Geroosterde pompoen met salie en rode ui {sunday supper}

Geroosterde pompoen met salie en rode ui

Geroosterde pompoen lasagne lijkt me een goed begin voor de allereerste sunday supper, al een tijdje mijn idee voor een nieuwe categorie op deze blog. Goed idee? Of moet ik het houden bij zoetigheid? Deze geroosterde pompoen vormt een fantastische basis voor die betreffende lasagne. Het is alleen een behoorlijke klus om de pompoen zover te krijgen dat die de lasagneschaal bereikt, want zo uit de oven is het al zo smaakvol dat het moeite kost om niet alles alvast naar binnen te lepelen.

Geroosterde pompoen als bijgerecht

Serveer de geroosterde pompoen met salie als bijgerecht bij een heerlijk braadstuk met kerst óf gebruik het als doordeweekse groentevariatie. De enige moeite die het je kost is het schoonmaken van de pompoen, de oven doet de rest. Voor de kerstmaaltijd zou ik de geroosterde pompoen nog wat opsieren door er op de helft van de baktijd wat zachte geitenkaas over te kruimelen en er na het bakken wat geroosterde gehakte hazelnoten over te strooien. Gedroogde cranberries zou je er ook nog aan toe kunnen voegen om het gerecht een mooi kerstkleurtje mee te geven.

Trouwens ooit wel eens gehoord van het onderstaande Engelse versje? Ik kan bijna geen pompoen klaarmaken, zonder even aan deze nursery rhyme te denken.

“Peter, Peter pumpkin eater,
had a wife, he couldn’t keep her.
He put her in a pumpkin shell,
and there he kept her very well!”

Heel aardig is de inhoud eigenlijk niet, maar het melodietje is zo aanstekelijk dat kleine little T. steevast begint te grinniken als we dit liedje zingen bij het naar bed gaan.

Geroosterde pompoen met salie

Geroosterde pompoen met rode ui en salie {sunday supper}

Ingrediënten

 • 1 middelgrote (fles) pompoen (schoongemaakt en zonder zaadjes ong. 800 gram)
 • 2 kleine rode uien in 8 partjes
 • klein handje vol salieblaadjes
 • 1/2 tl grof zeezout (Maldon)
 • 3 el olijfolie
 • optioneel: geroosterde gehakte hazelnoten, zachte geitenkaas, gedroogde cranberries
 • Extra nodig: groot bakblik of ovenschaal

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Maak de pompoen schoon. Een flespompoen is redelijk eenvoudig te schillen dus snijd ik de pompoen vaak eerst in iets kleinere delen en verwijder dan de buitenste schil met een dunschiller. Snijd de pompoen in parten of kleine blokjes en verdeel over de ovenschaal.
 3. Stop de salieblaadjes hier en daar tussen de stukken pompoen.
 4. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout.
 5. Rooster 15 minuten in de oven op 200 °C. Schep alle stukken pompoen voorzichtig om, draai de oven terug naar 180 °C en rooster nog eens 15 minuten.

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

6 Discussion to this post

 1. Emily van Kampen schreef:

  Geroosterde pompoen is een van mijn favoriete bijgerechten. Met salie heb ik nog nooit geprobeerd, maar het combineert wel goed lijkt me!

 2. Simone schreef:

  Klinkt heerlijk en ik zeg lekker doen die sunday supper. Ik heb toch al een overdosis zoet dus minder is altijd goed… ;)

 3. Emma schreef:

  Dat ziet er verrukkelijk uit!

 4. […] Pompoenen worden veel gebruikt bij de viering van Halloween. Dat is vrij simpel te verklaren doordat de pompoen een typische herfstgroente is die in Noord-Amerika veel voorkomt. Ze worden dan ook niet alleen gebruikt voor het uithollen, maar ook heel vaak als ingrediënt voor zoete en hartige gerechten. Zo is pompoen geroosterd bijvoorbeeld heerlijk in een pastaschotel met spinazie, ricotta en pijnboompitten, of in een ovenschotel met geroosterde pompoen met rode ui en salie. […]

 5. […] Pompoenen worden veel gebruikt bij de viering van Halloween. Dat is vrij simpel te verklaren doordat de pompoen een typische herfstgroente is die in Noord-Amerika veel voorkomt. Ze worden dan ook niet alleen gebruikt voor het uithollen, maar ook heel vaak als ingrediënt voor zoete en hartige gerechten. Zo is pompoen geroosterd bijvoorbeeld heerlijk in een pastaschotel met spinazie, ricotta en pijnboompitten, of in een ovenschotel met geroosterde pompoen met rode ui en salie. […]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge