Bosbessen yoghurtijs met de KitchenAid ijsmaker (review)

6.1K

Zelf ijslollies maken door perzikyoghurt of vanille vla in een ijsvormpje te gieten en in te vriezen. Als 10-jarige had ik het helemaal ontdekt! Of het nu hartje zomer is of vriezend koud, het maakt mij niet uit. IJs kan altijd! Van mijn schoonmoeder kreeg ik wegens ruimtegebrek ooit haar ijsmachine waar ik een aantal keer mee experimenteerde. De eerste keer maakte ik een verrukkelijke bananenijs. De tweede, derde en vierde poging slaagden iets minder goed. Gevolg: het apparaat staat nu al een tijdje doelloos te wachten in onze extra vriezer.

Lactosevrij toetje van roomijs

De zin om zelf roomijs te maken is daarentegen niet minder geworden. Dus wat doe je als je de kans krijgt aangeboden om een KitchenAid roomijsmaker uit te proberen? Precies! Die grijp je met beide handen aan. Mr Pi houd ook wel van een ijsje op zijn tijd dus maak ik ijs zonder zuivel. Roomijs zonder zuivel klinkt een beetje gek, maar dankzij alternatieven zoals Soja-yoghurt kom je tegenwoordig al een heel eind. Mr. Little T. mogen we natuurlijk ook niet vergeten, want kleine dreumes lust misschien ook een ijsje. Ik maak dus een verantwoord en zuivelvrij toetje, zonder extra toegevoegde suikers, voor het hele gezin.

ijs maken met de kitchenaid roomijsmakerijs maken met de kitchenaid ijsmachine

IJskom te groot of vriezer te klein?

Goed stevig ingepakt door Kookpunt.nl kreeg ik mijn ‘cadeau’ precies een dag voor mijn verjaardag binnen, wat een feest. Direct uitpakken en in de vriezer, omdat het minimaal 15 uur in de vriezer moet voordat ik er ijs mee kan maken. Om beschadiging aan de binnenkant van de kom te voorkomen, doe ik er eerst even een pedaalemmerzak omheen. Ik loop naar de vriezer, trek een willekeurige la open, op zoek naar ruimte en loop meteen tegen een probleem aan; de kom is te groot!! Help! Dit kan niet waar zijn. Het zal me toch niet gebeuren dat ik de ijsmaker niet eens kan uitproberen en dat mijn KitchenAid nooit ijs zal produceren?

Formaat ijskom

Gelukkig, de ijsblokjeslade bovenin de vriezer kan eruit, en de kom erin! Wat een opluchting. Ik heb het even opgemeten, 17,5 cm hoog is de kom. De oude kom is aanzienlijk kleiner dus dat deze misschien niet in de vrieslade zou passen is nooit bij me opgekomen. Mijn focus lag toch vooral op de hoeveelheid ijs die ik ermee kan maken, maar liefst 1,3 liter ijs per keer. Zoek je juiste een groter alternatief, dan is de 1,5 liter van Magimix misschien interessant voor je.

bosbessen soja yoghurtijs maken IJs van bosbessen en sojayoghurt

Zelf ijs maken

Na twee dagen in de vriezer, kan ik eindelijk beginnen met ijs maken. Volgens het boekje van KitchenAid moet mijn ijsmengsel minimaal een paar uur in de koelkast staan voordat het koud genoeg is om ijs te maken. Dat vind ik een klein nadeel aan zelf ijs maken met ijsmachines, het kost zoveel voorbereidingstijd. Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Ik neem gewoon de shortcut en maak gebruik van ingrediënten die uit de koelkast of vriezer komen. Ha!

Yoghurtijs met bosbessen (met Kitchenaid ijsmaker)

(recept voor een ruime halve liter ijs)

Ingrediënten

 • 375 ml soja yoghurt (mild & creamy van Alpro)
 • 125 ml sojamelk vanille
 • 100 gram bosbessen (vers of uit de diepvries)
 • 30 ml ahornsiroop

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten in een blender of foodprocessor.
 2. Installeer de ijskom en/of de hulpstukken volgens de instructies en zet de machine aan op de laagste mengstand.
 3. Giet het ijsmengsel in de kom en laat het ongeveer 10-15 minuten draaien totdat de massa bevroren is.
 4. Zet de machine uit en verwijder het ijs met een houten lepel of rubberen spatel zodat de binnenwand van de kom niet beschadigd.
 5. Het ijs is nu al lekker om te eten, maar volgens de officiële lezing moet het ijs vanaf nu nog 2 tot 4 uur ‘rijpen’ in de vriezer.
bosbessen soja yoghurt ijs

Eindoordeel KitchenAid roomijsmaker

Heb je een KitchenAid, dan is de roomijsmaker á  99,- een fijne accessoire die de moeite waard is als je een ruime vriezer hebt met een groot vak of hoge lades. Het voordeel van deze KitchenAid ten opzichte van andere losse ijsmachines is dat je het kunt aansluiten op je huidige keukenmachine en niet een compleet extra elektrisch apparaat in huis haalt. Is de kom eenmaal bevroren dan is het ijs snel gemaakt, van een goede dikte en je kunt zonder problemen ook een kleine hoeveelheid ijs maken. Dat gaat niet altijd goed bij kleine losstaande ijsmachines.

Sponsored post
Kookpunt is gevestigd in Rotterdam maar levert via de online winkel door heel Nederland. Ze hebben een enorm assortiment aan keukenapparaten en keukentools en heel veel bakvormen & bakgereedschappen. Overigens richten zij zich niet alleen op thuisbakkers, maar ook op professionals met hun assortiment voor de horeca.

 

Join the Conversation

 1. Anonymous says:

  Heb dit net nagemaakt, lekker fris!

  1. Hartstikke bedankt voor je reactie. Ik vind het altijd leuk om te horen en lezen dat iets lekker heeft gesmaakt! : )

 2. Hazel, krijg jij ooit het klik-geluid bij de ijsmachine?
  In het boekje staat dat je dan weet dat je ijs klaar is… Tot nu toe maakte ik enkel yoghurtijs, maar heb nog nooit dat klikgeluid gehoord. Ijs is ook zeer zeer zacht.

  Ik ben nog aan het oefenen dus ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close