Geroosterde pompoen met salie en rode ui {sunday supper}

1.7K

Geroosterde pompoen lasagne lijkt me een goed begin voor de allereerste sunday supper, al een tijdje mijn idee voor een nieuwe categorie op deze blog. Goed idee? Of moet ik het houden bij zoetigheid? Deze geroosterde pompoen vormt een fantastische basis voor die betreffende lasagne. Het is alleen een behoorlijke klus om de pompoen zover te krijgen dat die de lasagneschaal bereikt, want zo uit de oven is het al zo smaakvol dat het moeite kost om niet alles alvast naar binnen te lepelen.

Geroosterde pompoen als bijgerecht

Serveer de geroosterde pompoen met salie als bijgerecht bij een heerlijk braadstuk met kerst óf gebruik het als doordeweekse groentevariatie. De enige moeite die het je kost is het schoonmaken van de pompoen, de oven doet de rest. Voor de kerstmaaltijd zou ik de geroosterde pompoen nog wat opsieren door er op de helft van de baktijd wat zachte geitenkaas over te kruimelen en er na het bakken wat geroosterde gehakte hazelnoten over te strooien. Gedroogde cranberries zou je er ook nog aan toe kunnen voegen om het gerecht een mooi kerstkleurtje mee te geven.

Trouwens ooit wel eens gehoord van het onderstaande Engelse versje? Ik kan bijna geen pompoen klaarmaken, zonder even aan deze nursery rhyme te denken.

“Peter, Peter pumpkin eater,
had a wife, he couldn’t keep her.
He put her in a pumpkin shell,
and there he kept her very well!”

Heel aardig is de inhoud eigenlijk niet, maar het melodietje is zo aanstekelijk dat kleine little T. steevast begint te grinniken als we dit liedje zingen bij het naar bed gaan.

Geroosterde pompoen met salie

Geroosterde pompoen met rode ui en salie {sunday supper}

Ingrediënten

 • 1 middelgrote (fles) pompoen (schoongemaakt en zonder zaadjes ong. 800 gram)
 • 2 kleine rode uien in 8 partjes
 • klein handje vol salieblaadjes
 • 1/2 tl grof zeezout (Maldon)
 • 3 el olijfolie
 • optioneel: geroosterde gehakte hazelnoten, zachte geitenkaas, gedroogde cranberries
 • Extra nodig: groot bakblik of ovenschaal

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Maak de pompoen schoon. Een flespompoen is redelijk eenvoudig te schillen dus snijd ik de pompoen vaak eerst in iets kleinere delen en verwijder dan de buitenste schil met een dunschiller. Snijd de pompoen in parten of kleine blokjes en verdeel over de ovenschaal.
 3. Stop de salieblaadjes hier en daar tussen de stukken pompoen.
 4. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout.
 5. Rooster 15 minuten in de oven op 200 °C. Schep alle stukken pompoen voorzichtig om, draai de oven terug naar 180 °C en rooster nog eens 15 minuten.

 

Join the Conversation

 1. Geroosterde pompoen is een van mijn favoriete bijgerechten. Met salie heb ik nog nooit geprobeerd, maar het combineert wel goed lijkt me!

 2. Klinkt heerlijk en ik zeg lekker doen die sunday supper. Ik heb toch al een overdosis zoet dus minder is altijd goed… ;)

 3. Dat ziet er verrukkelijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close