Deense Aebleskivers – zoet zonder suiker

Opgewekt begon ik laatst aan mijn nieuwe uitdaging: zoet zonder suiker. Emmelien van Zoet & Roze won vorige maand het foodblogevent en bedacht dit thema voor alle foodbloggers om deze maand mee te werken. Jammerlijk genoeg mistlukte de eerste poging; vanille chai muffins zonder suiker. Ben je gewend suikervrij te eten dan smaakten ze ongetwijfeld verukkelijk. Ikzelf vond ze toch niet zoet genoeg. Binnenkort een nieuwe poging.

Vrijmarkt

Nu eerst iets anders proberen, aebleskivers. Tijdens de laatste Koninginnedag scoorde ik op de vrijmarkt een mooie blauwe geëmailleerde gietijzeren pan voor maar 50 cent! Pas na een klein onderzoek ontdek ik dat het een aebleskiver heet en eigenlijk niets meer is dan een veredelde poffertjespan, officieel maak je er Deense pannenkoekjes mee. De gaten in deze pan zijn niet alleen dieper maar vereisen ook een iets verder gevorderde techniek om ze te draaien, maar na het tweede rondje begin ik er handigheid in te krijgen. De eerste pannenkoek mislukt tenslotte ook altijd, toch?

aebleskivers makenAebleskivers - Deense pannenkoeken

Aebleskivers

Inmiddels zal het je wel duidelijk zijn, ik maakte Aebleskivers voor het maandelijkse online foodblogevent. Het is bij uitstek een recept dat je goed suikervrij kunt eten, waarbij je zoet naar eigen smaak en inzicht kunt toevoegen. Geen suikerbeperking? Dan smaken ze lekker met boter en poedersuiker of gevuld met chocolade. Mag je geen suiker of probeer je dat te beperken dan eet je ze bijvoorbeeld met ahornsiroop zoals bij American pancakes, of je eet ze met een fruitvulling van plakjes banaan. En wat dacht je van een appel-kaneelversie geïnspireerd op een recept van Dimples and delights? Nog meer leuke vultips vind je op de blog A beautifull mess.

aebleskivers etenAebleskivers eten

Bosbessenjam

Zelf stopte ik in een aantal van de ‘poffertjes’ een plakje banaan of een theelepel bosbessenjam die ik vaak voor Little T. koop. Zo lang ik zijn suikerinname als moeder kan beïnvloeden, probeer ik hem alleen zoet broodbeleg of koekjes te geven waaraan geen geraffineerde (extra) suikers zijn toegevoegd. Gelukkig komen er hiervoor ook steeds meer alternatieven op de markt, soms is het alleen even zoeken of goed kijken in de schappen.

Links beslag met gist, rechts beslag met bakpoeder

Twee versies

Ik maakte twee verschillende suikervrije versies: een met melk en gist, de andere ook zuivelvrij door sojamelk te gebruiken met bakpoeder. De melkversie heb ik gebaseerd op een ouderwets recept voor drie-in-de-pan, de versie met sojamelk baseerde ik op verschillende Deense recepten voor aebleskivers. Volgende keer maak ik ook de sojamelkversie met gist, want daarmee ontstaat meer lucht in het beslag, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Aan het eindresultaat merkte ik niet zo veel verschil dus wil snel aan de slag, gebruik dan het recept met bakpoeder.  Dat kun je natuurlijk ook doen bij de versie met melk. Beslag voor American pancakes zou je hiervoor trouwens ook goed kunnen gebruiken.

Aebleskivers - Deense poffertjes

Deense Aebleskivers

(recept voor ongeveer 3 porties van 7 stuks)

 • 250 gram bloem
 • 1/2 tl zout
 • 1 ei
 • 1 tl bakpoeder of 1 eetlepel gist (let op! De versie met gist vergt een rijstijd van 1,5 á 2 uur)
 • 300 ml melk of ongezoete sojamelk
 • 25 gram gesmolten margarine

Extra nodig:

 • Aebleskivers pan
 • Twee houten prikkers
 • Kwastje om in te vetten
 • Poffertjes knijpfles of ijsboltang of twee eetlepels

Bereiding met bakpoeder en sojamelk

 1. Doe de bloem, met zout en bakpoeder in een kom, maak in het midden een kuiltje.
 2. Breek het ei in het kuiltje en roer daarna beetje bij beetje de melk door de bloem.
 3. Laat 25 gram margarine of boter smelten in een steelpannetje of in een glas in de magnetron.
 4. Laat de pan goed heet worden en smeer met een kwastje alle gaten goed in met de gesmolten boter.
 5. Vul de gaatjes nu tot net onder de rand, een ijsboltang bevat precies genoeg beslag voor één gat. Wil je de aebleskivers vullen, gebruik dan minder beslag per gaatje. Een vulling zorgt voor extra volume waardoor ze kunnen overstromen.
 6. Draai de aebleskivers om zodra het beslag aan de bovenkant dof begint te worden en de zijkanten lichtbruin, net zoals bij pannenkoeken en poffertjes bakken. Het draaien vergt even oefening, maar gaat makkelijker met iets minder beslag in een gat. Als de onderkant ook lichtbruin is gekleurd, zijn ze klaar.

Bereiding met gist en melk

 1. Verwarm de melk in een steelpannetje of in de magnetron totdat deze lauwwarm is.
 2. Doe de bloem met het zout in een kom, maak er een kuiltje in en breek daarin het ei.
 3. Meng de gist met 100 ml melk en roer even goed door elkaar. Meng het daarna door de bloem. Roer er daarna de rest van de melk doorheen.
 4. Dek de kom af en zet het 1,5 á 2 uur weg op een warme plek om te laten rijzen.
 5. Volg stap 3 t/m 6 van het recept hierboven.
Hazel
Hazel Hardijzer

In het dagelijks leven werk ik als freelance copywriter en IT communicatieadviseur, maar zodra ik mijn handen vrij heb, breng ik mijn tijd door met bakken, fotograferen en schrijven voor Cookie Cottage.

Discussion about this post

 1. Danielle schreef:

  Hoi! Het ziet er lekker uit. Leuk dat je zo’n pan hebt gevonden, echt een koopje! Ik ben nu eigenlijk ook nieuwsgierig naar het recept van de vanille chai muffins zonder suiker. Zou je die willen delen?

  Groetjes,
  Danielle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Drop scones
pompoentaart met merinuge