After dinner mints na het kerstdessert

813

Na een avondje zwaar tafelen geen plek meer hebben voor een dessert, maar bij de koffie toch steeds van die chocolaatjes blijven snaaien?
After eight had dat effect vroeger op mij. Nou ja die, en al die andere kerstchocolaatjes, maar die lagen de hele dag al voor het grijpen. De after eights kwamen pas bij de koffie na het kerstdessert op tafel, een luxe chocolaatje. Een giller als je weet hoe makkelijk het is om zelf after dinner mints te maken.

Homemade kerstcadeau

Op elk ander moment smaken ze natuurlijk ook prima als je van de combinatie chocolade & munt houdt. Omdat ze voor mij een associatie hebben met kerst, heb ik ze dit jaar eens zelf gemaakt om mee te nemen naar het kerstdiner bij mijn schoonfamilie en om hier en daar weg te geven als kleinigheidje vlak voor kerst. Gelukkig heb ik daar de afgelopen avonden nog wat tijd voor gevonden. Opeens is kerst al zo vlakbij en dat in combinatie met een drukke decemberklus, mijn vader onverwacht in het ziekenhuis en dan mr. Pi die voor een paar dagen naar Engeland is vertrokken om mijn zus te helpen verhuizen… gelukkig is het een recept waar weinig aan mis kan gaan en fijn om te maken ter ontspanning.

Cookie Cottage in Jan Magazine!

Wat ook helpt is dat ik vandaag uit onverwachte hoek opeens een prachtig kerstcadeautje kreeg. Via Susan van Smulpaapje kreeg ik gisteren een berichtje dat Cookie Cottage staat vermeld in het januarinummer (2015) van Jan Magazine. Vervolgens duurde het nog even voordat we hier de juiste editie in huis hadden, maar vanavond kon ik het eindelijk met eigen ogen zien. Wat ben ik er apetrots op dat mijn blog daarin vermeld sta! Boven Donna Hay op dezelfde pagina en met nog veel meer inspirerende bloggers zoals Kleinstukjedan, Happylittlekitchen, Focusonfoodies en Etenuitdevolkstuin (waar begin maart een kookboek van uitkomt!). Voor mij een signaal dat ik voorlopig nog even door moet gaan op deze weg.

Cookie Cottage in Jan Magazine
Bron: Jan Magazine – jan/feb 2015

Makkelijk recept

Nu eerst deze after dinner mints. Mocht je twijfelen aan je eigen handigheid of de moeilijkheidsgraad hiervan? Dit is makkelijker dan cake! Dus haal vast een bus poedersuiker en wat pepermuntextract in huis en je kunt op elk moment aan de slag. Het enige mogelijke minpuntje is het tempereren van de chocolade. Doe je dit niet goed, dan kunnen de chocolaatjes een beetje dof uitslaan (zoals je kunt zien op de foto hieronder). Laat je daar vooral niet door weerhouden, een beetje decoratie doet wonderen! Of maak er after dinner mints zónder chocolade van.

kerstdessert; after dinner mints

Kerstdessert: after dinner mints

Recept voor 30 á 40 stuks (afhankelijk van uitsteker)

Ingrediënten

  • 25o gram poedersuiker*
  • 2 el (soja)slagroom
  • 1/2 tl pepermuntextract
  • 300 gram pure chocolade** (even goed lezen, maar veel pure chocolade met meer dan 70% cacao bevat meestal geen melk!)
  • Extra nodig: bakpapier, uitsteker (rond, sterretje of iets anders, net wat je leuk vindt!), rood musketzaad of andere decoratie naar keuze

* Neem je één bus van precies 250 gram poedersuiker mee, houd dan 1 á 2 el achter om er later de mints mee uit te kunnen rollen.
** Van deze 300 gram houd je chocolade over. Iets meer werkt nu eenmaal fijner om de mints goed in te kunnen dopen. Overgebleven chocolade kun je gewoon weer hard laten worden en later opeten.

Bereiding

  1. Zeef de poedersuiker boven een kom en voeg slagroom en pepermuntextract toe. Roer goed door met een houten lepel totdat zich een bal begint te vormen. Het zou kunnen dat je op het laatste moment nog een beetje met de hand moet kneden. Als het nog iets te droog is, kun je wat enkele extra druppels slagroom toevoegen. Niet teveel, anders wordt het te vloeibaar.
  2. Bekleed een bakplaat of groot dienblad met een stuk bakpapier.
  3. Bestuif je werkblad met poedersuiker en rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 á 4 mm dik. Steek rondjes of andere figuurtjes uit en leg op het bakpapier. Voeg de restjes deeg bij elkaar en rol opnieuw uit om figuurtjes uit te steken. Herhaal deze stap tot je deeg op is.
  4. Laat de pepermuntjes enkele uren, maar bij voorkeur een hele nacht drogen. Haal de pepermuntjes los van het papier en leg even opzij zodat je ze straks mét chocolade opnieuw op het bakpapier kunt leggen.
  5. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt 200 gram daarvan volgens de au bain marie methode. Is de chocolade gesmolten, voeg dan de overige 100 gram toe en blijf goed doorroeren totdat alle chocolade is gesmolten.
  6. Dip één voor één de pepermuntjes in de chocolade, til ze uit de chocolade met een vork, laat een beetje uitlekken en leg vervolgens op het bakpapier. Decoreer met rood gekleurd musketzaad of laat dit achterwege als je dat mooier vindt. Na enkele minuten is de chocolade uitgehard en zijn je after dinner mints klaar om mooi in te pakken of om thuis te serveren.

Join the Conversation

  1. Ja goed he dat je in Janmagazine staat! Lekker bezig Hazel! :) En boven Donna… Ik bedoel maar…
    En ja dat temperen van de choco blijft wel een dingetje. Misschien dat ik het gewoon maar eens moet proberen. Want zelf after eight maken lijkt me dan wel weer heel leuk!

    1. Ja, echt heel leuk!!
      Maar dat tempereren… jij hebt vast wel zo’n mooie suikerthermometer. Schijn je ook heel ver mee te komen.
      Het is alleen zo fijn als het ook zonder lukt! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close