Of ik er al helemaal klaar voor ben, weet ik niet. Feit is dat de herfst de laatste weken al hard haar best doet om de blaadjes aan de bomen te verkleuren en de temperatuur wat te laten zakken. Afgelopen weekend had ik er totaal geen moeite mee want wat was het een heerlijk herfstweer! Aangename temperaturen en een klein warm zonnetje. Mr. Pi deed mee aan de 10 km loop tegen kanker in Warmond en ik was daar om lief en vrienden aan te moedigen. Ergens in de laatste kilometer vond ik een plekje langs de zijlijn in het weiland met 100 meter verderop een kudde kalfjes.
Bier & Bitterballen?
Al wachtend tot de eerste renners in de verte tussen de bomenrij verschijnen, voel ik achter me opeens wat gebries en gesnuffel. De nieuwsgierige kalfjes staan nu opeens keurig opgesteld langs het hek, hopend op een kriebel en een aai over hun neus. Gezellig zo, Een echt ontvangstcomité voor de hardlopers! In de tussentijd denk ik na over het avondeten, iets ‘gezonds’, maar eigenlijk heb ik trek in bier & bitterballen. Slecht hè? Helemaal nu ik zelf de minste inspanning heb verricht.
Geroosterde pompoensoep
Het worden toch de bitterballen met daarna een stamppot rauwe andijvie uit de moestuin van onze vriend Pat. Heerlijk vers en met liefde gekweekt. Uit dezelfde moestuin heb ik ook een heerlijke pompoen meegekregen waar ik binnenkort een chocolade-pompoentaart mee hoop te maken. Ben je meer een hartig type, dan heb ik hieronder het recept voor de spicy pompoensoep die ik laatst maakte. Oorspronkelijk was ik helemaal niet van plan was om soep te maken. Mijn eigenlijke doel was om de geweldige vondst uit de kringloopwinkel te gebruiken, een ovenschaal van Emile Henry! Ik had iets nodig om te roosteren maar kon niks beters vinden dan de zak met stukken pompoen in de vriezer! Daar combineerde ik wat groentes en kruiden mee en maakte er een heerlijk spicy soepje van.
Bevroren of verse pompoen?
Pompoen en andere groentes uit de vriezer hebben nogal de neiging om tijdens de bereiding in de oven meer vocht af te geven dan verse groentes. Gebruik je een verse pompoen, gebruik in het onderstaande recept dan iets meer bouillon.
Spicy geroosterde pompoensoep
Recept voor 4 kommen soep
Ingrediënten
- 1 rode paprika in reepjes of blokjes
- 500 gram pompoen in blokjes (vers of ingevroren)
- 1 tl cayennepoeder
- 2 el olijfolie
- 3 el grof gehakte koriander (bewaar enkele hele blaadjes ter decoratie)
- 1/2 tl zeezout
- 0,5 liter groentebouillon
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C, hetelucht oven op 175 °C.
- Doe paprika en pompoen in een vuurvaste ovenschaal en besprenkel met olijfolie en verdeel er de cayennepoeder, zeezout en koriander over. Schep een enkele keer om zodat alle kruiden een beetje verdeeld worden.
- Stoof de groentes ongeveer 20 minuten in de oven en haal de schaal er daarna uit.
- Bereid de bouillon in een ruime pan en voeg de ovengroentes daaraan toe. Pureer met een staafmixer en verwarm nog heel kort.
- Schenk de soep in de kommen en decoreer met een blaadje koriander.
- Serveer bij de soep een lekker stukje geroosterd brood met gezouten boter.
Ik ontdekte pas kort geleden dat AH doosje bevroren pompoen verkocht. Een keer gekocht en er soep mee gemaakt. Ik vond het niet lekker. Typisch smaakje. Dus voor mij liever de verse niet bevroren versie. Maar dit soepje van je ziet er super smakelijk uit!
Vers zijn de meeste groentes meestal lekkerder. Dit was een restant van een reusachtige pompoen die ik van een volleybal teamgenootje kreeg. Teveel om in één keer te verwerken, smaakte nu ook uit de vriezer alsnog heerlijk, maar gaf wel veel vocht af. Gelukkig zijn ze nu ook volop vers weer verkrijgbaar!
Hi! What a lovely blog! Wanna follow each other? Let me know okay=), have a nice day..
xs
http://itislovelyfood.blogspot.com
Hi Neja, Thanks! How do you like to link?