Heel Holland bakt feest {kookboek review}

2.7K

Verjaardagsfeestjes, tuinfeestjes, picknickfeestjes, spontane feestjes en feestdagen, voor mij altijd de ideale gelegenheid om een nieuw setje proefkonijnen aan te boren. Niet altijd de slimste keuze, maar bij feestjes en feestdagen wil ik juist graag iets nieuws uitproberen. Dan wil ik hapjes, taarten en gerechten maken waarvoor we meestal niet met genoeg mensen zijn. En ja, dat gaat wel eens mis, maar een proefversie maken doe ik zelden. Zijn feestjes ook voor jou een feestje omdat je dan weer eens kunt uitpakken, dan is het ‘Heel Holland Bakt Feest‘ kookboek een mooi taartenboek.

HHB_picknickcake
Picknickcake met feta en olijven

In het kookboek worden zoete schitterende taarten afgewisseld met hartige recepten zoals een tomaten tarte tatin, een picknickcake met feta en olijven, en een beef wellington. Voor de beginnende bakkers staan er bietenbrownies, financiers, panforte, gevulde speculaastaart en knapperige zalmtaartjes. Ben je toe aan iets uitdagenders dan maak je bijvoorbeeld de Valentijnstaart met champagne.

‘Geen enkele Valentijn zal weerstand kunnen bieden aan deze champagnetaart met een verborgen hart. Het vergt enige inspanning, maar de beloning zal groot zijn!’

Showstoppers voor je feestje

Net zoals de Valentijnstaart zijn de meeste recepten in dit boek niet bedoeld als snelle tussendoortjes. Maar neem je de tijd om de paasbroodnestjes (gevlochtendbroodjes met een ei in het midden), tompoucen, pruimentaart of Mary Berry’s fraisier te maken, dan heb je daarna absoluut een showstopper in huis om je gasten te verwennen.

Valentijnstaart recept - Heel Holland Bakt Feest
Champagnetaart voor Valentijn

Minder Great British Bake Off…

Dat Heel Holland Bakt is afgeleid van het Britse tv-programma the Great British Bake Off, zie je in dit boek goed terug. Naast enkele recepten van de Nederlandse deelnemers en jurylid Janny van der Heijden, zijn veel recepten van de hand van de Engelse Linda Collister die veel van de recepten heeft geschreven voor de Engelse boeken van The Great British Bake Off. Ondanks dat ik fan ben van Engelse bakrecepten vind ik dat ergens nogal jammer.

… meer Heel Holland Bakt

Zo had ik de Halloween cupcakes of winters witte vruchtentaart, die eigenlijk een verkapte Engelse kerstcake is, bijvoorbeeld liever vervangen gezien door meer recepten van de Heel Holland Bakt deelnemers (let op, deze de recepten op de site zijn niet gecheckt door een culinair redacteur) of door andere typisch feestelijke Hollandse recepten. Verder zijn de recepten heel handig ingedeeld per jaargetijde, maar had ik een indeling in type feestdagen logischer gevonden.

Heel Holland Bakt Feest kookboek - recept beef wellington
Beef Wellington

Iets gevorderde bakkers

De meeste recepten in het boek hebben niet een hele hoge moeilijkheidsgraad en zijn daarmee theoretisch gezien geschikt voor de beginnende bakker. Enkele recepten hebben zelfs een extra uitgebreide stap voor stap uitleg en achterin het boek worden enkele basisrecepten verder uitgelegd. Toch is het boek in zijn geheel bekeken beter geschikt voor de net iets meer gevorderde thuisbakker. Begin je net met bakken dan zouden de vele stappen om tot het eindresultaat te komen je bij enkele gevallen misschien iets teveel kunnen zijn.

Spannende recepten

Ben je juist toe aan een iets meer uitdaging dan cupcakes, appeltaart of brownies, dan vind je in dit boek juist wel een aantal spannende recepten. Ik denk aan de gestapelde pruimentaart van oud-deelnemers Anouk (zie foto hieronder), een roze rosé charlotte, een schaakbordtaart, een herfst boomstamtaart of de exotische polonaise van ananas van Heel Holland Bakt #2 winnaar Menno waarvan helaas net geen foto in dit boek staat. In ieder geval zijn dit recepten waar ik me graag aan wil wagen.

Heel Holland Bakt Feest - Pruimentaart
Pruimentaart

Heel Holland Bakt Feest

Kleine, grote, zoete en hartige traktaties

Janny van der Heijden &
Linda Collister
Kosmos –  november 2014
ISBN: 9789021558240
Prijs: 19,99

P.S. Bestel je dit het Heel Holland Bakt Feest boek via deze link bij bol.com dan steun je Cookie Cottage ook een beetje.

Disclaimer: dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen ter review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close