Reusachtige kerstbomen die heen en weer zwaaien, met hun gezellige lampjes meeswingend op de wind, versieren het plein bij de aankomsthal van Schiphol. In de auto genieten we nog warm van alle gekleurde kerstversieringen en verlichtingen rondom de luchthaven. Little T. en ik zijn op weg naar Schiphol om mr. Pi en mijn zwager op te halen van een tripje London om mijn zus te helpen verhuizen. Buiten de auto is het minder fijn. Het is guur en het waait hard. Nog een klein halfuurtje en dan kan ik die warme armen weer om me heen voelen en is iedereen weer veilig thuis voor kerst!
Bijna kerst
In het afgelopen weekend heb ik in de tussentijd mijn best gedaan om me alvast een beetje voor te bereiden op de kerst. Niet dat het daar echt van kwam. Nu mijn oudste zus en ik een weekend zonder mannen zaten, besloten we elkaars gezelschap maar op te zoeken en genoten we samen met onze kids van een smeuiige kaasfondue. Daar had ik al weken trek in, maar met mr. Pi gaat dat nu eenmaal niet, dus ik maak gelijk gebruik van deze kans. Mijn neefjes en zus dienden gelijk als testpanel voor mijn kerstdessert dat ik voor mijn schoonfamilie wil maken op eerste kerstdag.
Het toetje maakte ik ’s ochtends alvast, zodat ik het met behulp van little T. in de middag alvast op de fotoo kon zetten. Niet dat hij het overigens met me eens was over het gebruik van de kerstdecoratie. Ik mocht geen ballen uit de boom bakken en de xmas letters waren hier ook écht niet voor bedoeld! Maar het vooruitzicht op een paar hapjes tiramisu en een schuimpje zorgden ervoor dat meneer opeens zeer bereidwillig wilde meewerken en de entourage verder met rust liet.
Kerstdessert
Eerste kerstdag vieren we kerst met de schoonfamilie en nemen we allemaal iets mee voor het buffet. Wij mogen een quiche en een dessert meenemen. Maar wat maak je als het kerstdessert eerst nog een uur in de auto moet vervoeren én iets is dat zowel volwassenen als kinderen lekker vinden én wat mr. Pi kan eten? IJs? Nee. Een taart? Te machtig. Mousse? Nee, geen rauwe eieren dit jaar. Langzamerhand begon ik uit de ideeën te lopen tot zich een soort mengeling tussen tiramisu en trifle in mijn hoofd begon te vormen. Een tiramijelly dan?
Tiramisu zonder melk
Tiramisu maak je normaliter met mascarpone en een sterke espresso en eventueel likeur. Qua smaak of ingrediënt allemaal uitgesloten dit jaar. De één houdt er niet van, de ander mag het niet. Maar het principe van de laagjes leek me wel wat. Opeens herinnerde ik me de aardbeientiramisu van Rutger uit Rutger Bakt feestelijk. Daarvan heb ik tijdens de boeklancering mogen proeven, en verrukkelijk toetje! Met een paar aanpassingen, tover ik zijn zomerse dessert binnen no time om tot een lactosevrij, winters dessert.
Daarbij zat ik nog steeds met het probleem van de slagroom en mascarpone. Met de trifle op de achtergrond nog in mijn hoofd, besloot ik op basis van Rutgers recept mijn eigen tiramisu samen te stellen. Als ik de verhoudingen ongeveer hetzelfde houd, maar de ingrediënten aanpas, kan ik er mijn eigen zuivelvrije variant van maken met sojaslagroom en zelfgemaakte custard. Dat betekent dat dit kerstdessert lactosevrij en caseïnevrij is. De meringues kreeg ik laatst nog van de lieve meiden van het Hemels kookboek. Schattige schuimtoefjes die de tiramisu prachtig opsieren. In hun kookboek lees je hoe je deze schatjes maakt. Geen tijd om zelf te maken? Ze zijn nu volop in de winkels verkrijgbaar dus maak het jezelf vooral lekker makkelijk om zoveel mogelijk kerststress te ontlopen! ;-)
Variatietip
Wil je een eigen draai geven aan dit dessert? Vervang dan het sap, de jam en de vruchtentopping door andere ingrediënten en je hebt een nieuwe smaak. Zo denk ik er nog over om deze variant uit te breiden met cranberry’s en misschien wat geraspte pure chocolade (Ook mooi met witte chocolade, maar die vind je bijna niet zonder melk). Wat zou jouw variatietip zijn?
Kerstdessert: tiramisu met bosbessen en meringues
Ingrediënten
- 40 gram fijne suiker + 3 theelepels suiker
- 40 gram maizena
- 1 eidooier
- 250 ml rijstmelk
- 1/4 tl vanille extract
- snuf zout
- 1 pakje (soja)slagroom (Alpro) á 250 ml
- 1 flinke eetlepel bosbessenjam
- 1 pak lange vingers (175 gram)
- 150 ml cranberry/bosbessensap (Ocean Spray)
- handje bosbessen
- meringues
Extra nodig: ronde schaal Ø ong. 22 cm
Bereiding
- Doe suiker, maizena en zout in een kom. Klop de eidooier en het vanille extract door de melk. Meng eerst een klein beetje melk toe aan het droge mengsel en giet er dan al kloppend met een garde de rest van de melk bij.
- Doe de melk in een pan en breng al roerend tegen de kook aan. Je merkt dat de custard langzaam wat dikker wordt. Laat het op een zacht tot medium vuur 5 minuten zachtjes koken tot het een dikke massa wordt. Blijf de custard af en toe roeren zodat het niet bij de bodem aanbrandt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Klop de slagroom met 3 theelepels suiker stijf. (Sojaslagroom klop je niet echt tot stijve pieken, maar wel tot een stevige dikke massa.)
- Spatel de afgekoelde custard en jam door de sojaslagroom.
- Bedek de bodem van de schaal met lange vingers en bestrijk of beschenk met de helft van het sap. Bedek dan met de helft van het roommengsel. Herhaal deze lagen nog een keer.
- Zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven en de smaken in te laten trekken.
- Versier de bovenkant met de bosbessen en de meringues.
Wat een mooie foto’s Hazel (en het recept klinkt ook heerlijk!). En natuurlijk de beste wensen voor 2015!
Dankjewel!! Jij ook de allerbeste wensen voor een prachtig, gezond en geïnspireerd 2015!
Liefs, Hazel