Blondies met ananas en witte chocolade chunks

1.7K

Ananas en ik zijn soms dikke vrienden, soms niet. Hoe dat komt? Af en toe heb ik van die momenten dat ik in een opwelling een ananas meeneem uit de supermarkt. Omdat ik er trek in heb of omdat ze in de aanbieding zijn. Maar bij de tijd dat ik zover ben om de ananas op te eten, zie ik vaak tot mijn spijt dat er inmiddels andere planten uit die exotische prikkelbonk groeien. Het gevolg .. Exit ananas.

Echt heel duurzaam vind ik dat niet van mezelf, maar het lastige aan ananassen is dat ze in de winkel soms nog niet helemaal rijp lijken en thuis opeens scheurend hard achteruit gaan. Dé oplossing zou natuurlijk zijn om voortaan ingeblikte ananas te kopen, maar juist die verse ananas geeft me nou net dat beetje extra feel good over mezelf omdat vers fruit nou eenmaal gezonder voelt en minder suiker bevat dan op siroop in blik.

ananas1

Ananas rijp?

Van een onbekende vrouw in de winkel leerde ik een tijdje terug hoe ik de rijpheid van een ananas kan checken. Door bovenin de kroon aan een blaadje te trekken, weet je dat de ananas rijp is als het blaadje loslaat. Blijft het stevig vastzitten, dan moet je nog even wachten. Ik vond het een supertip. Dit zou kunnen voorkomen dat ik ananassen thuis niet meer hoef te laten rijpen en er dus nooit meer te laat bij ben! Totdat ik vandaag in De Smaakbijbel las dat dat dus een fabeltje is. De rijpheid van ananassen test je volgens de schrijvers door aan de onderkant van de ananas te ruiken.

Fairbrunch Stichting Max Havelaar

Anderhalve week geleden werd ik uitgenodigd door Stichting Max Havelaar en Maura van Yellow Lemon Tree voor een overheerlijke Fairbrunch bij Broei in Utrecht, een hele leuke plek trouwens om te lunchen of om een dagje te werken. Zodra we aan tafel gingen, viel me op dat er bij elke zitplek lijstjes stonden met andere foto’s daarin en op ons bord een klein potje met een ingrediënt om te proeven.

Bij mijn bord stond ananasboer Paulo in een lijstje. Paulo Ayoyoleitón (52) uit Costa Rica is dankzij zijn lidmaatschap aan de coöperatie Agronorte en de Fairtrade handel verzekerd van een goede afzet en stabiele prijs voor zijn ananassen. Wat ik trouwens niet wist, en jij waarschijnlijk ook niet, dat Costa Rica wereldwijd de grootste exporteur is van ananassen. Maar liefst 75% van alle ananassen in Europa en de VS komt daar vandaan.

Fairbrunch

Ananas zoektocht

Tijdens de brunch werden alle deelnemers uitgedaagd om je voor een blog te laten inspireren door het fairtrade product waarmee jij werd verbonden. Ananas voor mij dus. Dat wilde ik dan ook meteen goed aanpakken. Bij de Plus blijk ik zowel verse ananas als ananas in blik fairtrade te kunnen kopen. Tot mijn verrassing komt de verse volgens het aangehechte kaartje ook echt uit Costa Rica. In stel me voor hoe de ananas eerst in de handen heeft gelegen van Paulo en daarna de duizenden kilometers heeft afgereisd naar de supermarkt bij mij om de hoek.

Oeps..

Blij met mijn snelle vondst en ondanks mijn rijpheidscheck gaat het tot mijn spijt ook deze keer weer mis. Dus terug naar de winkel waar gelukkig een nieuwe voorraad ligt. Ik ruik er nu ook even aan en neem voor de zekerheid ook een blikje mee met Thaise fairtrade ananas. Gelukkig blijft het blikje ongeopend in de kast staan. Komt later wel op.

Gekarameliseerde ananas

Gekarameliseerde ananas…

Aanvankelijk bedacht ik in mijn hoofd een recept voor (zeker nog uit te voeren) kokos-ijs met stukjes gekarameliseerde ananas, toen nog wat ideeën voor drankjes en sapjes tot er in mijn hoofd opeens een denkbeeldige liefdescombo ontstond tussen ananas en witte chocolade. Ook hier zou ik dat karameliseren natuurlijk kunnen toepassen. Een upside-down ananas-rumcake? Iets met piña colada?

