Bananensmoothie met speculaaskruiden {Sinterklaasontbijt}

687

Het zoete snoepgoed ligt er al maanden klaar voor, maar pas zodra de mandarijnen lekker beginnen te smaken en het buiten nat en mistroostig wordt, weet je dat de Goedheiligman ons land weer nadert. Hier smikkelen we als het zo ver is bij van de speculaas, pepernoten en taai taai. Marsepein is aan ons niet besteed en bijna alle chocoladeletters bevatten melk dus die laten we makkelijk links liggen.

Griep

In al dat snoepgoed schuilt natuurlijk het gevaar dat er voor gezonde tussendoortjes minder plek over blijft. Terwijl het in dit donkere seizoen juiste extra belangrijk is om mijn vitaminepeil in orde te houden. In de afgelopen anderhalve maand heb ik al twee keer de griep te pakken gehad. Waar ik normaal het kinderdagverblijf de schuld kan geven van elk snotje of verkoudheid, deze keer blijft Little T (gelukkig) volledig buiten schot en ben ik de enige pineut in huis die getroffen is door het griepvirus.

Weerstand

Na de eerste paar dagen in bed redeneerde ik rechtvaardigend dat ik nu in ieder geval voldoende weerstand had opgebouwd om de rest van het najaar zonder kleurscheuren door te komen. Maar niks is minder waar. Nog geen week later ligt Mr. Pi door het virus geveld in bed om vervolgens mij weer aan te steken en twee weken later terug het bed in te sturen. Heel eerlijk gezegd heb ik geen zin om dit over een paar weken nóg eens dunnetjes over te doen. Tijd om actie te ondernemen en extra aandacht te besteden aan het opbouwen van onze weerstand.

Cacao nibs

Om alvast in de Sinterklaassfeer te komen en toch een beetje mee te kunnen doen met die snoeperijen heb ik de onderstaande powershake bedacht. Gezonde ingrediënten met de smaak van december. Een verantwoorde ontbijtshake om de dag mee te starten. Rauwe Cacao nibs zijn wat dat betreft een uitkomst. De smaak van chocolade zonder alle slechte suikers en een belangrijke bron van: magnesium, ijzer, anti-oxidanten, vezels, zink, fenylethylamine en theobromine. Extra goede reden dus om deze shake te maken als je een laag energiepeil hebt, last van een lichte winterdepressie of bijvoorbeeld als je last hebt van pms.

Bananensmoothie met speculaaskruiden

(recept voor 1 ontbijtshake)

Ingrediënten

 • 200 ml hazelnootmelk
 • 1 rijpe banaan
 • 1 el cacao nibs
 • 1/4 el koek- en speculaaskruiden
 • 1/2 tl donkere agavesiroop
Extra nodig: blender

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten in de blender en meng totdat alle ingrediënten zijn fijngemalen tot en gladde shake, met uitzondering van de caco nibs.

Suikervrij tip
Je kunt de powershake suikervrij maken door de agavesiroop weg te laten. Hazelnootmelk en banaan geven de shake ook al een lichtzoete smaak. Maak desnoods eerst de shake en voeg er daarna agavesiroop naar smaak aan toe.

Join the Conversation

 1. Hoi ! ik ben jouw blog even aan het bekijken voor de foodblogswap. Ik twijfel nog tussen enkele gerechten die ik wil maken en deze shake trok wel mijn aandacht, maar waar kan ik cacao nibs vinden? Zou ik dat kunnen vervangen door iets anders?
  Groetjes Julie Hapjesprinces

 2. Hi Julie, ik ben heel benieuwd wat je uiteindelijk gaat kiezen!
  De cacao nibs kun je vaak vinden bij Natuurwinkels, online of bijvoorbeeld bij de Tuinen. Heel soms verkopen drogisten nog wel eens van dit soort ‘Superfood’. Als je het niet kunt vinden zou je het kunnen vervangen door cacao maar dan zou ik iets minder gebruiken of lekker maar ongezond, echte chocolade! Stuur je me een linkje als het online staat? : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close