Pannenkoeken met amandelmelk

11.1K

Pannenkoeken zijn een perfect voorbeeld van een gerecht, waarin koemelk echt uitstekend te vervangen is. Oorspronkelijk schreef ik dit bericht omdat ik last had van ‘boterhammenmoeheid’. De kleine baas en ik hadden weinig plannen op mijn ‘mamadag’ en de grote baas werkte op dat moment vanuit huis. Vér voor het coronatijdperk. Als alternatief voor een broodlunch besloot ik spontaan om pannenkoeken te maken met amandelmelk zodat we ze samen konden eten.

Pannenkoeken met plantaardige melk

Het fijne aan pannenkoeken maken, is dat je voor het beslag eigenlijk wel elk soort melk kunt gebruiken. Maar voor de smaak hebben we zo onze voorkeuren. Een aantal plantaardige soorten melk, is ons iets te zoet of smaakbepalend waardoor we ze slechts selectief gebruiken. Voor het bakken van pannenkoeken gebruiken we meestal ongezoete sojamelk of havermelk, maar voor dit recept gebruikte ik amandelmelk.

Gebruik bij dit recept ook het liefst de ongezoete variant . Op die manier heb je zelf iets meer controle over de zoetheid. Een zoet beslag met een zoet beleg gaat niet snel verkeerd, maar een zoete pannenkoek met een hartig beleg is soms net de verkeerde match.

Meer ideeën bekijken voor pannenkoeken zonder koemelk? Bekijk dan eens deze volgende recepten:

Nog geen beoordelingen

Pannenkoeken met amandelmelk

Recept voor 6 á 7 pannenkoeken in een grote pan
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min

Equipment

 • Garde
 • Mengkom
 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 500 ml amandelmelk
 • 1 ei
 • 1 snuf zout
 • plantaardige margarine of zonnebloem olie om in te bakken

Instructies

 • Doe de bloem met het zout in een kom en voeg er al roerend met een garde de amandelmelk aan toe. Klop alles goed door om de klontjes uit het beslag te krijgen.
 • Klop het ei door het beslag.
 • Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur en doe een beetje boter of olie in de pan. Schenk een beetje beslag in de pan. Zodra het beslag niet meer vloeibaar is, draai je de pannenkoek in de pan om en bak nog eventjes kort aan de andere kant.
Eetmoment: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Nederland
Trefwoord: pannenkoeken
Allergievrij: lactosevrij, melkvrij, sojavrij, suikervrij, zuivelvrij

Foto credits: Brigitte Tohm on Unsplash

Join the Conversation

 1. Hmmmmmm! Goed idee!

  1. Je proeft het verschil echt niet. Alhoewel dat wel een klein beetje afhankelijk is van het merk dat je gebruikt. Ik heb hierbij denk ik Almond Dream gebruikt.

 2. Draconian says:

  Ik heb gisteren voor het eerst pannenkoeken met amandelmelk gemaakt. Ik kan je verzekeren dat dit veel beter als met koemelk! Ten eerste worden de pannenkoeken niet zo vies dik. Je merkt gelijk het verschil met bakken. Ze zijn dunner en smaken veel beter. De reden dat ik voor amandelmelk heb gekozen is dat ik ineens een koemelk allergie heb opgebouwd. Nooit last gehad en ineens is het erin geslagen na 40 jaar en intensieve krachttraining. Rijstmelk schijnt juist weer ongezond ook te zijn. Amandelmelk bleef als enige gezonde alternatief over en absoluut dus een aanrader voor de pannenkoeken.

  1. Bedankt voor je berichtje! Leuk om te horen! Helaas werkt dat wel vaker zo met intoleranties. Opeens heeft je lichaam er genoeg van. Wat de melk betreft, volgens mij blijft het altijd een beetje schipperen tussen alternatieven. Als je het voldoende afwisselt en het niet bij één soort alternatieve melk houdt, gaat het volgens mij best goed. Alleen de sojamelk laten we hier liever aan de kant staan, wegens de invloed die het kan hebben op de mannelijke hormonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close