Tosti met cheddar, Coburgerham en Engelse ketchup

1.1K

Mijn ‘Engelse tosti’ is eigenlijk niets meer dan een smeuiige versie van een simpele ham-kaastosti.  Na een discussie op Twitter over een veel te duur broodrooster van €250,- die niet eens tosti’s blijkt te kunnen maken, hield ik het niet langer. Die knorrende maag, daar moet wat in. Dat mijn ananas-blondies hier op de achtergrond staan af te koelen en een heerlijke geur verspreiden, helpt niet echt mee. Mijn geduld kan ik precies een half uur bewaren, daarna gris ik de kaas en ham uit de koelkast en ga aan de slag met mijn tosti.

Ik bekijk mijn fijne Krups broodrooster en besluit dat vandaag de dag is dat ik mijn allereerste tosti bak in een koekenpan á la Nombelina. Dit is absoluut een vol en vet recept. Deze tosti met cheddar kun je beter skippen als je aan de lijn bent of las hierna twee balansdagen in om het weer goed te maken. Vandaag een dag om te zondigen? Blijf dan even hangen, want op deze manier je tosti maken is absoluut de moeite waard!

Europese Engelse tosti

Echt heel Engels is deze tosti trouwens niet, misschien moet ik het omdopen tot Europese tosti met Goudse kaas, Engelse cheddar en Duitse Coburgerham. Ik doe er wat Engelse ketchup bij en oh boy! Heb ik deze Engelse Ketchup van de Great British Sauce Company al eens eerder genoemd? Ik kocht deze ketchup bij  Wholefoods in Londen. Geen idee of het lekker zou zijn, maar het flesje zag er zo leuk uit en dat vond ik op dat moment genoeg reden. Weer terug in Nederland besefte ik pas dat ik meteen een hele doos had moeten inslaan. Aan deze ketchup is mosterd toegevoegd en dat geeft net even een grappige extra kick. Hoe ik het had meegenomen in het vliegtuig had ik daarna wel uitgezocht.

gouda-kaas

Gouda Holland Kaas – culinair erfgoed

Wist je trouwens dat Goudse kaas sinds dit jaar is toegevoegd aan de lijst van Europees culinair erfgoed? Net zoals balsamico azijn uit Italië, Ardenner ham en champagne uit Frankrijk. Afgelopen mei onthulde chef Robert Kranenborg dat Goudse kaas een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) heeft gekregen. Het BGA is een kwaliteitskeurmerk dat garandeert dat alleen de Gouda Holland kazen met het kwaliteitszegel deze geografische oorsprong hebben. Voor deze kaas moet de melk van Nederlandse koeien komen en de kaas moet op Nederlandse bodem worden gerijpt. Hierdoor mag de kaas niet meer in andere landen worden geproduceerd en gekopieerd.

tosti met cheddar

Tosti met cheddar en Coburgerham

Recept voor 1 tosti

Ingrediënten

 • Twee (glutenvrije) sneetjes brood
 • Genoeg boter om alle zijden van de boterhammen te besmeren
 • een paar plakjes geschaafde Goudse kaas (jong, belegen of oud… neem wat je in huis hebt of lekker vindt)
 • een paar plakjes rode cheddar (Marks & Spencer, soms Albert Heijn)
 • 1 plak Coburgerham
 • Ketchup
 • Extra nodig: koekenpan

Bereiding

 1. Besmeer alle zijden van de boterhammen in met boter.
 2. Beleg één snee achtereenvolgens met Goudse kaas, cheddar, Coburgerham, nog een plak Goudse kaas en leg de tweede snee er bovenop.
 3. Zet een pan op een laag tot middelhoog vuur en bak daarin de tosti langzaam goudbruin en knapperig. Laat de tosti langzaam gaar worden zodat de buitenkant mooi kleurt en de binnenkant goed smelt.
 4. Snijd doormidden en serveer met ketchup.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close