Nee, blondies met gekarameliseerde ananas, witte chocolade chunks en een witte chocolade ganache toplaag. Als dat geen liefde is… en hardcore fairtrade! Want ook de chocolade en basterdsuiker zijn natuurlijk fairtrade. De specerijen had ik nog in huis, maar nu ik weet dat je die ook eerlijk kunt krijgen, zal ik daar een volgende keer op letten.

Eerlijk delen

Hoewel je ananas misschien meer met zomer associeert, past het dankzij de kaneel en lichte karamelsmaak ontzettend goed in de herfst thuis. Bovendien zal echt niemand je ondankbaar zijn als je met dit recept trakteert. Trouwens ook wel zo ‘eerlijk’ om te delen. Ik heb mijn buren gewillig slachtoffer gemaakt, wie maak jij tot jouw slachtoffer?

blondies met gekarameliseerde ananas en witte chocolade

Blondies met ananas en witte chocolade brokken

(recept voor 16 – 24 stukjes – maak ze zo groot/klein als je wilt)

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • Halve fairtrade ananas (ong. 300 gram) of een blikje fairtrade ananasschijven (340 gram) goed uitgelekt
  • 3 el + 200 gram lichtbruine basterdsuiker (Tate + Lyle bij AH)
  • 3 el water
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 75 gram witte cholade (Verkade witte chocolade = fairtrade)

Witte chocolade topping (ganache)

  • 200 gram witte chocolade
  • 100 ml slagroom

Extra nodig: brownie bakblik (20 x 20 cm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een brownie bakblik in en bekleed met bakpapier.
  2. Doe de boter in een steelpan en laat op een laag vuur zachtjes smelten. Laat daarna even afkoelen.
  3. Snijd de ananas in kleine blokjes en verwarm op een laag vuur een pan met 3 el basterdsuiker en 3 el water. Doe de stukjes ananas erbij en laat in 5 minuten op een laag vuur karameliseren door regelmatig om te scheppen. Laat daarna even afkoelen.
  4. Doe 200 gram basterdsuiker en de gesmolten boter in een mengkom en mix tot een romig geheel. Klop er één voor één de eieren door en voeg het vanille-extract er aan toe.
  5. Voeg bloem, kaneel en zout toe en mix totdat alles goed is gemengd. Schraap met een spatel ook nog even langs de rand van de mengkom en mix nog een keer kort totdat het is opgenomen.
  6. Snijd de witte chocolade in grove stukken en spatel samen met de ananasblokjes door het beslag.
  7. Zet de oven terug naar 175 °C en bak de blondies in 20 – 25 minuten gaar. De blondies zijn gaar als je er een satéprikker insteekt en er schoon weer uit haalt. Haal de blondies uit de oven en laat afkoelen.

Witte chocolade ganache maken

Maak de ganache als de blondies engiszins zijn afgekoeld.

  1. Breng de slagroom in een steelpannetje op een medium vuur tegen de kook aan.
  2. Voeg de chocolade toe en haal het pannetje van het vuur en laat de chocolade smelten. Roer af en toe door totdat de chocolade volledig gesmolten is.
  3. Verdeel de ganache over de blondies en laat volledig afkoelen voordat je de blondies in stukken verdeeld.

bron: aangepast van het recept voor blondies van Smitten kitchen

Join the Conversation

  1. Waaaah, blondies! En dan ook nog met ananas. Heel leuk bedacht. Haha dat ken ik wel met ananas. Zelf vind ik het schillen altijd te veel werk. Enne super leuk stuk heb je geschreven.

    1. Thanks!! Soms heb je op eens van die invallen ;-)
      Ben zelf erg blij met deze combi, alleen van het bejaardenpanel (op mijn vaders feestje) vonden sommigen het iets te zoet.

  2. Dit is dus echt een geweldig idee! Blondies met ananas, hoe lekker kan het zijn?

    1. Errûg lekker!!
      Tenminste als je van zoet houdt ;-)

  3. die zien er heerlijk uit zeg!

    t geld trouwens voor meer fruit dat je er aan kan ruiken of ze goed zijn. als ze zoet ruiken dan zijn ze goed. ik sta dus ook regelmatig in de supermarkt aan een ananas of meloen te ruiken. soms kijken mensen je wel vreemd aan haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close