Bruschetta van zuurdesem citroenbrood

877

Eindelijk een beetje zomerweer. Lang verwacht en toch gekomen, zonnestralen in combinatie met weekend. Met een koel briesje is het een fijne temperatuur om de tuin bij te werken. Vorige week heb ik veel te laat naar min zin de braam en framboos gesnoeid, vandaag is de voortuin aan de buurt. Mr. Pi snoeide de heg. De twee Leucothoe boompjes in de voortuin krijgen van mij een knipbeurt terwijl little T. de grindsteentjes sorteert.

Tot mijn grote verrassing zat er net als de twee voorgaande jaren weer een merelnest in één van de twee boompjes, maar waar is moedermerel? Had ik gezien dat er een vogeltje in-en-uit vloog had ik nog even gewacht met snoeien. Nu keek ik bij het toppen van de kruin pardoes in het nest en zag daar twee kleine mooie turqoisekleurige eitjes, een paar vogeltjes in de dop. Gauw een foto maken en hopen dat moeder merel terugkomt.

Merelnest met twee eitjes

Tijd voor een borrel

Twee uur ploegen later is de voortuin gesnoeid, geknipt en onkruidvrij. Nog even en de middag is voorbij. Gauw de achtertuin in waar de wind is gaan liggen. Stoelkussens uit de schuur, een drankje erbij en de benen omhoog.

Hoewel het net te fris is om te barbequeën vraagt dit weer om een zomerse hap. Zalm, een salade met krieltjes en rucola en iets met tomaat. In mijn ooghoek zie ik het brood liggen waarvoor ik gisteren een kwartier in de rij heb gestaan bij het Vlaamsch Broodhuys. Een heerlijk zuurdesembrood met citroensmaak. De andere met rozemarijnsmaak hebben we bij de lunch al opgemaakt, met een gekookt ei. Brood, tomaat, zon, olijfolie. Ik hoef niet lang meer na te denken; bruschetta! Perfect als voorafje in het laatste beetje zon van de dag.

Bruschetta van zuurdesembrood met citroensmaak

(recept voor 6 stuks)

Ingrediënten

 • 6 hele kleine sneetjes zuurdesem citroenbrood* (of 3 grote halve sneetjes) van Vlaamsch Broodhuys.
 • 1 á 2 el olijfolie
 • 2 kleine teentjes knoflook
 • 3 kleine trostomaten
 • 12 blaadjes basilicum
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Neem drie sneetjes desembrood (ik liet de broden voorsnijden) en smeer ze in met de olijfolie.
 3. Knijp de teentjes knoflook uit en verdeel het over de sneetjes brood.
 4. Leg de sneetjes op een bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster de sneetje ongeveer 3 – 5 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn.
 5. Was en snijd in de tussentijd de tomaten in blokjes, was de basilicum en scheur de blaadjes eventueel in iets kleinere stukjes.
 6. Laat de broodjes een heel klein beetje afkoelen, verdeel er vervolgens de tomatenblokjes over, de basilicum en breng op smaak met peper en zout.
 7. Direct serveren!

* Het citroenbrood geeft de bruschetta echt een eigen smaak. Geen Vlaamsch Broodhuys in de buurt of is het citroenbrood op? Neem dan een ander type zuurdesembrood en voeg aan de blokjes tomaat eventueel een minimaal beetje citroenrasp toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close