Eton Mess uit een Hemels kookboek

1.1K

Het is er misschien niet echt het seizoen voor, maar tegen een Eton Mess met aardbeien en frambozen zeg je nu simpelweg geen nee. Zeker niet als je deze versie met balsamico en basilicum uit het Hemels! kookboek hebt geproefd van Alexandra Schrijf & Ria Geraets Heijen. Afgelopen zomer mocht ik op grote hoogte in de wolken komen voorproeven van hun hemelse hapjes voor het kookboek. Locatie: een penthouse in één van de Rotterdamse wolkenkrabbers aan de Maas (zie het sushi-hapje). Het weer was grauw, maar de hapjes, de aankleding, de gastvrouwen en de gasten, allemaal zonnig en stralend.

Kookboek in eigen beheer

Alexandra Schrijf & Ria Geraets Heijen
Alexandra & Ria

Alexandra (Alexstyling) en Ria (More than mayo) hebben het boek geheel in eigen beheer uitgebracht. Dat betekent dat ze het heel boek van het concept tot aan de drukkerij volledig zelf hebben ontwikkeld. Na de proeverij werd hier en daar nog wat getweakt aan de recepten, maar daarna werd er wekenlang keihard gewerkt aan de fotografie en opmaak van het boek. Bijzonder aan dit boek is dat ik het zelf aan het eind heb mogen redigeren. Nu doe ik dat wel vaker voor Pinch of Salt, maar dit is mijn eerste kookboek! En wat een ontzettend leuke klus was dat! Dit wil ik vaker doen. Hopelijk kan mijn acquisitiecursus daarbij helpen.

 Hemelse recepten

Je zou dus kunnen zeggen dat ik enigszins bevooroordeeld ben wat Hemels! betreft, maar ik zou niet half zo enthousiast zijn als de inhoud niet net zo yummy is als in dit kookboek. De gerechten zijn hemels wit, weelderig of buitengewoon verleidend. Een ideaal boek ter voorbereiding op een feestje of etentje waarbij je meerdere hapjes op tafel wilt zetten, want met alle smaken en eetmomenten is rekening gehouden. Van weelderige worteltaart, sticky nougat en eton mess tot sushi in een glas, tonijntartaar op een slabedje en creamy Franse kaasfoundue. Loopt het water je al in de mond? of doen we er nog een schepje bovenop? Ja.

sushi met zalm en avocado - Hemels! kookboek

Meringues, foodstyling en dromerige drankjes

Dit boek is namelijk ook een must-read als je jezelf net als ik geen leven voor kunt stellen zonder meringues, pavlova en marshmallows. In dit boek vind je diverse recepten waarmee je ze zelf kunt maken, pimpen of gebruiken in smakelijke hapjes en drankjes. De recepten worden aangevuld met variatietips en afgewisseld met DIY foodstylingtips. Zo kun je die appetijtelijke gerechtjes ook nog eens schitterend serveren op een prachtig gedekte tafel.

Recepten voor drankjes staan er ook in; van een hotte mojito tot homemade lemonade voor een warme zomerdag en van een hartverwarmende kruidenthee tot een dromerige lassi met yoghurt en roos. Had ik al gezegd dat dit boek ideaal is voor elk tijdstip van de dag? Hieronder vind je vast een voorproefje van een hemels recept: Eton Mess from heaven.

Hemels! kookboek bestellen?

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan even op de site van Alexandra en Ria: www.hemelskookboek.nl voor nog meer voorproefjes, foto’s en ideeën. Het boek is verkrijgbaar bij o.a Foodelicous en Kookpunt in Rotterdam en Minguz in Haarlem of je kunt het boek bestellen via de Hemels! website.

Recept Eton Mess uit Hemels! Kookboek

Eton Mess from Heaven

(recept voor 4 personen)

Ingrediënten meringues

 • 2 eiwitten
 • 100 gram kristalsuiker

(of 4 kant-en-klare meringues)

Ingrediënten overige laagjes eton mess

 • 250 gram aardbeien
 • 250 gram frambozen
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 500 ml (soja)slagroom
 • 8 gram basilicum (blaadjes in kleine stukjes gescheurd of gehakt)
 • Extra nodig: 4 kleine limonadeglazen

Bereiding meringues

 1. Verwarm de oven voor op 100 °C en maak een mengkom en garden van de mixer vetvrij met wat azijn of citroensap.
 2. Klop dan de eiwitten op de middelste stand van de mixer stijf. De eiwitten zijn goed stijf als je de kom op zijn kop houdt en de eiwitten blijven hangen. Zet de mixer dan op de hoogste stand en doe de suiker er beetje bij beetje bij. Mix ongeveer 7 minuten op de hoogste stand.
 3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep er met twee lepels hoopjes eiwit op. Bak de meringues ongeveer een uur op 100 °C. Zet de oven dan uit en laat de meringues tot gebruik in de oven staan, dan drogen ze goed uit.

Bereiding Eton Mess

 1. Pureer de frambozen met de helft van de aardbeien en meng er 2 eetlepels balsamicoazijn door. Verdeel over de glazen.
 2. Klop met een mixer de slagroom stijf en roer er de basilicum doorheen. Verdeel de helft van de basilicumroom over de glazen.
 3. Snijd de overige aardbeien in tweeën en verdeel die ook over de glazen met daar bovenop de rest van de basilicumroom.
 4. Verkruimel de meringues en strooi de kruimels als laatste laagje bovenop de glazen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close