Bramenijs met mascarpone

2K

Heb ik wel eens verteld dat mijn Utrechtse stadstuin helemaal vol staat met fruitplanten. Het is geeneens zo’n bewuste keuze, maar ik ben blij met de manier waarop onze tuin zich de afgelopen vijf jaar langzamerhand heeft gevuld met eetbare planten. Weliswaar vind ik mijn tuin hierdoor soms wat te groen (te weinig bloemen), maar wat ben ik blij als het weer oogstijd is!

Onze fruittuin begon met de Japanse Wijnbes waarvan ik een stek uit mijn ouders tuin heb gekregen. In het appartementje met dakterras waar mr. Pi en ik samenwoonden, groeide die klein op het balkon. Nu tegen het tuinschuurtje hebben we elk jaar meerdere lange ranken waar we ruim een kilo bessen afhalen.

Bramenplant

Daarna volgde een kiwi als housewarmingcadeautje, we kochten er een bosbes bij (die dit jaar even overslaat) en als verjaardagscadeau kreeg ik er later een framboos en stekelloze braam bij. Ook die groeien inmiddels wild de tuin uit en daar profiteren onze buren nu vrijwillig van mee. De ranken die de schutting overgroeien mogen ze van mij zonder pardon kaalplukken. Maakt de buurvrouw iets lekkers dan knijp ik mijn ogen even extra dicht als ze wat extra bramen komt ‘wildplukken’ aan onze kant.

Bramenrecepten

Jammer genoeg zijn onze bramen elk jaar nogal zuur. Of het aan het ras ligt, ben ik nog niet achter. De bramen zo van de struik eten, vind ik hier in ieder geval niet lekker. mijn buurvrouw ook niet. Dus ging zij me voor om ze te verwerken in een aantal verschillende recepten in de hoop de zurigheid te kunnen onderdrukken. Eerst maakte ze er een heerlijke aardbeien-bramenjam van, een paar dagen later kregen we opeens opnieuw een verrassing aan de deur; een bakje bramenijs! Surprise! En lekker…!!

Door de mascarpone in het recept kan mr. Pi er niet van eten, dus profiteer ik nu van een dubbele portie. Heel zielig is dat nu niet hoor. Inmiddels heb ik voor hem dit romige aardbeienijs gemaakt en nog een bosvruchtenijs (ook zuivelvrij) die ik binnenkort online zal zetten. Nu heb ik bij haar even het recept achterhaald. Mocht je in de winkel of ergens anders heerlijk verse bramen tegenkomen, neem ze mee en maak ijs! Of ga ergens wildplukken, kom je nog even lekker buiten ook!

Het recept hieronder is om te maken met een ijsmachine.

Bramenijs met mascarpone

Recept Bramenijs

Recept voor 6 – 8 personen

Ingrediënten

 • 160 gram fijne kristalsuiker
 • 1,6 dl water
 • sap van 1/2 citroen
 • 250 gram mascarpone
 • 500 – 600 gram bramen

Bereiding

 1. Zorg ervoor dat je ijskom de benodigde tijd in de vriezer staat voordat je aan het ijs maken begint. De kom moet echt ijs- en ijskoud zijn.
 2. Was de bramen en laat goed uitlekken. Pureer de bramen in een passeerzeef of pureer ze in de blender/keukenmachine en druk door een ‘gewone’ zeef. (Vind je pitjes geen probleem, dan kun je overwegen om ze niet te pureren.)
 3. Verwarm suiker en water op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Blijf af en toe roeren om ervoor te zorgen dat de suiker niet aan de pan gaat plakken. Neem de pan van het vuur en giet de suikersiroop in een kom. Roer het citroensap erdoor en zet de kom in de koelkast om koud te laten worden (ong. 30 minuten).
 4. Doe de mascarpone en suikersiroop in de blender en meng goed doorelkaar. Voeg er de bramen aan toe en meng tot een gladde puree (evt. met pitjes)
 5. Neem de ijskom uit de vriezer en draai het mengsel tot ijs (volgens gebruiksaanwijzing van je apparaat). Meestal een minuut of 20 tot 30.
 6. Schep het bramenijs in een doos voor de vriezer en laat minimaal 4 tot 6 uur in de vriezer staan.

Is het ijs te hard geworden om te scheppen, zet het dan 25 minuten voor het serveren in de koelkast zodat het wat zachter wordt.

 

Note: dit ijs is een aangepast recept van perzikijs met mascarpone uit het prachtige boek voor het maken van ambachtelijk Italiaans ijs Gelati d’Italia van auteur Linda Tubby en foto’s van Jean Cazals. Makkelijke recepten en tongstrelende foto’s. Het boek is op dit moment helaas alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar.

 

Join the Conversation

 1. marike says:

  Mooie foto, fantastisch recept! Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close