Romig bosvruchtenijs zonder melk {recept voor ijsmachine)

bosvruchten roomijs

Oké, ik denk dat ik nu wel officieel kan bekennen dat we momenteel in een ‘ijs-fase’ verkeren. Het is natuurlijk allemaal de schuld van mijn buurvrouw, die dit hele ijsgebeuren is gestart door mij een bakje van haar heerlijke bramenijs met mascarpone (van mijn bramen) te geven. Door haar toedoen herinnerde ik mij opeens dat de KitchenAid roomijsmaker al sinds vorig jaar in mijn schuurtje staat te bevriezen en dit een perfecte moment is om zelf weer eens ijs te maken.

IJs maken

IJs kan ik alle jaargetijden eten, dus ook in de winter zul je mij heus wel een keer ijs zien maken, sinds de afgelopen zomer heb ik er alleen geen tijd meer voor gemaakt. In de zomer, en zeker als het zo heet is als de vorige twee weken, dan denk ik toch meer dan gemiddeld vaak aan ijs. Dat mijn buurvrouw met het ijsmaken is begonnen, vond ik dan ook helemaal niet zo’n verkeerd idee. Ik maakte daarna al meteen het romige aardbeienijs (op basis van sojaslagroom en dus ook zonder zuivel) mee, maar nu moest ik ook nog iets met de lading Japanse wijnbessen in mijn koelkast. Voor een lekker recept met Japanse wijnbessen kun je ook trouwens ook even kijken bij EtenuitdeVolkstuin, Marleen maakte er een verrukkelijk uitziende Meringue mee.

Bosvruchtenijs met Japanse wijnbessen

Japanse wijnbessen

Zoals ik mijn vorige post al schreef heb ik ooit een stek van de Japanse wijnbessen vanuit mijn ouderlijk huis meegekregen. Mijn bejaarde vader heeft nog steeds een paar rijkbegroeide ranken in zijn tuin, maar komt aan het eten van de bessen niet meer zo toe. Bij mijn bezoekje van laatst kreeg ik dan ook een flinke bak mee, waardoor ik nu opeens met dubbele porties Japanse wijnbessen zit.

Jam, likeur of ijs?

Nu ook wij niet tegen die hoeveelheden op kunnen eten, had ik even een alternatief nodig. Mijn zus, die ze ook in de tuin heeft groeien, maakt er bijna elk jaar jam van en vult daarmee ook vaak mijn jamvoorraad aan, dus dat wilde ik niet maken. Nu heb ik boven op de keukenkast al een ‘projectje’ staan met wodka, Japanse wijnbessen en perzik. Nog geen idee hoe dat gaat uitpakken, dus voordat ik alle bessen verpruts, heb ik nog een andere methode nodig om die bessen te bewaren. Wat beter te doen dan ijs maken? Precies… IJs dus!

Bosvruchtenijs

In de koelkast lagen ook nog wat bosbessen en aardbeien dus bosvruchtenijs maken vond ik een logisch gevolg. Uiteraard kun je zelf met de vruchten en de hoeveelheden spelen. Zo zou je ook bramen, frambozen, zwarte of rode bessen kunnen gebruiken.

bosvruchtenijs2b

Recept: Romig bosvruchten ijs {lactosevrij}

Recept voor de ijsmachine

Ingrediënten

  • 400 gram zijden tofu
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanilla bean paste*
  • 250 gram Japanse wijnbessen
  • 100 gram bosbessen
  • 100 gram aardbeien
  • 2 el citroensap

*  Vanilla bean paste is in ieder geval verkrijgbaar bij Foodelicious (€ 12,95), Oldenhof (€ 9,95) of KitchenArt (€ 10,95). Heb je geen vanilla bean paste vervang dan eventueel door vanille extract of vanille-suiker.

Bereiding

  1. Meng de tofu met de suiker fijn in de blender tot een zachte vloeibare massa.
  2. Meng de eidooiers met 100 ml tofupuree en vanille bean paste met een garde goed door elkaar en breng het op een zacht vuurtje tegen de kook aan.
  3. Blijf het mengsel roeren totdat het langzaam indikt tot een custard (vla). Laat daarna even enkele minuten afkoelen.
  4. Meng de custard met de rest van de tofu en alle vruchten in de blender en meng er 2 el citroensap doorheen. Afhankelijk van je smaak kun je het zoeter maken met extra suiker of frisser met wat extra citroensap of schil.
  5. Laat het mengsel een half uur tot een uur weer goed koud worden in de koelkast.
  6. Haal dan de ijskom uit de vriezer, giet het ijsmengsel erin en laat in 20 – 30 minuten tot ijs draaien.

Hoewel het ijs nu officieel nog minimaal een uur of vier moet ‘rijpen’, vind ik het ijs eigenlijk het lekkerst om het gelijk uit de ijsmachine te eten. In de vriezer wordt het ijs een stuk harder, waardoor het later lastiger scheppen is.

Bosvruchtenijs zonder melk

 

Heb jij thuis ook een ijsmachine? Welk ijs maak jij daar graag mee? De volgende smaken ijs staan op mijn verlanglijstje om te maken. Welke zal ik het eerst maken?

  • Aardbeien-munt en chocolate chips
  • Notenijs met caramel
  • Limoncello-ijs (ik bedenk deze net ter plekke)
  • Lemoncurd ijs (komt door de Limoncello-variant die ik net heb bedacht)
  • Cookiedough

 

Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en communitymanager, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

4 Reacties op deze post

  1. Wauw, dit ziet er héérlijk uit! Ik ben wel benieuwd naar die Japanse wijnbessen, toch eens kijken of ik die hier kan vinden. Ze glimmen zo mooi!
    Ik zit ook in een ijsfase momenteel, maar ik heb geen ijsmachine. Maar toch maakte ik roomijs, het recept staat over een paar uur online. Wel gevaarlijk, want er zit koemelk in en daar moet ik niet teveel van eten. Volgende keer maar met zijden tofu proberen! Klinkt spannend, maar ook wel weer logisch!

  2. Simone schreef:

    Oooo lekker Hazel!! Ik heb ook een ijsmachine ding van Magimix maar die heb ik vorig jaar uit de vriezer gehaald wegens plaatsgebrek en eigenlijk niet meer terug geplaatst. Stom, stom, stom…. Nu wil ik ook ijs maken… Ga eens kijken waar ik hem verstopt heb!

    • Hazel Cookie Cottage schreef:

      Bij mij is het juist andersom. Staat het hele jaar maar in de vriezer te wachten.. want ja. Heel spontaan ijs maken is er anders niet bij. Ik moet zelfs bekennen dat ik twee ijsmachines heb en er dus het hele jaar 2 kommen in de vriezer staan.. beetje suf eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Drop scones
pompoentaart met merinuge