha.. tijd vliegt inderdaad. En bedankt! We zijn blijven vrolijk dooroefenen totdat we het een keer onder de knie hebben, more is yet to come : )

 3. Inderdaad je ziet goed het verschil. Je foto’s voor waren trouwens ook niet echt slecht hoor!

  1. Dank je wel Caroline. Het is dat ik het ook erg leuk vind om te doen. Lijkt me soms ook wel wat om zo’n constructie als bij jou te hebben. Man die de foto’s maakt óf, misschien man die het eten maakt en ik de foto’s ; ) Nee… ik vind het allebei leuk, tegelijk is alleen nog een uitdaging!

 4. Ha, ha, ik denk dat ik het eten maar blijf maken, want hij is geen keukenprins. Maar ik ben al blij dat hij de foto’s maakt!

 5. Hallo Hazel,

  Je foto’s worden telkens mooier, mijn complimenten!

 6. Ineke says:

  Een zeer leerrijke post :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close